Venüs Tapınağı

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Venüs Genetrix Tapınağı sayfasından yönlendirildi)
Venüs Tapınağı

Venüs Tapınağı Roma'da Sezar Forumu'nda Roma tanrıçası Venüs adına yaptırılmış bir tapınaktır. Tapınak 26 Eylül MÖ 46 tarihinde Jül Sezar tarafından Venüs'e adanmıştı.[1]

Başlangıçta Sezar tapınağı Venus Victrix (Muzaffer Venüs) adına yaptırmayı planlamıştı ancak MÖ 48 yılındaki Pharsalus Muharebesi yüzünden inşaat ertelenmişti. Sezar tapınağını mensubu olduğu Julius ailesinin ecdadı kabul edilen Aeneas'ın annesi Venüs Genetrix'e (anneliğin ve ev hayatının tanrıçası Anne Venüs) adamaya karar verdi.

Tapınak Roma şehrinde yeni yapılmış olan Sezar Forumu'nda inşa edildi. Forum boyunca uzanan uzun bir duvarın sonunda yer alıyordu. Bu Romalıların Etrüsklerden aldığı bir uygulamaydı ve Roma İmparatorluğu boyunca standart bir mimarî özellik haline gelmişti.

Bu alan MS 80 yılında çıkan yangında zarar görmüştü. Daha sonra tapınak Domitianus tarafından yeniden inşa edilmiş ve MS 113'te Trajan tarafından restore edilmişti. Bugüne kalan üç sütun bu yeniden inşadan kalanlardır.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Diana E. E. Kleiner. Julius Caesar, Venus Genetrix, and the Forum Iulium (Multimedia Lecture). Yale University. 16 Eylül 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Ağustos 2022. 

Konuyla ilgili yayınlar[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Nagle, D. Brendan (2005). The Roman World: Sources and Interpretation. Pearson Education. ISBN 0-13-110083-1.