Vikipedi:Ateşkes

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Vikipedi:ATEŞKES sayfasından yönlendirildi)
Ateşkesi temsil eden beyaz bayrak altında bir toplantı. Siz de bunu yapabilirsiniz.

Vikipedi'de değişiklik yaparken, bazen başka bir kişiyle anlaşmazlık yaşayabilirsiniz. Bu kişi size fazlasıyla asabi veya troll gibi görünebilir, ancak genellikle belirli bir konuda kafası karışmış veya kendinizden farklı bir tarafsız bakış açısına sahip olan makul bir insanla uğraştığınızı varsaymak en iyisidir. Sorun ne olursa olsun, hiddetlenmek sorunu çözmeyecektir. Bir ateşkes bulmaya çalışın.

Ağırdan alın[kaynağı değiştir]

Başka bir kullanıcının davranışı sizi gerdiyse, bir süre daha başka bir şey yapmayı düşünün. Yürüyüşe çıkın. Biraz çamaşır yıkayın. Hem siz hem de diğer kullanıcının sakinleşmesi için biraz zaman tanımak anlaşmazlığın dostane çözülmesinin daha muhtemel olmasını sağlar. Bir sonraki hamleniz dikkatlice düşünülmüş ve rasyonel ise, kötü biri olduğunuzun düşünülmesi yerine daha makul bir insan olduğunuz izlenimini edinirsiniz ve aklınızla olaya hakim olmanız çok daha muhtemeldir. Ayrıca, diğer kişiye sakinleşmesi için zaman vermek, karşıdakinin de aklının sesini dinlemeye daha istekli olacakları anlamına gelir. Hatta pişmanlık duymaya bile başlayabilirler ya da konu hakkında çok fazla ısrar ettiklerini unutabilirler. Cevap yazma hakkınızı hemen kullanmak yerine, maddeyi tartışmalı olarak işaretleyin (okuyucuların sorunu bilmesi önemliyse) ve tartışma sayfasına bir mesaj bırakın.

Örnek davranışlara liderlik edin[kaynağı değiştir]

İletişim gereklidir. Bu bazen sıkıcı olabilir, ama iletişim sayesinde 1945'ten beri bir dünya savaşı yaşamadık.

Bir değişiklik savaşı içerisindeyseniz, derhal bunu bitirin. İletişim halinde olan, tartışan, sayfaya koruma isteyen ya da diğerinin konuşma sayfasına cömert bir mesaj gönderen ilk kişi olun. Nazik olmak her zaman iyidir. (Örneğin her eleştiriye iltifatla yanıt vermeyi veya kendi hatalarının üzerine düşündüğünü söylemeyi dene.) Tüm bunları yaparken politika ve yönergelere uyduğundan emin ol. Her zaman görgü kurallarının uygulanması için çabalayın. Doğrulanabilirliği koruyun. İşler kontrolden çıkarsa, Vikipedia'deki bir sonraki adıma geçin: Anlaşmazlıkların giderilmesi. Asla hiddetlenmeyin, alttan almaya çalışın veya duygusal ifadeler kullanın. Unutmayın, burası sadece bir ansiklopedi.

Yeni yollar arayın[kaynağı değiştir]

Pratikte buradaki herkes kaliteli içerikler yazmak için burada. Hiç kimse (vandal dışında) kasten yanlış bilgiyi bir maddeye koymaya çabalamaz. Tüm kullanıcıların katkılarında iyi niyetli oldukları hemen hemen kesindir. Zaten geri aldıysanız, bir şeyleri ifade etmenin daha iyi bir yolu olup olmadığını görmek için yeniden yol aramayı deneyin. Vikipedi'nin en iyi özeliklerinden biri maddelerin sürekli geliştirme içerisinde olmasıdır. Kaliteli bir değişiklik yapmak, gerekli bir ek bilgiyi yazmak veya başka bir madde yazmaya devam etmek için çaba harcayın. Evet, gerçekten Vikipedi tatmin edici bir yer!

Başka görüşler arayın[kaynağı değiştir]

Yukarıdakileri denediğiniz halde sorunlarınızı çözemiyorsanız, diğer üçüncü görüşe başvurun. Bir maddenin doğruluğu veya tarafsızlığı ihtilaf halinde ise, bir anlaşmazlık şablonu eklemeyi düşünün ({{taraflı}}, {{kaynak belirt}} gibi). Konuyla ilgili kişilere bildirim mesajı yollayın veya son çare olarak köy çeşmesine yazmayı düşünün.

Ayrıca bakınız[kaynağı değiştir]