Vikipedi:Eğitim Programı/Etkinlikler/Sakarya Üniversitesi/SAÜ (2016)

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Vikipedi Eğitim Programı
Sakarya Üniversitesi Güz Dönemi (2016)
Tarih9 Kasım 2016
SaatUTC 14:00
YerFen-Edebiyat Fakültesi, Sakarya Üniversitesi, Sakarya, Türkiye
KonuVikipedi tanıtım, temel bilgiler sunumu. İnternete bağlanarak uygulamalı madde değişikliği gösterme.
EğitimciSakhalinio,
Katılımcı sayısı~100+
MaddelerListe

Sakarya Üniversitesi Güz Dönemi Eğitim Programını Coğrafya Bölümündeki öğretim üyesi Korhan Bey'in öğrencilerine Türkçe Vikipedi'deki Kuvaterner terimleri maddelerinin açılması için ders verilmesi nedeni ile düzenlendi.

Ders bilgileri[kaynağı değiştir]

Ödevin konusu[kaynağı değiştir]

Coğrafya bölümü 4. sınıf öğrencileri Kuvaterner terimlerin vikipedi maddelerinin hazırlanması (açılması, yazılması, geliştirilmesi ya da çevrilmesi)

Amaçlar[kaynağı değiştir]

  • Yazma becerisinin geliştirilmesi
  • Medya okur yazarlığının gelişmesi
  • Eleştirel düşünce ve araştırma yeteneklerinin gelişmesi
  • Wiki teknik ve iletişim becerilerinin gelişmesi

Ders adı[kaynağı değiştir]

Kuvaterner

Disiplin[kaynağı değiştir]

Fen-Edebiyat Fakültesi

Sınıf büyüklüğü[kaynağı değiştir]

~ 70

Kişisel veya grup ödevi[kaynağı değiştir]

Kişisel

Süre[kaynağı değiştir]

XX hafta

İbare[kaynağı değiştir]

Coğrafya+2016

Katılımcılar[kaynağı değiştir]

70 öğrenci

Etkinlik notları[kaynağı değiştir]

Eğitim için hazırlanan afiş

Sakarya Üniversitesinde öğretim üyesi Korhan Bey'in Vikipedi madde açılması ile ilgili ödevler verdiğini 2 yıl kadar önce öğrenmiştik. Daha sonrasında yaptığımız yazışmalar sonrasında geçtiğimiz yıl eğitim yapılması için girişimlerde bulunmuştuk. Ancak programların uyuşmaması nedeni ile geçtiğimiz yıl gerçekleştirilemedi.

Bu yıl eğitim öğretim yılı başında yaptığımız yazışmalarla eğitim tarihini 9 Kasım 2016 saat 14:00 olarak belirledik. Eğitim öncesinde bir afiş hazırlanarak okulun çeşitli yerlerine asılmış ve diğer bölüm ve sınıflardan da katılım sağlanması için duyuru yapılmış.

Eğitimde Basak Hanımın daha önceden hazırlamış olduğu sunumu kullandık. Eğitim için Fen-Edebiyat fakültesinde bir anfi ayarlanmıştı. Biz 14 gibi salona gittiğimizde öğrenciler bizi beklemekteydi.

Sunum öncesi Başak Hanıma internet aracılığı ile bağlandık. Sunum öncesinde kendimizi öğrencilere tanıttık. Öğrencilere Vikipedi'yi kullanıp kullanmadıklarını sorduk. Daha önce birkaç değişiklik yaptığını söyleyen bir öğrenciye zorlanıp zorlanmadığı sorduk. Çok karmaşık olmadığını ama zorlandığını söyledi. Sonrasında sunuma başladık. Yaklaşık 1 saatin ardından soru cevap kısmına geçtik. Sorularda öğrenciler genellikle değişikliklerle ve Vikipedi'nin iç işleyişi ile ilgili sorular sordular. yaklaşık 1,5 saati tamamlayınca ara vererek ikinci seansta sayfaların nasıl değiştirileceğini anlatmak için toplanacağımızı belirttik. Ama bitirmeden önce öğrencilere İş Bankası reklamını izlettim ve onlara Vikipedi'de gerçekleştireceklerinin çok şeyi değiştireceğini anlattım.

İkinci kısımda yaklaşık 20 öğrenci katıldı ve bu kısımda sayfaların değiştirilmesi, tablolar oluşturulması, dosya yüklenmesi gibi teknik bilgiler verildi.