Vikipedi:Danışma masası/Arşiv/Mayıs 2009

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Aydınlanma çağı[kaynağı değiştir]

merhaba benim ödewlerim genellikle zor sorulardan oluşuyor...bu yüzden bayağı bir araştırmam gerekiyor.bir sorum olacakk : - aydınlanma çağı hakkında bir sayfa ekler misiniz ve osmanlı tarihinde kurulan bazı dewletleri de içermeli.... ben okulda bu sorularla çok sık karşılaşıyorum.bu yüzden biraz yardıma ihtiyaç duyuyorum...:)

BİR KULLANICI NASIL ENGELLENİR VE HANGİ DURUMLARDA ENGELENİR? bunu bilmiyorum.:S--Secret rock 13:12, 26 Nisan 2009 (UTC)

Vikipedi:Engelleme politikası sayfasından bilgi edinebilirsiniz. --Manco Capac 06:45, 11 Mayıs 2009 (UTC)

Sevgili Danışma Masası,[kaynağı değiştir]

Geçen gün, ilgiyle takip ettiğim bir roman yazarı, akademisyen ve avukat olan Dr. Öykü Didem Aydın başlığını açmak istedim. Ancak başlık önce yayınlandı, sonra silindi. Önce acaba çok tanınmış ve artık ünlü mü ünlü sayılabilecek kişiler mi giriliyor diye merak ettim ama sonra hiç tanınmamış, bilinmeyen futbolcular, müdürler hakkında bile içerik olduğunu gördüm. Benim girmeye çalıştığım kişi, Eski Sinagog Meydanı adlı romanın yazarı (İletişim Yayınları), hukuk camiasında çok tanınan ve çalışmalarıyla pek çok yayına ve başarıya imza atmış bir kimse. Bir kitabı Almanya'da yayınlanmış, ırkçı suçlarla ilgili yasa yapımına kaynak olmuş, Üç Demokraside Düşünce Özgürlüğü adlı diğer bir kitabı, çok tanınıyor hukuk ve sosyal bilimler camiasında. Bırakın bu camiayı, romancı olarak dahi, tanıtılmaya, ansiklopedi maddesi olmaya layık bir kimse diye düşündüm. Ben bir sosyoloğum. Edebiyata da çok ilgim var, bu yazarı yeni de olsa, keşfettiğime çok seviniyorum. Neden bir ansiklopedi maddesi olamadığını anlamadım. Üstelik romanın çok objektif bir özetini de sunmuş ve gerekli iç ve dış linkleri vermiştim. Vikipedi biyografileri neye göre konuluyor? Hangi kriterlere uymak lazım iyice okuduktan sonra yazıyorum size. Bu konuda beni bilgilendirirseniz, sevinirim.


Saygılarımla,

İldit MeralBu imzasız yazı Allsaintsday (mesajkatkılar) tarafından eklenmiştir.

hint kınası nasıl bulabilirim![kaynağı değiştir]

hint kınası nereden temin edebilirim! türkiyede italatcısı varmı !!!!!!!!!! TEŞEKÜRLER. MR.A ASLAN

ben zelanda vatandasi olmak ıstıyorum nasıl olabılıırm

Vikipedi;'ye yeni üye oldum ve orjinal ( ingilizce) wikipeia'daki sayfaları türkçeye çevirmek istiyorum fakat nasıl yapacağımı bir türlü bulamadım.Örneğin "lost" dizisinin mythology başlığı altındaki kısmı çevirmek ve türkçe vikipedi'ye eklemek için ne yapmalıyım?Şimdiden teşekkürler.

dosya indirebiliyormuyuz[kaynağı değiştir]

dosya indirebiliyormuyuz indirebiliyorsak nasıl ındırecegız

Vikipediden istediğiniz bilgiyi indirebilirsiniz. Ancak telif kurallarına uygun kulanımına dikkat etmek sizin sorumluluğunuzdadır. --Manco Capac 06:44, 11 Mayıs 2009 (UTC)

karagözyan ilköğretim okulu[kaynağı değiştir]

Okul hakkında bazı bilgilerde değişiklik olmuştur.Değiştirilmesine rağmen birtürlü aktif olmuyor.Hala eski yazı gözükmekte yardımcı olursanız sevinirim.



Saygılarımla


Tarayıcınızın Cash'ini temizleyin. bunun için kullandığınız tarayıcıya göre tarayıcınızın kendi yardım menüsünden bilgi alabilirsiniz. --Manco Capac 06:43, 11 Mayıs 2009 (UTC)

ingilizce bir şablonu türkçeye çevirme[kaynağı değiştir]

fotografçılıkla ilgili maddeler eklemek istiyorum ama bu konuda neredeyse hiç bilgikutusu yok. İngizlizce wikipedia nın şablonlarını ya da bilgikutularını kullanmamız mümkün mü? ibrahimcengiz

Telif hakkı hususunda[kaynağı değiştir]

Merhabalar,

Bir kaç gündür keyifli bir şekilde Türkçe vikipedi'ye katkıda bulunmaya çalışıyorum. Bunun çin basit bir yöntem tutturdum: Aynı maddeye dair yazılmış daha doyurucu İngilizce bir metin varsa, yine WIKIPEDIA'dan çevirmek suretiyle taşıyorum.

Yeni bir kaynak eklemiyorum. Buna rağmen illaki bir yönetici tarafından yazdığım onca şey "telif hakkı" gerekçesiyle siliniyor.

Şimdi İngilizce yazılan maddede mi bir COPYRIGHT ihlali var, yoksa burada mı TELİF meselesi yanlış anlaşılıyor?

Mesela Osmanlıca yazılmış bir beytin (ki telif hakkı falan yok, 300 sene olmuş yazılalı), Türk alfabesi ile yazılışını yetkili bir isimden kaynak göstererk alıntılıyorum, ki bu iş dünyanın her yerinde böyle yapılır. Ama yönetici eserden alıntı yaptığımı düşünüp orayı siliyor.

Çaresiz kaldım ve şevkim kırılıyor. yerleşik teamüllere göre alıntı yapmak burada telif hakkını ihlal mi sayılıyor? O zaman kim bir başka yazara gönderme yapabilir ki?Bu imzasız yazı Mehmetmamger (mesajkatkılar) tarafından eklenmiştir.

Merhaba, bir materyalin telif hakkının saklı olmaması onun buraya eklenebileceği anlamına gelmez zira Vikipedi'ye uygun olması da gereklidir. Ayrıca bir çevirinin telif hakkı çevirene aittir, kaldı ki eser telifsiz olsa bile bu tür şiirler, şarkı sözleri Vikipedi'ye değil VikiKaynak'a aktarılmalıdır. Vikipedi bir ansiklopedidir, tabii ki maddeler yazılırken kaynak kullanılmalı ama telif hakkı saklı kaynaklardan doğrudan alıntı yapmak yerine kendi cümlelerinizi kullanmalısınız. Bunun dışında diğer dillerdeki Vikipediler'den istediğiniz çeviriyi yapıp buraya ekleyebilirisiniz.
Vikipedi:Telif hakları
Vikipedi:Telif hakları/SSS
Vikipedi:Kaynak gösterme--Gökhan 19:58, 4 Mayıs 2009 (UTC)


Wiki dosyası ve kaynak bilgisi[kaynağı değiştir]

Özdirenç başlıklı bir madde yazdım.Ancak iki sorun çıktı:

1.Maddede bir tablo var. Bu tabloyu ben hazırlamadım. İngilizce Wiki'den aldım. Ancak, Tablo Wiki'ye ait olduğu halde, yeni bir dosya kabul edildi ve benden telif belgileri istendi. Bu güne kadar çok dosya yükledim. Ama bu durumla ilk defa karşılaşıyorum. Her halde bilgiler eksik kalırsa dosya silinecek. Ne önerirsiniz ?

2.Kaynak notları koymuştum.Bu notları sayfanın altında Notlar başlıklı paragrafta gösterdim. Fakat kaynak ile notlar arasında nasıl ilişki kurulacağını bilmiyorum. Şimdi maddenin altında " Kaynak hatası: ref etiketleri var, ama karşılık gelen etiketi bulunamadı. " Uyarısı var. Ayrıca madde "kaynak gösterme hatalı maddeler " kategorisine alındı.Aradaki ilişkiyi nsıl kurabilirim ?

Esenlikler dilerim. Nedim Ardoğa 10:48, 6 Mayıs 2009 (UTC)

Merhaba, kaynakçanın görülebilmesi için, notlar başlığı (veya kaynakları göstermek için hangi başlığı kullandıysanız onun) altına {{kaynakça}} şablonunu eklemelisiniz. İkincisi, tablo için kaynak göstermeniz gerekmektedir. Bunun için İngilizce Viki'de belirtilen kaynağı yazmanız yeterli olacaktır. Teşekkürler.--Gökhan 16:09, 7 Mayıs 2009 (UTC)

Yazı boyutu[kaynağı değiştir]

iyi günler bugün bir maddedeki bilgileri koplarken ctrl tuşunu kullanıyordum ve sayfanın yazı boyutu küçüldü.tarayıcıyı kapatıp ve tekrar açtık bi değişiklik olmadı.yazı tipleri çok küçük bu soruyu yazarken dahi güçlük çekiyorum.yardımcı olursanız sevinirim şimdiden teşekkürler.(yazı boyutunun küçük olması sadece vikipedia için geçerli diğer sitelere girerken bi sorun olmuyor) Bu imzasız yazı 193.140.225.206 (mesajkatkılar) tarafından eklenmiştir.

Merhaba yazı boyutunu büyütmek için "ctrl ++" ve orijinal yazı boyutuna dönmek için de "ctrl+0" kısayollarını kullanabilirsiniz. Kolay gelsin--Gökhan 16:22, 7 Mayıs 2009 (UTC)

ben oturum açtım ama ben hala runes capeyi oynayamadım --İş bitiren cocuk 14:00, 7 Mayıs 2009 (UTC)

vikipedi de bir bilginin yanlış olduğunu düşünüyorum nereye nasıl sorabilirim

Maddenin tartışma sayfaında konuyu gündeme gritirip açıklamnızı yapın. --Manco Capac 06:42, 11 Mayıs 2009 (UTC)

Yazdıklarıma nasıl resim ekleye bilirim?[kaynağı değiştir]

Yazdıklarıma nasıl resim ekleye bilirim? Bu imzasız yazı 1111111111aaaaaaaaaa (mesajkatkılar) tarafından eklenmiştir.

Bkz. Yardım:Resim ekleme. --Gökhan 19:24, 9 Mayıs 2009 (UTC)

kunu başlığında bir sorun var dosya yüklemeye geçiyor[kaynağı değiştir]

http://tr.wikipedia.org/wiki/Kakule


Önemli bir sorun[kaynağı değiştir]

Sırpça Vikipedi'de yukarı menüde Latin ve Kiril; Kürtçesinde ise Latin ve Arap grafikli Vikiler var. Ben de Incubator denememde üç farklı abeceyi böyle denemek istiyorum. Ne yapmam gerekir ? Kod var mı ? Uğurcuk ileti 11:01, 11 Mayıs 2009 (UTC)

Güzel köyümün tanıtımını yapmak istiyorum.[kaynağı değiştir]

ancak standart köy temasını açamadım.(tarih,ekonomi vs)

Reklam yapmadığım halde neden reklam yapıyorum diye konum siliniyor?[kaynağı değiştir]

Merhaba,

Nevart Sanat Akademisi ile ilgili bir konu hazırlmıştım. Yazımda yer alan her şey doğru ve gerçekten yeni bir akım başlatacak bir oluşum olduğu için bu konuyu hazırladım. Bir konunun ansiklopedik olması için illa 100 yıl beklememiz mi gerekir? Neden bir oluşumdan bahsedince reklam olsun?? Bilgilendirirseniz sevinirim... deniz altay 14:59, 12 Mayıs 2009 (UTC)

resim kopyalamak[kaynağı değiştir]

merhaba; wikipedia 'nın çeşitli dillerdeki sayfalarından bir araştırma yaptım ve bir kaç resimi türkçe makale yayınlayan bir dergide kullanmak istiyorum. herhangi bir izin almam gerekir mi? en fazla kaç resim kullanabilirim? Zafer YÜCEL

SAAT BİLGİSİ[kaynağı değiştir]

İyi günler,

Yapılan değişikliklerde saatler lokal saat mi / GMT saati mi?

Teşekkürler.

fring ten giris[kaynağı değiştir]

merhaba fringten giris yapmaya deniyorum proxi adresi yerine ne yazilmasi gerekiyor tesekurler

Öteki sayfası[kaynağı değiştir]

Öteki sayfası fesefe'ce yazılmamış,oysa çok önemli bir maddedir,selamlar


Tablo / veri hizalama[kaynağı değiştir]

Örneğin aşağıdaki gibi bir tabloda tüm metinleri dikeyde hücrenin üst bölümüne (top) getirmeye çalışıyorum. Sanırım valing parametresi kullanıyor ancak bir türlü çözemedim. --Hakan Öztaş 17:13, 17 Mayıs 2009 (UTC)

abc 1) def

2) asf

jkl 1) sno

2) vcg


a 1)def

2)asf

1)sno

2) vcg

b 3
4gfdfgfd
3
4htyuyj
Evet valign işinizi görür. Teşekkürler.--Göʞɥɐn 07:19, 18 Mayıs 2009 (UTC)
Teşekkür ederim. Acaba her satır başına valing eklemek yerine tablonun başına benzer bir kod girilerek tüm hücerelerin yukarıya hizalanması mükmkün olabilir mi? Çok satırlı bir tablo oluşturmam gerekirse buna ihtiyacım olacak çünkü. Tabi bu kadarı da işimi görür sağolun. --Hakan Öztaş 18:25, 18 Mayıs 2009 (UTC)
Şu sayfada tablo ile ilgili aradığınız her şeyi bulabilirsiniz. Kolay gelsin--Gökhan 16:31, 25 Mayıs 2009 (UTC)

Madde değişiklğini anonim girişlere kapama[kaynağı değiştir]

Merhaba,

özellikle Türk Hava Yolları ve Anadolu Jet başlıkları altında zaman zaman vandalizm tarzı girişler olmaktadır. Bu iki maddede yapılacak olan değişiklikleri sadece "user name" ile giriş yapan kullanıcılarla sınırlandırmamız mümkün mü acaba? Bu imzasız yazı Anergiz (mesajkatkılar) tarafından eklenmiştir.

Vikipedi:Yarı korumaya aday maddeler sayfasında talebinizi yapabilirsiziniz. Eğer yoğun bir vandalizm mevcut ise madde yarı korumaya alınacaktır. Teşekkürler.--Göʞɥɐn 07:10, 18 Mayıs 2009 (UTC)

Resim Yükleme hakkında[kaynağı değiştir]

Merhabalar.İnternetten resim yüklerken nelere dikkat etmeliyiz?Mesela resmin kaynağını veya lisansını belirtirken nelere dikkat etmeliyiz?--orak-çekiç 13:39, 20 Mayıs 2009 (UTC)

Renkli İmza[kaynağı değiştir]

İmzamızın rengini değiştirmek için veya şeklini değiştirmek için ne yapmalıyız?--orak-çekiç 13:46, 20 Mayıs 2009 (UTC)

(fark) (son) 08:25, 5 Mart 2009

Yukarıdaki tarihte belirtilen saat, Türkiye saatini mi göstermekte?

Hayır, son değişiklerde gördüğünüz viki sunucusunun saati, sanırım Türkiye saati ondan 3 saat kadar ileride.--Gökhan 16:25, 25 Mayıs 2009 (UTC)

arkadaşlar bir konuda yardıma ihtiyacım var. Eğer bana yardım ederseniz sizlere çok minnettar kalırım. < mermer,granit vb. zemin ve duvar süsleme veya kaplama taş çeşitlerinin hangi kimyasallarla taşlara zarar vermeden temizlendiğini bilen varsa lütfen masumyaramaz_1@hotmail.com adresine ileti göndersin.şimdiden çok teşekkürler.sabırsızlıkla bekliyorum.

Eklemelerimin silinmesi[kaynağı değiştir]

"Silindir Kapak Contası" başlıklı madde ile ilgili wiki de bulunan yetersiz ve kısacık açıklama yerine 30 yıllık mesleki deneyimlerimle yazdığım yazım siliniyor.Sebebi yazının altına yerleştirdiğin kişisel sayfa bağlantı linkim diye düşünüyorum.Reklam amacıyla kullanılma durumunu düşündürüyor olabilir. Makalemin altına adımı yazarak yayınladım.Bu da sorun olur mu? Yazıyı yazanın adının görünmesi son derece doğal bir istek değil midir. İyi çalışmalar.

var olamayan ve oluşturdugum yeni bir başlık başka birisi tarafından silinebiliyorsa çok sacma. silinebiliyor mu ? neden silinebiliyor ? bunun mantıgı nedir?

www.turkdeutscher.net Dünya/Dünya ülkeleri sayfasında Vikipedi ansiklopediden,Vikipedi,Özgür Ansiklopedi tanıtımı yazarak bilgileri kullanmamızda sakınca varmı.Var ise yayından kaldırabiliriz. Anlattığınız şekilde ekledim.Yaklaşık 200 ülke linki eklemek gerekir.Sizden biraz esnek olmanızı istesem yani link sayısını azaltma yada VİKİPEDİ Tanıtımını anasayfaya yada özel bir sayfa ekleyebiliriz.Sizinle bu konuda pazarlık etme hakkım yok. Teşekkür iskender efe

  • Öncelikle duyarlılığınız için teşekkürler. Bu konuda ayrıntılı bilgiyi Vikipedi'yi kaynak gösterme sayfasından alabilirsiniz. Ancak örnek vermek gerekirse Vikipedi'deki İstanbul maddesini kaynak alıyorsanız şöyle bir bağlantı koyabilirsiniz sayfanın altına:
    Kaynak: <i>Özgür ansiklopedi Vikipedi</i>’nin <a href="http://tr.wikipedia.org/wiki/%C4%B0stanbul"> İstanbul maddesi</a>, erişim: 25 Mayıs 2009.
    Bu yazı sitenizinde şöyle gözükecektir:
    Kaynak: Özgür ansiklopedi Vikipedi’nin İstanbul maddesi, erişim: 25 Mayıs 2009.
    İyi çalışmalar dilerim... --DsMuratileti 17:13, 25 Mayıs 2009 (UTC)
  • Anlıyorum; mesela sayfanın altına Vikipedi'ye link verilerek Vikipedi'nin ilgili maddesinden alınmıştır da denilebilir sanırım. Ancak Vikipedi'yi kaynak gösterme sayfasını incelemenizi öneririm. Kolaylıklar... --DsMuratileti 10:39, 29 Mayıs 2009 (UTC)



2023 2024


2007: