Vikipedi:Eğitim Programı/Etkinlikler/Uludağ Üniversitesi/PSİ6114 (2017)

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Vikipedi Eğitim Programı
Uludağ Üniversitesi PSİ 6114 DERSİ
Tarih14 Mart 2017
SaatUTC 14:30
YerFen-Edebiyat Fakültesi, Görükle Kampüsü, Uludağ Üniversitesi, Nilüfer, Bursa, Türkiye
EğitimciBasak
Katılımcı sayısı8


Uludağ Üniversitesi Psikoloji bölümünde sosyal ve bilişsel psikoloji alanında uzmanlaşan doktora öğrencilerinin seçtikleri Sosyal Davranış ve Teknolojik İletişim dersinde Vikipedi Eğitim Programı gerçekleştirilmektedir.

Bu ders kapsamında ilk defa 2015-2016 akademik yılında Vikipedi maddesi hazırlama ödevi verilmişti (bakınız:PSİ6114_(2017)). Bu sene ikinci kez öğrencilere ödev veriliyor ve Vikipedi ödevi bu derse entegre edilmiş bir araç olma yolunda ilerliyor.

Ders bilgileri[kaynağı değiştir]

Ödevin konusu[kaynağı değiştir]

Türkçe vikipedideki psikoloji ile ilgili maddeleri hem nicel olarak, hem de nitelik açısından geliştirilmeye ihtiyacı var. Bu ödevle öğrenciler içeriğin gelişmesine katkıda bulunacaklar ve vikipedist olma deneyimi kazanacaklar.

Ödev olarak her öğrenci bir sosyal psikoloji veya bilişsel psikoloji kavramı, kuramı ya da kuramcısı için vikipedi standartlarına uygun birer madde hazırlayacak. Önce vikipedi standartlarının neler olduğunu (dil özellikleri, kaynak gösterimi…vb.) ve ansiklopedi maddelerini hazırlamanın teknik yönlerini (kategori açma, yeni madde oluşturma, var olan maddeyi değiştirme, kaynak ekleme, resim ekleme..vb.) Vikipedi'nin ilgili sayfalarından öğrenecekler. Sonra hangi maddeyi hazırlayacaklarına karar verip o maddenin içeriğini oluşturacaklar. Eğer seçtikleri konuyla ilgili İngilizce vikipedi maddesini inceleyip başarılı bulurlarsa, İngilizcesi’nden Türkçeye çeviri yapabilirler. Ya da seçtikleri madde ile ilgili farklı kaynaklardan faydalanarak kendi özgün bir içerik oluşturabilirler. Birbirlerinin yazdıkları maddelere müdahale edebilirler. Kararları öğrenciler verecek ve uygulayacak. Dönemin son dersinde öğrencilerin deneyimlerinizi sınıf arkadaşlarına anlatarak paylaşmaları istenecek.

Amaçlar[kaynağı değiştir]

Bu dersin konusu teknolojik iletişimin sosyal psikolojik boyutları. Vikipedi ödevi ile öğrencilerin teknolojik iletişimin bilgi edinme ve paylaşmayla olan ilişkisi üzerinde de düşünmeleri amaçlanmaktadır. Bu konuda deneyerek/uygulayarak bir şeyler öğrenmeleri için Vikipedi bir araç olarak kullanılacaktır.

Ders adı[kaynağı değiştir]

Teknolojik İletişim ve Sosyal Davranış

Disiplin[kaynağı değiştir]

Psikoloji

Sınıf büyüklüğü[kaynağı değiştir]

8

Kişisel veya grup ödevi[kaynağı değiştir]

Kişisel

Süre[kaynağı değiştir]

10 hafta

İbare[kaynağı değiştir]

Uludağ+PSİ6114

Oluşturulan maddeler[kaynağı değiştir]