Vikipedi:Denetçi isteği/Arşiv/2011

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Bu arşiv sayfası yeniden gerçekleştirilen arşivleme çalışması sırasında 1, 2, 3, 4, 5, 6 adet arşiv sayfasının birleştirilmesiyle oluşturulmuştur.

Bu sayfada değişiklik yapmayınız!

Redstone[kaynağı değiştir]

Yakın zamanda kullanıcı:Eskicumalı kukla olmaktan dolayı engellendikten sonra Kullanıcı:Redstone ortaya çıktı ve Bulgaristan yerleşim yerleri üzerinde kullanıcı:Eskicumalı ve yukarıda adları belirtilen diğer kuklalarının yaptığı değişiklikleri geri getirmeye başladı. Redstone'un da aynı takıma ait olduğundan şüpheleniyorum, gerekli tahkikatın yapılmasını rica ederim. --İnfoCan 05:44, 6 Ocak 2011 (UTC)

Onaylanmış Söz konusu kullanıcının aynı IP adresini kullandığı yapılan denetleme sonucu onaylanmıştır. --Eldarion 08:37, 7 Ocak 2011 (UTC)

Khodabandeh14[kaynağı değiştir]

Medler sayfasında VP:3GD kuralını bozmamak için IP-le katkı yaptığını sanıyorum. Sürümler birebir aynı. N KOzimesaj 13:08, 2 Haziran 2011 (UTC)

IP-lerin bazılarının canlı kukla olasılığı yüksek. Tek katkıları medler sayfasında geri döndürmeden ibaret. --N KOzimesaj 06:47, 4 Haziran 2011 (UTC)

Sonuç[kaynağı değiştir]

İlgisiz Söz konusu kullanıcı ve IP adresleri arasında bir ilgi bulunmamaktadır. --Eldarion 09:32, 4 Haziran 2011 (UTC)

Adrianafan[kaynağı değiştir]

Irf Eleonora Nikolayevna Dostal Oruç biyografisi çeşitli vikilere aynı günlerde girildi. vikilerarası spam olarak silindi. sas'a çıkartıldı. şurada ve şurada konunun ayrıntıları mevcut. bu maddeyle gerek burada, gerekse diğer vikilerde hep aynı anonimler ve kullanıcılar ilgileniyor. türkçe vikipedide yer alması için bunca çabalanmasının nedeni açık. burada yer alınca diğer vikilere kaynak olarak gösterilmesi ve hızla yaygınlaşması mümkün olacak. bir ya da bir iki kişinin yönlendirdiği bir operasyon olduğunu düşünüyorum. hem burada denetlenmeli, hem de diğer vikiler uyarılmalı mümkünse. ki bl 15:16, 17 Haziran 2011 (UTC)

Sonuç[kaynağı değiştir]

Onaylanmış Belirtilen kullanıcı isimleri denetlendiğinde çok sayıda kukla hesaba rastlanmıştır. Yukarıda yer alan liste dışında aşağıda yer alan kullanıcı isimleri de denetleme sonucunda ortaya çıkmıştır.

Gerekli işlemi gerçekleştirebilirsiniz. --e.c. 07:28, 18 Haziran 2011 (UTC)

Merakımdan soracağım ama çeşitli IP adreslerinin aynı kullanıcı olduğuna nasıl karar verildi acaba? --Stultiwikiabana yaz 19:39, 20 Haziran 2011 (UTC)
Bu sayfadan açıkça görebileceğiniz üzere denetçiler bir karar vermezler. Sadece denetleme uygulamasının gösterdiği sonuçları ilan ederler. Yani ortada verilmiş bir karar yok, sadece uygulamanın gösterdiği sonuçlar ilan edilmiş. --Eldarion 11:09, 22 Haziran 2011 (UTC)
"Belirtilen kullanıcı isimleri denetlendiğinde çok sayıda kukla hesaba rastlanmıştır" denilmiş ya, bunu nasıl tespit ettiğinizi, ya da nasıl tespit edildiğini soruyorum. Yani kukla derken bunlar canlı kuklalar mı anlayamadım ondan soruyorum. Farklı IP'lerin aynı kişi olduğuna denetçi mi karar verdi, nasıl olabilir, nasıl bir alakası var? Yani denetçi burada tam olarak ne yaptı onnu merak ettim. Yani neyi kontrol ettiniz ve ne sonuç elde edildi tam anlayamadığım için soruyorum, işleyişi anlama açısından.
Engellemeyle ilgili ise, bahsettiğiniz sayfada "kuklalar genel bir kural olarak yasak değildir; kullanıcılar Vikipedi'de değişik kullanıcı isimleri altında yazabilirler." şeklinde bir ibare var, sadece kukla olduğu için mi engellendiler, yoksa nasıl bir zarar verdiler? Bunu başka bir yerde veya engelleyen kullanıcıya mı sormalıyım? --Stultiwikiabana yaz 15:25, 22 Haziran 2011 (UTC)
Tam olarak nasıl bir açıklama beklediğinizi anlayamadım. Uygulama sonuçlarının ekran görüntüsünün Vikipedi'ye yüklenmesini mi bekliyorsunuz? Denetleme uygulaması bir kullanıcı kontrol edildiğinde kullandığı IP adreslerini ve bu IP lerin çakıştığı kullanıcıları gösterir. İkinci olarak kukla kullanımının yasak olduğu durumlar bellidir. Bu sayfada kukla kullanımının yasak olduğu durumlar açıkça belirtilmiştir. Görebildiğiniz üzere Vikipedi'de politikalar herkesin ulaşabileceği şekilde açıkça belirtilmiştir. Politika sayfalarını okumak herkes açısından faydalı olacak ve zaman kaybını azaltacaktır. --Eldarion 17:32, 22 Haziran 2011 (UTC)
Yo ekran görüntüsünü istemiyorum, tam anlamadım o yüzden soruyorum. Yani yukarıda bahsi geçen kullanıcı adları yine yukarıdaki IP adreslerini ortak olarak mı kullanmış, o mu anlaşılıyor? Yani yukarıdaki çeşitli IP'ler aynı kullanıcı adı tarafından mı kullanılmış? Öyleyse hangisi? Araştırmanın şeklini şemalini, işleyişi öğrenmek istediğimden soruyorum. Yani "şu kullanıcı şu şu şu IP adreslerinden giriş yapmıştır. Aynı zamanda bu diğer kullanıcılar da aynı adreslerden giriş yapmıştır" mı demiş oldunuz yukardaki araştırmada onu anlayamadım? Daha basidinden şöyle sorayım mesela. Yukarıdaki herhangi iki anonim IP nin kukla olduğu nereden anlaşılıyor? Aynı kullanıcı adından mı? --Stultiwikiabana yaz 09:05, 23 Haziran 2011 (UTC)
Araştırmanın şeklini şemalini, işleyişi öğrenmek istediğimden soruyorum. cümlenize cevap vermiyorum zira ileride meydana gelebilecek olası kuklacılık durumları için yol göstermek uygun değil. Burada bilginin yayımlanması alt başlığında açıkça görebileceğiniz üzere politika denetçilere karar cümlesi dışında bilgi verme yetkisi tanımıyor. Sonuç ile ilgili herhangi bir rahatsızlığınız, şüpheniz var ise topluluğun bilgisine sunabilirsiniz. --Eldarion 10:48, 23 Haziran 2011 (UTC)
Hay Allah, anlatamadım kendimi heralde. Mevzu şüphe falan değil. (= Yukarıdaki bütün hesaplar ve IP'ler tek bir kullanıcıya mı ait yani, onu mu diyosunuz onu anlamadığımı söylüyorum. Anlamamalı mıyım? Bilmemeli miyim? Kim kimin kuklası? Hepsi birbirinin kuklası mı? Canlı mı sockpuppet mı nedir? Bunu açıklayamıyor musunuz? --Stultiwikiabana yaz 11:26, 24 Haziran 2011 (UTC)
Stu, herhangi bir nicki veya IP adresini giriyorsun. Sonra sonuçları istiyorsun. Atıyorum mesela beni sorguladın. Katkı yapanlar arasında benim IP adresimi kullanan tüm katkıcılar ortaya çıkıyor. Yukardaki e.c'nin listelediği gibi. Yukardakinde mesela adam 3 hesap açmış bilgisayardan ayrıca giriş yapmadan "88.224.127.83" gibi modemin atadığı IP'ler ile de katkı yapmış. Ama adamın bilgisayarının bir tek IP'si var sonuçta. Duke 34 ϡ»» ileti ^^ 18:44, 19 Ağustos 2011 (UTC)
yukardakilerin hepsi aynı kişi yani, bu mudur? OK. =)) --Stultiwikiabana yaz 21:14, 19 Ağustos 2011 (UTC)

Koc61[kaynağı değiştir]

Şu değişiklik ile ip, Seksen iki yüz kırk beş'in yakın zamanda hizmetli olacağını iddia etmiş. Kibele'nin şurada belirttiği sorunun diğer kullanıcılar tarafından yanlış anlaşılabileceğini düşünüyorum. Çünkü Seksen'i ben aday göstermiştim. Seksen ile Vikihaber'den de samimiyiz. Herhangi bir şekilde o yazıyı benim yazdığımın düşünülmesini kesinlikle istemem. Kuklacılık sevmediğim bir hadise. Ayrıca burada ve burada başka bir IP ise o mesajı yazan kullanıcı olduğunu iddia etmiş ve Seksen'i taraflı biriymiş gibi gösterecek ve oylamasını etkileyecek yorumlar yapmış. Denetçi isteğinde bulunuyorum. --Duke ϡ»» ileti ^^ 17:26, 8 Ağustos 2011 (UTC)

Sonuç[kaynağı değiştir]

Denetçiler rastgele bilgi aramak için size yardımcı olmayacaklardır. Denetleme yapılabilmesi için gereken koşullar politikada açıkça belirtilmiştir. --Eldarion 17:58, 8 Ağustos 2011 (UTC)

Bunun rastgele bilgi aramakla ne ilgisi var? Kullanıcı kendi suçsuzluğunu ispatlamak için denetçilik talebinde bulunmuş. Aynen burada yazdığı gibi yapıyor. [1]. Bu taleple başkası hakkında rastgele bilgi elde etmeye mi çalışıyor? Son derece ilgisiz bir red gerekçesi.--Alperen 20:39, 22 Ağustos 2011 (UTC)

Kibele 2[kaynağı değiştir]

Vikipedi:Kukla şüphelileri/Kibele 2 sayfasındaki şikayete açıklık getirmesi için inceleme yapılması gerekmektedir. İnfoCan 22:06, 18 Ağustos 2011 (UTC)

Sonuç[kaynağı değiştir]

İlgisiz Yapılan denetleme sonucunda, iki kullanıcı arasında hiç bir tarihte IP çakışması görülmemiştir. Kullanıcıların kukla olma olasılığı kesinlikle yoktur. Davranışsal ize de rastlanılmamıştır. Sevgilerimle. --e.c. 22:36, 18 Ağustos 2011 (UTC)

Aygezegeni[kaynağı değiştir]

Arka Sokaklar (dizi) sayfasının geçmişinde ve bu kullanıcıların katkılarında görüleceği üzere yoğun kukla şüphesi vardır. Değişiklik çatışması yaşadığım bu kullanıcıya durumu mesajla da iletmiştim. Kullanıcı mesaj:Aygezegeni sayfasında konuyla ilgili mesajlar görülebilir. Nazif İLBEK 11:24, 9 Eylül 2011 (UTC)

Sonuç[kaynağı değiştir]

Onaylanmış Yapılan denetlemede aşağıdaki hesapların kukla oldukları tespit edilmiştir.

Bir hizmetli ile iletişime geçerek prosedürün uygulanmasını rica edebilirsiniz. İyi çalışmalar. --Eldarion 08:42, 27 Eylül 2011 (UTC)

Koc62[kaynağı değiştir]

13 Kasım 2011 tarihinde Koc62 adında bir kullanıcı katkı yapmaya başlamış. Aynı gün koc61'in imzasının çok benzerini kullanmaya başlamış, Koc61'in imzası Duke34 iken koc62'in imzası Duke31. İmzalar arasındaki tek fark "4" ve "1" rakamları. Koc62 vikiye üye olduğu gün 13 Kasım 2011 saat 1:00. 8 dakika sonra ilk katkısını yapıyor ki bu katkıyla kullanıcı sayfasını açıyor. Sayfa tecrübesiz bir kullanıcı olmadığını gösterir mahiyette. 19 dakika sonra koc61 tarafından hoşgeldin mesajı yollanıyor, [2]. Koc62 buna verdiği cevapta imzasını ilk kez kullanıyor. Bu ana kadar ad benzerliği, kullanıcı sayfası konusundaki tecrübesi ve imza benzerliği mevcut. Ancak işin ilginci kullanıcı vikiye üye olmasının üzerinden sadece 58 dakika geçmişken, şikayet sayfasına yorumda bulunmuş. Bunlar dışında sadece küçük değişiklikler yapılmış koc62 tarafından. Koc62'in katkıları buradan görülebilir. Sonuç olarak şüphelerin giderilmesi adına denetçi isteğinde bulunuyorum. Saygılarımla. Merube 89msj 16:12, 17 Kasım 2011 (UTC)

Savunma[kaynağı değiştir]

Denetçi arkadaşlar her türlü denetleme yapabilir. Ne gerçek hayatta, ne de siber hayatta, Koc61 ile bir ilişkim olmamıştır. Kendisi, Vikipedia üzerinden sevdiğim ve sempati beslediğim bir kullanıcıdır. Kendisinin bir fotoğrafının büyükçe bir çıktısını alıp odama da astım. Kullanıcı sayfamda da görebileceğiniz gibi, kendisi ile olan ilişkim, sempati duyma ile sınırlıdır. Zaten Koc61 çok sempatik bir kullanıcıdır. Böyle bir kullanıcıya karşı sempati duymayıp da ne yapacaksın zaten... Koc61 ile aramızdaki sınır belki kalkacaktı ama Mskyrider kendisini engelledi. Ama olsun; şeriatın kestiği parmak acımazmış. Duke 31 シ Mesaj 18:28, 17 Kasım 2011 (UTC)

Sonuç[kaynağı değiştir]

İlgisiz Yapılan denetlemede iki kullanıcı arasında teknik bir bağ bulunamamıştır, sevgilerimle... --e.c. 18:48, 17 Kasım 2011 (UTC)

Merakımdan soruyorum, denetleme ne denetlemesidir? Değişken IP kullanan biri bu denetlemeden kolayca geçebilir mi?--Rapsar da ne ki? 19:00, 17 Kasım 2011 (UTC)
Veriler bize sadece IP vermiyor, başka parametreler de sağlıyor, burada açıklayamam, yoksa kukla açmak isteyenler bunları da göz önünde bulundurabilirler, sevgilerimle... --e.c. 19:02, 17 Kasım 2011 (UTC)
Mail atmanız mümkün müdür?--Rapsar da ne ki? 19:08, 17 Kasım 2011 (UTC)

=)) 1 - Ya siz de (Rapsar) kukla açabilmek için isterseniz? 2 - Daha önemlisi, Coca-Cola'nın sırrı olmadığına göre herhalde öğrenmenin bir yolu vardır. 3 - e.c., zamanında fazla dikkat çekmezken veya böyle "kötü" değilken Koc61 sizden bu tarz bir eposta isteseydi gönderir miydiniz? 4 - Bana da gönderebilir misiniz bir kopyasını acaba, araştırma yükünden kurtulmamı ve başka şeylere odaklanabilmemi kolaylaştırmak açısından? Sevgiler, --Stultiwikiabana yaz 01:50, 13 Aralık 2011 (UTC)

Koc61 2nci dava[kaynağı değiştir]

Kullanıcının engellendikten sonra dahi projeye zarar vermek için yıkıcı, yıpratıcı davranışlarına devam etmekte olduğunu, belirli kullanıcılara ısrarla ve sürekli olarak saldırıda bulunduğunu düşünüyorum:

Kullanıcının engellenmesine neden olduğu davranışları, engellendikten sonra da sürdürdüğünü, vikipedinin ansiklopedi olduğunu anlamadığını, özellikle iki kullanıcıyı ısrarla rahatsız ettiğini, yapıcı olmak yerine yıkıcı davrandığını burada "kuklacılığı sevmediğini" belirtmiş olsa da tam bir vikipedi trollü olduğunu düşünüyorum. --Mskyrider ileti 17:17, 27 Kasım 2011 (UTC)

Sonuç[kaynağı değiştir]

Onaylanmış Yapılan denetlemeler sonucunda yukarıdaki IP adreslerinin söz konusu kullanıcı tarafından kullanıldığı onaylanmıştır. --Eldarion 06:05, 30 Kasım 2011 (UTC)

Kmoksy[kaynağı değiştir]

Kullanıcı:Amadon , Kullanıcı:Kmoksy nin bariz kuklası olduğu açık ve nettir.Kullanıcı Amadon hesabı hemen kurulup kmoksye hemen şu mesajı atmıştır [[3]] ve ilgi alanları hemen hemen aynı olan ve kmoksy [katkılar] ile aynı kişi olma ihtimali yüksek [Mskyrider katkılar] hemen Amadon kuklasını engellemiştir bu olay açıkça Vikipedi nin ne hale geldiğinin göstergesidir çok tehlikeli bu gidişata vikipedi de müsade edilmemesi gerekir.bu kişisel ve keyfe keder bir denetçi isteği değildir lütfen gerçekler ortaya çıkarılsın.Vikipedi nin gelecekte daha sağlıklı bir şekilde var olması için --95.10.182.230 15:09, 1 Aralık 2011 (UTC)

Sonuç[kaynağı değiştir]

Denetçiler rastgele bilgi aramak için size yardımcı olmayacaklardır. Kişisel fikirleriniz, mesnetsiz iddialarınız ile kullanıcıların topluluğun gözünde itibar kaybetmesine yol açacak davranışlarda bulunmayınız. --Eldarion 15:10, 2 Aralık 2011 (UTC)
  • Kişisel fikir değil böyle yaparak kötü niyetli kuklacılığı legal hale getiriyorsunuz öyleyse yarın herkes birer Kullanıcı:Amadon hesabı gibi hesap açsın iftiralarda bulunsun.--85.110.193.25 16:16, 2 Aralık 2011 (UTC)
  • Kullancı nın birisi Hizmetli birisi editör diye kayırmak olmaz lütfen adil olalım bu vikipedi de en ufak bir hatada engellenip kukla yaftası yiyen kullanıcılar var burda ise çirkin bir oyun dönmekte bu belli olduğu halde kişisel demeniz gerçekten manidar.

Yorumsever[kaynağı değiştir]

Kullanıcının katkılarına bakıldığında telifli içerik eklemesine neden olduğu maddeye 48 saat engellenmesi nedeni ile başka bir kullanıcı tarafından aynı telifli içeriğin eklenmesi Mskyrider ileti 11:47, 21 Aralık 2011 (UTC)

Sonuç[kaynağı değiştir]

Onaylanmış Aşağıda listelenmiş olan hesapların tamamı aynı kullanıcıya aittir. --Eldarion 12:11, 21 Aralık 2011 (UTC)

Yukarıda bulunan kullanıcı adlarının hepsi, engel aşmak nedeniyle kukla oluşturmaktan, kötü niyet nedeniyle süresiz olarak engellenmiştir.--Mskyrider ileti 15:20, 21 Aralık 2011 (UTC)