İçeriğe atla

Viburnum lantana

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Viburnum lantana, 5 metreye kadar boylanabilen ve 4 metreye kadar genişleyebilen, orta hızda büyüyen yaprak döken bir çalıdır. Mayıs'tan Haziran'a kadar çiçek açar ve tohumları Temmuz'dan Eylül'e kadar olgunlaşır. Tür, hermafrodit olup (hem erkek hem de dişi organlara sahip), böcekler tarafından tozlaşır. Bitki kendi kendine verimlidir.

Şu toprak türlerine uygundur: hafif (kumlu), orta (tınlı) ve ağır (killi) topraklar; iyi drene edilmiş toprakları tercih eder ve ağır kil topraklarında da yetişebilir. Uygun pH: hafif asidik, nötr ve bazik (hafif alkali) topraklar olup, çok alkali topraklarda dahi gelişebilir.

Yarı gölgede (hafif ormanlık alanlarda) yahut gölgesiz yerlerde büyüyebilir. Kuru veya nemli toprağı tercih eder. Lakin atmosfer kirliliğine tahammülü yoktur.[1]

Çiçekleri, yapı bakımından birbirine benzerdir ve tomurcukları çıplaktır. Yapraklar, herhangi bir loplara ayrılmamış olup, her iki yüzeyi de yıldız şeklindeki tüylerle kaplıdır. Bu bitki, ormanlık alanlarda, çalılıklarda ve kayalık yamaçlarda, 1000 ila 2000 metre arasındaki yüksekliklerde doğal olarak yetişir. Türkiye'de Karadeniz, Orta ve Doğu Anadolu bölgelerinde yayılış gösterir. Avrupa-Sibirya floristik elementi olarak sınıflandırılmaktadır.[2]

Türkiye'de Germişo (Bayburt), Germeşe, Germişek (Iğdır) isimleriyle bilinir.

Kullanım Alanları

[değiştir | kaynağı değiştir]

Meyveleri halk tarafından tüketilir. Meyveleri susuzdur. Aromalı bir tada sahiptir. Dalları yün çırpmak için kullanılır.

Kimyasal Bileşim

[değiştir | kaynağı değiştir]

İridoit glikozitleri içerir.[2]

  1. ^ "Viburnum lantana". 13 Kasım 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Ekim 2024. 
  2. ^ a b Altundağ, Ernaz (2009). Iğdır İlinin Doğal Bitkilerinin Halk Tarafından Kullanımı (Doktora). İstanbul Üniversitesi.