Vikipedi:Danışma masası/Arşiv/Temmuz 2012

Vikipedi, özgür ansiklopedi

şirketimizin vikipedi ye eklenmesi[kaynağı değiştir]

iyi günler; şirketimiz forma makinanın siz değerli vikipedi sitesinde görmekten gurur duyacağız. böyle bir sayfa için ne yapılması gerektiğini öğrenebilmemiz mümkünmü acaba

iyi akşamlar iyi çalışmalar.

Bu imzasız yazı Yilmaz891 (mesajkatkılar) tarafından eklenmiştir.

Merhabalar,
Vikipedi'ye gösterdiğiniz için ilgi için teşekkürler.
Şirketleri konu alan maddeler için Vikipedi:Kayda_değerlik_(organizasyonlar_ve_şirketler) adında bir yönergemiz bulunmaktadır. Bir şirketin Vikipedi üzerinde maddeye sahip olması için, bu yönergedeki ölçütleri sağlaması gerekir. Yönergenin temel ölçütü de, maddeye konu alacak şirketin/organizasyonun bağımsız ikincil kaynaklar tarafından konu edilmiş olmasıdır.
Firmanızın adının geçtiği kaynakların ya firma resmi sitesi ya da sektör katalogu işlevi gören siteler olduğunu görüyorum. Bu nedenle, ilgili yönergenin dikte ettiği kurallar ışığında, şirketinizin konu olduğu bir madde "kayda değer" olarak kabul edilmemektedir. Sözcüğe takılmamanızı dilerim; basit bir teknik tanımlamadır.
Kayda değer olmayan maddeler, silme politikamızın ilgili maddesi gereği silinmektedir. Kayda değerliği tartışmalı olan maddeler için ise silme tartışması başlatılmakta ve bu süreç sonucunda maddenin silinmesin ya da kalmasına karar verilmektedir. Ancak burada doğrudan silme işlemi uygulanacak bir ikincil kaynak yoksunluğu söz konusudur.
Yardımcı olabileceğimi umar, bilgilerinizle Vikipedi'ye katkıda bulunmayı ve destek vermeyi sürdürmenizi dilerim.
Vito Genovese 16:43, 2 Temmuz 2012 (UTC)

matematik yeni formül buluşu[kaynağı değiştir]

merhabalar.Matematikle ilgili formül buldum.bunu wikipediaya eklemek için yardım istiyorum.

merhaba, bulduğunuz formül kabul görüp çeşitli kaynaklarda yayınlanmadan bu mümkün değil ne yazık ki. vikipedi bir ansiklopedidir ve özgün araştırmalara yer vermez. teşekkürler. --kibele 08:40, 6 Temmuz 2012 (UTC)

Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi-değişiklik talebi[kaynağı değiştir]

Merhaba,

Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi'nin sayfasında hala eski rektörün ismi gözüküyor. Değişikliği yaparak yeni rektörün ismini kendi sayfam aracılığıyla değiştirdim. Gerekli onayın ivedilikle yapılmasını ve sayfanın güncellenmesini rica ediyoruz. Teşekkürler,

Aslı Gürbüz Şatıroğlu

güncellenmiş, teşekkürler.. --kibele 08:42, 6 Temmuz 2012 (UTC)

Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Rektörü Prof. Yalçın Karayağız'ın özgeçmişini güncellemeye dair yardım[kaynağı değiştir]

Merhaba,

Cuma günü ve bugün Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Rektörü Prof. Yalçın Karayağız'ın özgeçmişini siteye eklemeye çalışıyorum. Ancak içeriğin engellendiği belirtiliyor. Konu hakkında yardımcı olabilir misiniz? Özgeçmişi aşağıda gönderiyorum. Teşekkürler,

1960 - Erzurum’da doğdu. 1978 - İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi Yüksek Resim Bölümü’ne girdi. 1981 - Fransa’ya giderek Sorbonne Üniversitesi başta olmak üzere çeşitli dil kurslarına devam etti. 1982 - Paris’de Ecole Nationale Superieure De Beaux-Arts’ın sınavlarını kazanarak Peinture bölümünde Carone atölyesine yazıldı. 1983 -Türkiye’ye dönerek İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi’ndeki eğitimine bıraktığı yerden, 3. yıldan devam etti. 1985 - Mimar Sinan Üniversitesi (İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi) Güzel Sanatlar Fakültesi, Resim Bölümü, Profesör Devrim Erbil, Kemal İskender ve Aydın Ayan atölyesinden yüksek lisans mezunu oldu. 1986 - Mimar Sinan Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü bünyesindeki Profesör Devrim Erbil danışmanlığında, Sanatta Yeterlik çalışmasına başladı. 1988 - İtalya üzerinden ikinci kez Fransa’ya giderek Sorbonne Üniversitesi, Diplome De Culture Française’de eğitim gördü. 1991 - Türkiye’ye döndü. 1992 - Mimar Sinan Üniversitesi, Güzel Sanatlar Fakültesi, Resim Bölümü öğretim elemanı, Araştırma Görevlisi sınavını kazanarak aynı kurumda göreve başladı. 1992 - Yabancı Cennet başlıklı Sanatta Yeterlik çalışması profesörler kurulunun 15/7/1992 tarihli kararıyla “başarılı” kabul edildi. 1992 - Sanatta Yeterlik ünvanını aldı. 1993 - T.C. Üniversitelerarası Kurul, Merkezi Yabancı Dil Sınavı’nda başarılı olarak doçentlik sınavlarına girme hakkı kazandı. 1993 - 1994 -1995 Eğitim yılı için öngörülen İsviçre hükümetinin 9 ay süreli Sanat Bursu’na Asil aday olarak seçildi. 1994 - Cenevre’de Universite De Geneve, Faculte des Lettres, Histoire de L’art Contemporaine’de Profesör Dr. Pierre Vaisse danışmanlığında çalışmalara katıldı. 1995 - Türkiye’ye döndü. 1996 - Doçentlik sınavında başarılı olarak, 15/10/1996 tarihinden itibaren doçent unvan ve yetkilerini kullanmaya hak kazandı. 1998-2001 - Resim Bölümü Başkan Yardımcılığı görevinde bulundu. 2002 - Profesör oldu. 2010 - Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesinde Rektör oldu.Aynı zamanda Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Resim Bölümünde Öğretim Üyesi olarak görevini sürdürmektedir.

Yanlış Hızlı Silme Uygulaması[kaynağı değiştir]

Merhaba,

Bir kaç hafta önce oluşturduğum "Ekim Baykara" sayfası, önce gereksiz konu başlığı olarak etiketlendi ardından telif ihlali gerekçesiyle hızlı bir şekilde silindi.

Gereksiz konu başlığı uyarısına ilişkin itirazımı ilgili sayfanın "Tartışma" bölümünde yapmış ancak yanıt alamamıştım, ancak telif ihlali kesinlikle doğru değildir, kendi fotoğrafçımızın çektiği fotoğrafı sayfada paylaştım ve tamamen hem yazım dili hem Wiki kurallarını gözeterek sayfayı hazırladım..

Neden silindiğini hala sağlıklı bir şekilde öğrenebilmiş değilim, Türk radyo programcılarının Türk Wiki'sinde yer almasından daha doğal ne olabilir bilemiyorum, en azından daha açıklayıcı bir neden belirtirseniz sevinirim, herkese iyi çalışmalar..

konu şurada konuşulmakta. --kibele 17:46, 18 Temmuz 2012 (UTC)

Eklenen içeriğin gerekçe belirtilmeden silinmesi[kaynağı değiştir]

Merhaba,

Ben doğruluğundan emin olduğum bir konuda bilgi girişi yaptıma ama hiçbir neden söylemeden sildiniz. Neden? Verdiğim bilginin aki ispatlandıysa bilmek isterim.

Nasıl bilgi eklerim[kaynağı değiştir]

Bir futbolcu hakkında nereye bilgi ekleyebilirim ? Nasıl ve nereye girip yazmam gerekiyor ? --Bilgisen (mesaj) 12:20, 19 Temmuz 2012 (UTC)

Ben bir futbolcu hayranıyım ve bu futbolcunun öz geçmişini araştırdım bunu vikipedi de nasıl paylaşabilirim ?

Artık Editör'üm Değilmi?[kaynağı değiştir]

Artık editör oldum değilmi.Bu imzasız yazı Turkiyeli374 (mesajkatkılar) tarafından eklenmiştir.

editörlük ve değişiklik devriyeliği başvurusu[kaynağı değiştir]

vikipedi'de editörlük ve/veya değişiklik devriyeliği yapmak istiyorum ancak bir hizmetli ile bağlantı kuramadım.biri bana yardımcı olabilir mi??

Cagan12 (mesaj) 06:15, 27 Temmuz 2012 (UTC)

Linux dağıtımları ortak vikisinin teknik destek ihtiyacı[kaynağı değiştir]

Linux dağıtımları içinde Türkçe viki belgelendirme sayfaları bulunan 7 kadar site var (Ubuntu-Tr Wiki, LinuxMint Wiki ...) Bu belgelendirme merkezleri içinde Firefox'dan Gimp'e, VLC'den LibreOffice'e kadar yüzlerce özgür yazılım için tanıtım sayfaları da bulunmakta. Bu vikiler içinde en gelişmişi, 500'den fazla özgür yazılım tanıtma maddesi barındıran PardusWiki. Yani PardusWiki kadar geniş bir içerik sunmasa da benzer türden 6 tane daha Linux dağıtım vikisi var .

Bundan on ay kadar önce Linux Kullanıcıları Derneği'nin desteği ile özgür yazılımlar ile ilgili tüm bu maddelerin tek bir sitede toplanması yönünde bir çalışma başlatıldı (bkz. Özgür Yazılımlar Dizini). Ancak teknik bir engelden dolayı bir türlü ilerleyemiyor, böyle devam ederse başlamadan son bulabilir. Bu çalışmanın başarısızlıkla sonuçlanması hepimiz adına bir kayıp olur neden diyecek olursanız, eğer bilmiyorsanız "özgür yazılım" kavramının ne anlama geldiğini biraz araştırmanızı istirham ederim.

Teknik engelimizin ne olduğu şu haber metninde ve ortak yazılım tanıtma sitesinin Köy çeşmesinde açıklandı. Özetleyecek olursak engelimiz kısaca şu; Ortak yazılım tanıtma vikisi içindeki içeriğin, yazılacak bir eklenti vasıtasıyla isteyen diğer Linux dağıtım vikilerinde gömülü olarak görüntülenebilmesini istiyoruz, ancak bu eklentiyi yazabilecek bir kimse bulamıyoruz. Bu çağrı da son çağrımız olacak muhtemelen, sonuç alamazsak sitenin geleceği belirsizliğe girecek. Halihazırda böyle bir eklenti var mıdır? Eğer yoksa bu eklentiyi yazabilecek birlerini nasıl bulabiliriz? --Wikiler1 (mesaj) 10:37, 29 Temmuz 2012 (UTC)

Bu konuda çalışmalar sürüyor ve çok da verimli çalışmasa da, bir çözüm üretilmiş durumda. mw:Manual:$wgEnableScaryTranscluding işinize yarayacaktır sanıyorum. Bazı eksiklikleri olduğu söyleniyor, içeriği salt metin olarak getirip kod kısımlarını getiremeyebilir ama en azından temel düzeyde ihtiyacınızı karşılayabilir.--Vito Genovese 11:05, 29 Temmuz 2012 (UTC)
Öncelikle çok teşkkür ederim yardımınız için. Kaynak vikideki sayfalarda kullanacağımız şablonları diğer vikilere de birebir kopyalayacağız, bu şartlar altında salt metin içindeki {{ }} kodlarının yani şablonların diğer vikilerde çalışması gerekmez mi? Eğer bu şekilde çalışırsa bu çözüm yeterli olacaktır diye tahmin ediyorum. Teknik anlamda yeterli bir bilgim olmadığı için verdiğiniz bu bilgiyi ilgili arkadaşlara aktaracağım. Tekrar teşekkür ederim. --Wikiler1 (mesaj) 20:21, 29 Temmuz 2012 (UTC)
Biraz daha araştırma yaptım konuyla ilgili ve sanırım haberlerim mutlu edecek sizi :) Öncelikle bu özelliği etkinleştirmeniz için ne yapmanız gerektiğini kısaca anlatayım. Site yöneticisi (Bürokrat veya hizmetli değil; yönetici. Sunucuya erişimi olan kişi), MediaWiki kurulum klasörünün içinde bulunan LocalSettings.php adlı dosyaya şu satırı ekleyecek:
$wgEnableScaryTranscluding = true;
Bu ekleme sonrasında özellik kullanıma hazır oluyor. Ancak önemli bir ayrım var. Siteye tanımlanmış olan intervikilerde "Görüntüleme" özelliğinin açılması gerekiyor. Mesela bizden örnek vereyim: Özel:İnterviki sayfasına baktığınızda, Vikipedi için interviki bağlantısı olarak tanımlanmış kısaltmaları ve bu kısaltmaların hedeflerini görürsünüz. Yönlendir özelliği, sol tablodaki klasik interviki bağlantılarını verir. Yönlendir'in hayır oldukları, metin içinde kısaltma yoluyla bağlantı olarak kullanılabilir. Örneğin "mw" kısaltması ile MediaWiki.org'a bağlantı verebilirim ilk mesajımda olduğu gibi, ancak sol tabloda interviki bağlantısı veremem. Bunu sadece "en", "de" gibi dil kısaltmaları için yapabilirim.
Görüntüle parametresi ise, sizin ihtiyaç duyduğunuz özelliği kullanabilmek için etkinleştirmeniz gereken parametredir. "Görüntüle" seçilmezse, o dili yukarıdaki etkinleştirmeyi yapmış olsanız bile vikilerarası görüntüleme için kullanamazsınız. Bunu yapmak için site yöneticisinin sitenin veritabanı üzerinde işlem yapması gerekir ama onun da daha kolay bir yolu var. Site yöneticinizden mw:Extension:Interwiki'yi de etkinleştirmesini isteyin. Bu eklenti, veritabanı erişimine ihtiyaç duyulmaksızın site hizmetlilerinin interviki bağlantılarını düzenleyebilmesine olanak sağlıyor. Özel:İnterviki sayfasına giriyor hizmetli sitede, menüden interviki kodunu, bağlantısını, yönlendir ve görüntüleme parametrelerini rahatlıkla ayarlayabiliyor. Eklenti stabil durumda, dolayısıyla sitenizde bir probleme yol açmayacaktır. Yönetici, isterse "interwiki" olarak tanımlanan "interviki bağlantılarını düzenleme hakkını" başka bir gruba (örneğin bürokratlar ya da bunun için oluşturacağı bambaşka bir grup) verebilir (Hak kavramına örnek olarak sayfa silme hakkının "delete", sayfa taşıma hakkının "move" olarak adlandırıldığını belirtmek mümkün). Bu eklentiyi kurmak için de siteden dosyaları indirmesi, klasörü sunucuya yüklemesi ve sayfada göreceğiniz satırı yine LocalSettings.php'ye eklemesi gerekecek.
İlk Scary Transclusion özelliği etkinleştirmesini ve interviki bağlantıları için "Görüntüle" parametresini etkinleştirdiyseniz, artık özelliği kullanmaya hazırsınız. Diyelim ki bizi "vikipedi" diye tanımladınız. Buradan hareketle anlatmaya devam edeyim:
{{vikipedi:Sil}} yazarsanız, Şablon:Sil sayfasını (belgeleme sayfasıyla birlikte) görüntülersiniz. Standart bir vikilerarası görüntülemede, includeonly, onlyinclude gibi parametreleri umursamadan ne varsa görüntülüyor sistem. Olması gerektiği gibi bir görüntüleme için ise {{raw:vikipedi:Sil}} yazıyorsunuz. Bu durumda direkt Sil şablonumuz sitenizde görüntüleniyor. Şablona gömülmüş kategori bile etkili oluyor ve şablonu kullandığınız sayfa, sitenizde Kategori:Vikipedi silinecek sayfalar'a ekleniyor. Aynı şekilde "subst" ya da Türkçeleştirdiğimiz haliyle "kopyala" komutunu da kullanabiliyorsunuz.
Umarım bu bilgiler işinize yarar. Elimden gelen başka bir şey olursa haber verin lütfen.
Vito Genovese 07:15, 30 Temmuz 2012 (UTC)
Ne kadar teşekkür etsem azdır size ya araştırdığınız için ve bu kadar yazdığınız için çok çok sağolun. Bürokrat arkadaşa hemen şimdi bir e-posta atacağım (kendisi şuan tatilde olabilir, bu işlemler hemen uygulanamayabilir). Detaylıca anlatmışsınız her şeyi yine de takıldığımız bir yer olursa rahatsız ederiz sizi, şükür bu konuda rahatsız edebileceğimiz birisi var artık :) Selamlar... --Wikiler1 (mesaj) 15:03, 30 Temmuz 2012 (UTC)
Estağfurullah, rahatsızlık söz konusu değil kesinlikle. Her zaman elimden geleni yapmaya hazırım. Wikimedia Türkiye ile amaçladıklarımdan biri de özgür yazılımların desteklenmesi. Dolayısıyla "özgür içerik" hareketinin her aşamasında varım :) Sizi de beklerim bu oluşuma.
Vito Genovese 08:29, 1 Ağustos 2012 (UTC)
Bir teşekkür de benden, adı geçen Dizin'in yöneticilerinden birisiyim ancak wiki konusunda pek tecrübeli değilim. Bu (ismi bile kokutucu olan) ScaryTranscluding eklentisinin içeriği sunan wikide mi? yoksa görüntüleyen wikide mi? etkinleştirileceğini ve İnterviki ayarlamalarının hangi wikide yapılacağını, kısacası sürecin nasıl işleyeceğini anlayamadım. --alierkanimrek (mesaj) 13:20, 4 Ağustos 2012 (UTC)
Bu özellik (eklenti, /extensions klasörünün içine koyduktan sonra LocalSettings.php'den require_once diyerek çağırdığımız ekstralara deniyor), görüntüleyen vikide etkinleştirilmeli ve aynı şekilde interviki ayarlamaları da görüntüleyen vikide yapılmalı. Yani yukarıda verdiğim örnekte; Vikipedi'den içerik çekiyorsa bir viki, Vikipedi'de yapılması gereken bir iş yok. Hedef sitedeki içerik açıksa, yani * (tüm kullanıcılar) grubu için read = true ise; kendi bilgisayarımıza bir viki kurabilir, gerekli ayarlamaları yapabilir ve Scary Transcluding'i mümkün kılabiliriz. Görüntülemeyi gerçekleştirmek istediğiniz siteye o yukarıdaki satırı ekleyin, sonrasında İnterviki eklentisini kurun. Sonra site hizmetlileri gereken ayarları Özel:İnterviki üzerinden yapınca rahatlıkla görüntüleme yapabileceksiniz.
Vito Genovese 13:35, 4 Ağustos 2012 (UTC)

Tasarının başarılı olabilmesi için önümüzde iki engel görmekteyim, bunları da atlatabilirsek gerisi teferruat olur diye düşünüyorum.

1. Özgür Yazılımlar Dizini'ndeki belgelerin yönetilebilmesi için sitede "Şablon:Sil, Şablon: Güncelle ve Şablon:Taslak" şablonlarını kullanmaya ihtiyacımız olacak. Bir taraftan ÖYD'deki maddelerde bu şablonları/kategorileri kullanırken bir taraftan da bu şablonların/kategorilerin, diğer vikilerde görüntülenmesini engelleyebilecek miyiz acaba? Bu engeli {{vikipedi:Sil}} , {{raw:vikipedi:Sil}}, includeonly, onlyinclude içinden doğru olanları seçerek aşabilir miyiz?

2. Uygulama tanıtma maddelerindeki metinlerin yanı sıra bu sayfalarda kullanılan görseller de Özgür Yazılımlar Sitesi'nde bulunacak. Biliyorsunuz Commons'daki görseller aynı anda pek çok wiki projesince kullanılabiliyor. Benzer bir uygulamayı bu proje için de bir şekilde gerçekleştirmemiz gerekecek. --Wikiler1 (mesaj) 14:39, 5 Ağustos 2012 (UTC)

1. En kötü ihtimal, o şablonları noinclude etiketi içinde kullanırsınız. Bu durumda raw görüntülemede dışarıda kalırlar.
2. Aslında Commons varken başka bir vikiyi resim deposu olarak kullanmak çok pratik olmayacaktır ama yine de gerekiyorsa, yine LocalSettings.php'ye şunun eklenmesi gerekecek:
$wgForeignFileRepos[] = array(
   'class'                   => 'ForeignAPIRepo',
   'name'                    => 'shared',
   'apibase'                 => 'http://dizin.ozguryazilim.org.tr/api.php',
   'fetchDescription'        => true, // İsteğe bağlı
   'descriptionCacheExpiry'  => 43200, // 12 saat, isteğe bağlı (değerler saniye cinsindendir)
   'apiThumbCacheExpiry'     => 43200, // 12 hours, isteğe bağlı, ancak yerel küçük resim önbelleğe alma işlemi için gerekir
);
Kod biraz eskiden kalma. Çalışır umarım :)
Vito Genovese 20:58, 6 Ağustos 2012 (UTC)

Vikipedi'de nasıl birşeyi tanıtabiliriz?[kaynağı değiştir]

Nasıl ? Bu imzasız yazı Dilarameyer (mesajkatkılar) tarafından eklenmiştir. 31 Temmuz 2012

Mesaj sayfanızdaki hoş geldin mesajını inceleyin. Yine bir sorunuz olursa buraya yazarsınız, iyi çalışmalar.--Gökhan (mesaj) 20:31, 31 Temmuz 2012 (UTC)

nasıl bilgi eklerim[kaynağı değiştir]

mesela bir sanatçının hayat hikayesini eklemek istiyorum nasıl yapabilirim.Bu imzasız yazı Qerry (mesajkatkılar) tarafından eklenmiştir.

Sayfa yazımı ile ilgili temel bilgilere Yardım:Sayfa nasıl yazılır? sayfasından ulaşabilirsiniz.--Vito Genovese 01:35, 3 Ağustos 2012 (UTC)

AKÇATARLA TURHAL KÖYÜ HAKKINDA AYDINDAN GELDİKLERİ GİBİ DAHA ÖNCE HİÇ RASTLAMADIĞIMIZ BİR BİLGİYE RASTLADIK. BUNUN KAYNAĞINA NASIL ULAŞABİLİRİM SAYGILARBu imzasız yazı Serkan başkan (mesajkatkılar) tarafından eklenmiştir.

Ne yazık ki, çoğu zaman girilen bilgiler için kaynak gösterilmiyor ve dolayısıyla ilgili bilginin de doğru olmama ihtimali mevcut. Bu gibi durumlar nedeniyle Doğrulanabilirlik adını verdiğimiz bir politikaya sahibiz ve eklenen her bilginin doğrulanabilir olmasını şart koşuyoruz. Eğer bilginin yanlış olduğundan eminseniz, kaldırmaktan çekinmeyin. İlgili bilgiyi kaldırırken "Sayfayı kaydet" düğmesinin hemen üstündeki "Değişiklik özeti" satırına da yaptığınız işlemin nedenini not düşerseniz, vandalizm adını verdiğimiz zararlı değişikliklerle mücadele eden devriye adlı kullanıcılarımızın değişikliğinizin sayfaya zarar verme amaçlı olmadığını anlamalarına yardımcı olabilirsiniz.--Vito Genovese 01:39, 3 Ağustos 2012 (UTC)



2023 2024


2007: