Versay Antlaşması (1756)

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Antlaşma metninin çağdaş bir baskısının başlık sayfası, Viyana (1756).

Birinci Versay Antlaşması olarak da bilinen Versay Antlaşması, Fransa ile Avusturya arasında imzalanan diplomatik bir antlaşmadır. Fransa’daki Versay Sarayı’nda 1756 yılında imzalanmıştır. Bu antlaşma ile dört anlaşma imzalanmıştır.

Şartlar[değiştir | kaynağı değiştir]

İki ülke, Büyük Britanya ya da Prusya tarafından saldırıya uğramaları halinde karşılıklı yardımda bulunacaktı.[1] Sonraki 30 yıl boyunca devam edecek olan Fransa-Avusturya İttifakı böylece kurulmuş olacaktı.

Sonuçları[değiştir | kaynağı değiştir]

Antlaşmadan birkaç ay sonra Fransa ve Avusturya kendilerini İngiliz-Prusya İttifakı’na karşı 1763’e kadar sürecek olan Yedi Yıl Savaşı’nın içinde buldular. Westminster Konvansiyonu ile birlikte bu antlaşma, savaşlar öncesinde Avrupa’nın büyük güçlerinin ittifak sistemlerini yeniden düzenleyen Diplomatik Devrim’in bir parçasını oluşturuyordu.

Görünüşte savunma amaçlıydı ancak İngiliz ajanları belgelerin kamuoyuna açıklandığından daha geniş kapsamlı gizli maddeler içerdiğinden şüpheleniyordu.[2]

İki devlet arasında daha da yakın bir işbirliği kurmak için imzalanan İkinci Versay Antlaşması ise 1757 yılında yine Versay Sarayı’nda kabul edildi.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Anderson 2000, s. 128-129.
  2. ^ Simms p.410-11