Victor Adaman

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Victor Adaman
Doğum1880
İstanbul
Ölüm1948
Büyükada, İstanbul
VatandaşlıkTürkiye Türkiye Cumhuriyeti
Mezun olduğu okul(lar)Ecole Special d'Architecture, Paris
MeslekMimar

Victor Adaman (1880, İstanbul - 1948, Büyükada) mimar.

Yaşamı[değiştir | kaynağı değiştir]

Adaman, 1880'de İstanbul'da doğdu. Babası, devrinin kalburüstü kalfalarından olan Petraki Adamandidis'ti: Yeniköy'deki Halim Paşa Yalısı'nı inşa etmişti ve o zamanlarda depremden zarar gören Mısır Çarşısı'nı yenilemişti.

Victor Adaman, 1896'da Galatasaray lisesinden, sonrasında 1900'de Ecole Special d'Architecture Paris'ten diplomasını alıp 1901'de Paris Güzel Sanatlar Akademisi'ne başladı. Ancak ailesinin isteği üzerine bu eğitimini yarıda bırakarak İstanbul'a döndü.

Adaman, Düyun-u Umumiye ve Tıbbiye yapılarının mimarı Alexandre Vallaury yanında çıraklıkla mesleki faaliyetlerine başladı.

1902 yılında Dimitri Peçila ve Odissea Püsküllü ile Mimari Proje ve İnşaat Müteahhitliği şirketini kurdu. Bir süre sonra Osman Fıtrin'in de katıldığı bu şirketin ofisini Galata'da Büyük Millet hanında açtılar.

1946'da, Adaman'ın bir kalp sorunu keşfedildi. Büyükada'daki evine çekilip 1948 yılında kalp rahatsızlığından vefat etti.

Eserleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Adaman mesleğin daha ziyade uygulama ve inşa kısmında çalışırken, mimar olarak tasarladığı veya uygulama ve inşaat işlerini üstlendiği yapıtlardan bazıları: İstanbul Vali Konağı Binası (proje ve inşaat), Gölcü Çeşme Fabrikası, Yüksekkaldırım'daki ufak sinema, Haydarpaşa Garı tamiri inşaatı, Luvr apartmanı (proje ve inşaat), Taksim Palas apartmanı,[1] Kazım Özalp Villası inşaatı, Yeşilköy Hava Meydanı inşaatı, Galata'da Ankara Hanı, Beşiktaş Cami restorasyonu, Melek ve İpek sinema salonları inşaatı, Melek Apartmanı inşaatı, Beşiktaş'ta Astro Türk Tütün Deposu (proje ve inşaat) (bugün Shangri-La Bosphorus), Yıldız Teknik Okulu binası inşaatı, Üsküdar Şemsipaşa Tütün Deposu inşaatı, Beyazıt Meydanı'ndaki havuz inşaatı, Tekel Tekirdağ Şarap Fabrikası (1931),[2] İkinci Vakıf Hanı inşaatı, Edirne Garı inşaatı.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

Referanslar:

  1. ^ Avlaremoz (26 Aralık 2020). "Taksim Palas Apartmanı". Avlaremoz. 10 Ocak 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Ocak 2022. 
  2. ^ "Bir devrin sonu: 'Anason Kokulu Kent' fabrikasını kaybetti…". aykiriakademi.com. 10 Şubat 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Temmuz 2021.