Vikipedi:Yılın günleri

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Vikipedi:GÜN sayfasından yönlendirildi)

Vikipedi millî ansiklopedi değildir, okuyucuları dünyanın dört bir yanındadır, bu nedenle gün maddeleri millet, ırk ve cinsiyet açılarından geniş çeşitlilik içermelidir. Bu sayfalarda tek bir ülke, toplum, dini veya siyasi görüşe ait olayların ağırlıklı olarak listelenmesi Vikipedi'nin beş temel taşından biri olan tarafsızlık politikasına aykırı kabul edilir. Bu nedenle bu sayfalarda değişiklik yaparken, Vikipedi'nin evrensel bir ansiklopedi niteliği taşıdığını göz önünde bulundurun. Listelenen kişi ve olaylar bağımsız olarak kayda değer olmalı ve bu nedenle her birinin mevcut bir maddesi olmalıdır. Gün maddelerine Vikipedi'de maddesi bulunmayan kişi veya olayları eklemeyin. Güncel olayları eklerken öngörülebilir gelecekte kayda değerlik kriterlerini karşılamaya devam edeceklerine emin olun. Haber değeri taşıyan her şey kayda değer değildir, bu nedenle maddenin silinmeyecek kadar iyi kaynaklandırıldığından emin olun.

Doğrudan kaynaklandırma[kaynağı değiştir]

Güvenilir bir kaynakla doğrudan desteklenmeyen herhangi bir bilgi kaldırılabilir ve güvenilir bir kaynağa metin içi atıf yapılmadan tekrar eklenmemelidir. Vikipedi'de mavi bağlantıya sahip olmak tek başına yeterli değildir. Çoğu Vikipedist doğrudan kaynaklandırılmamış yeni eklemeleri geri alır.

Doğumlar ve ölümler[kaynağı değiştir]

Sadece Vikipedi maddelerinin öznesi olan kişilerin doğumları ve ölümleri listelenmelidir. Bir kişinin Vikipedi maddesine sahip olması için VP:KİŞİ kriterlerini karşılaması gerekir. Maddesi olan bir grubun parçası olmak veya adını taşıyan sayfanın farklı bir maddeye yönlendirilmesi, kendi maddesine sahip olma kriterini karşıladığı anlamına gelmez. Ayrıca Vikipedi'de bir kullanıcı sayfasına sahip olmak da bir maddeye sahip olmak anlamına gelmez.

Bir Vikipedi maddesinin konusu olmak, gün maddelerine dahil edilmek için minimum gerekliliktir, ancak tüm insanlar Viki-takvim maddeleri için daha katı kayda değerlik kriterlerini karşılamaz. Örneğin, sporcular yalnızca, kendi alanlarında dünya rekoru kırmak, birden fazla Olimpiyat altın madalyası kazanmak veya birden fazla uluslararası etkinliğe katılmak gibi istisnai başarılarıyla dikkat çekmiş ise dahil edilmelidir. Medya/drama figürleri büyük ödüller kazanmış veya endüstride gözle görülür şekilde öne çıkan bir statüye ulaşmışlarsa bu maddelere dahil edilmelidir.

Kendi maddesine sahip hayvanlar da yeterince kayda değerse listelenebilir.

Tatiller, olaylar ve özel günler[kaynağı değiştir]

Tatiller ve dini günler dahil edilecek kadar dikkate değerse bir Vikipedi maddesinin konusu olmalı ya da dini bayramlar söz konusu olduğunda bağlantılı bir maddede ele alınmış olmalıdır. Ayrıca bu girişler, geçmişte gerçekleşmiş ya da gelecekte gerçekleşecek olanlarla değil, her yıl aynı tarihte gerçekleşen olaylar ve halen kutlanmaya devam eden bayramlarla sınırlandırmalıdır.

Ayrıca bakınız[kaynağı değiştir]