Venüs'teki kraterlerin listesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Gezinti kısmına atla Arama kısmına atla

Venüs'te isimlendirilmiş kraterlerin listesi aşağıdadır. Venüs'teki bütün kraterlere meşhur kadınların veya genel kadın isimleri verilmiştir.

Boylamın artışı doğuya doğrudur.

A[değiştir | kaynağı değiştir]

İsim Enlem Boylam Çap (km) Kimin ismi
Abigail -52,2 111,2 18,4 İbranî ismi
Abika -52,5 104,4 14,5 Mari dili ismi
Abington -47,8 277,7 21,7 Frances Abington, Britanyalı aktör
Abra 6,2 97,4 7,2 Ewe ismi
Adaiah -47,3 253,4 18 İbranî ismi
Adamson -14,8 29,6 27,2 Joy Adamson, Avusturyalı natüralist
Addams -56,2 98,9 87 Jane Addams, Amerikalı sosyal reformcu
Adivar 8,9 76,2 30,3 Halide Edip Adıvar, Türk yazar
Adzoba 12,8 117 10 Ewe ismi
Aethelflaed -18,2 196,6 20 Ethelfleda, Mersiyen kraliçe
Afiba -47,1 102,7 9,5 Ewe ismi
Afiruwa 4,3 3,8 5,2 Hausaca isim
Aftenia 50 324 7 Moldovaca isim
Afua 15,5 124 10 Akan ismi
Aglaonice -26,4 339,9 63,7 Aglaonice, Ancient Yunan astronom
Agnesi -39,4 37,7 42,4 Maria Agnesi, İtalyan matematikçi
Agoe 13,1 4,3 6,3 Ewe ismi
Agrippina -33,2 65,7 38,6 Agrippina the Elder, Roma İmparatorluğu imparatoriçesi
Ahava 53,6 187,3 10,4 İbranî ismi
Aigul 38,2 280,4 6 Kalmukça isim
Ailar -15,8 68,4 8,2 Türk ismi
Aimee 16,1 127,2 17 Fransız ismi
Aisha 39,3 53,3 10,6 Arap ismi
Aita 8,9 270,7 14 Estonca isim
Akeley 8 244,5 23,4 Delia Akeley, Amerikalı kâşif
Akhmatova 61,3 307,9 41,4 Anna Akhmatova, Rus şair
Akiko 30,6 187,3 17,4 Yosano Akiko, Japon şair
Akosua -58,6 18,1 6,2 Akan ismi
Aksentyeva -42 271,9 42,5 Zinaida Aksentyeva, Rus astronom
Akuba 9,6 23 5,5 Ewe ismi
Al-Taymuriyya 32,9 336,1 19 Ayesha Al-Taymuriyya, Mısırlı yazar
Alcott -59,5 354,4 66 Louisa May Alcott, Amerikalı yazar
Alima -46 229,2 10,3 Arap ismi
Alimat -29,5 205,9 13,5 Osset ismi
Alina 8,3 267.78 3,7 Fransızca Adeline'in/Adelaide'nin kısa şekli
Alison -4 165,6 14,4 İrlandalı isim
Alma -2,4 228,8 16,8 Kazak ismi
Almeida 46,6 123,3 15,5 Portekiz ismi
Altana 1,4 69,9 6 Kalmuk ismi
Amalasuntha -11,5 342,4 15,4 Amalasuntha, Ostrogot kraliçesi
Amanda -29,2 94,5 12,5 Latin ismi
Amaya 11,3 89,4 34,5 Carmen Amaya, İspanyol dansöz
Amelia 8.57 280.45 3,3 Latin ismi
Amenardes 15 54,3 27,9 Amenardes, Mısırlı prenses
Aminata 6,6 25,2 9,7 Mandinka ismi
Anaxandra 44,2 162,3 20,4 Anaxandra, Antik Yunanistan sanatçı
Andami -17,5 26,5 28,9 Azar Andami, İranlı fizikçi ve araştırmacı
Andreianova -3 68,8 66,1 Elena Andreianova, Rus ballerin
Anicia -26,3 31,3 38,2 Anicia, Ancient Yunan fizikçi ve şair
Annia Faustina 22,1 4,7 23,4 Faustina the Younger, Roma İmparatorluğu imparatoriçesi
Antonina 28,1 106,8 13,8 Rus ismi
Anush 14,9 86,5 12,7 Ermeni ve İranlı isim
Anya 39,5 297,8 18,1 Rus ismi
Ariadne 43,9 360 23,6 Yunan ismi
Asmik 3,9 166,4 19,5 Ermeni ismi
Astrid -21,4 335,2 10,5 İskandinav ismi
Audrey 23,8 348,1 15,2 İngiliz ismi
Aurelia 20,3 331,8 31,1 Aurelia, Jül Sezar'ın annesi
Austen -25 168,4 45,1 Jane Austen, Britanyalı roman yazarı
Avene 40,4 149,4 10 Akan ismi
Avviyar -18 353,7 20,6 Avviyar, Tamil roman yazarı
Ayana -29,2 175,5 13,8 Altay ismi
Ayashe 22,7 31,4 6,7 Hausa ismi
Ayisatu 34,6 5,5 7 Fula ismi

B[değiştir | kaynağı değiştir]

İsim Enlem Boylam Çap (km) Kimin ismi
Bachira 26,5 10 7,3 Cezayir ismi
Bądarzewska -22,6 137,2 29,6 Tekla Bądarzewska-Baranowska, Polonyalı besteci
Bahriyat 50,3 357,5 5 Kumuk ismi
Baker 62,5 40,3 109 Josephine Baker, Amerikalı dansöz
Bakisat 26 356,8 7,4 Çeçen ismi
Balch 29,9 282,9 40 Emily Balch, Amerikalı ekonomist
Ban Zhao 17,1 147 39 Ban Zhao, Çinli tarihçi
Baranamtarra 17,9 267,8 25,5 Baranamtarra, Mezopotamya kraliçesi
Barauka 10,6 346,3 12,9 Hausa ismi
Barrera 16,6 109,4 27 Olivia Barrera, İspanyol tıp yazarı
Barrymore -52,3 195,7 56,6 Ethel Barrymore, Amerikalı aktör
Barsova 61,3 223 76 Valeria Barsova, Sovyet şarkıcı
Barto 45,3 146,3 48 Agniya Barto, Sovyet şair
Barton 27,4 337,5 52,2 Clara Barton, Amerikalı Kızıl Haç kurucusu
Bascom -10,4 302,2 34,6 Florence Bascom, Amerikalı jeolog
Başkırtseff 14,7 194 36,2 Marie Başkırtseff, Rus ressam ve günlük yazarı
Bassi -19 64,6 31 Laura Bassi, İtalyan fizikçi
Bathsheba -15,1 49,5 32,3 Batşeba, İbranî kraliçesi
Batten 15,2 217,4 65 Jean Batten, Yeni Zelandalı havacı
Batya 72,7 235,4 9,3 İbranî ismi
Beecher 13 253,4 40,4 Catharine Beecher, Amerikalı yazar
Behn -32,4 142 25,4 Aphra Behn, Britanyalı yazar
Bender -13 327,4 39,8 Heidi Julia Bender, Amerikalı çocuk yazarı ve sanatçı[A]
Berggolts -63,5 53 29,5 Olga Berggolts, Rus şair
Bernadette -46,6 285,6 12,8 Fransız ismi
Bernhardt 31,6 84,4 25,3 Sarah Bernhardt, Fransız aktör
Bernice -40,7 14,8 12,6 Yunan ismi
Berta 62 322 20 Finlandiya ismi
Bette -24,6 347,9 7,2 Alman ismi
Bickerdyke -82 171,3 36,3 Mary Ann Bickerdyke, Amerikalı hemşire
Bineta 57,3 144,1 10,7 Mandinka ismi
Birute 36,1 32 22,3 Litvanyalı ismi
Blackburne 11 183,9 30,5 Anna Blackburne, Britanyalı biyolog
Blanche -9,3 157 12,3 Fransız ismi
Blixen -60,1 145,7 20,8 Karen Blixen, Danimarka yazar
Bly 37,7 305,5 18,7 Nellie Bly, Amerikalı muhabir
Boivin 4,3 299,5 20,4 Marie Boivin, Fransız tıp araştırmacısı
Boleyn 24,4 220,1 70,4 Anne Boleyn, İngiliz kraliçesi
Bonnevie -36,1 127 92,2 Kristine Bonnevie, Norveçli biyolog
Bonnin -6,3 117,6 28,5 Gertrude Bonnin, takma ismi Zitkala-Sa, Lakotalı sosyal reformcu
Boulanger -26,6 99,2 71,5 Nadia Boulanger, Fransız piyanist
Bourke-White 21,2 147,9 33,6 Margaret Bourke-White, Amerikalı foto muhabiri
Boyd -39,4 221,4 22 Louise Arner Boyd, Amerikalı kâşif
Boye -9,6 292,3 28 Karin Boye, İsveçli yazar
Bradstreet 16,5 47,7 36 Anne Bradstreet, Amerikalı şair
Bridgit -45,3 348,9 10 İrlandalı isim
Brooke 48,4 296,6 22,9 Frances Brooke, İngiliz roman yazarı
Browning 28,3 4,9 23,4 Elizabeth Browning, Britanyalı şair
Bryce -62,5 197 23,9 Lucy Bryce, Avustralyalı tıp öncü
Buck -5,7 349,6 21,8 Pearl S. Buck, Amerikalı yazar
Budevska 0,5 143,2 18 Adriana Budevska, Bulgar aktör.
Bugoslavskaya -23 300,4 29,9 Yevgenia Bugoslavskaya, Sovyet astronom.

C[değiştir | kaynağı değiştir]

İsim Enlem Boylam Çap (km) Kimin ismi
Caccini 17,4 170,4 38,1 Francesca Caccini, İtalyan besteci
Caitlin -65,3 12 14,7 İrlandalı isim
Caiwenji -12,4 287,6 22,6 Cai Wenji, Çinli şair
Caldwell 23,6 112,4 51 Taylor Caldwell, Amerikalı yazar
Callas 2,4 27 33,8 Maria Callas, Amerikalı şarkıcı
Callirhoe 21,2 140,7 33,8 Callirhoe, Yunan heykeltıraş
Caroline 6,9 306,3 18 Fransız ismi
Carr -24 295,7 31,9 Emily Carr, Canadian sanatçı
Carreno -3,9 16,1 57 Teresa Carreño, Venezuelan piyanist
Carson -24,2 344,1 38,8 Rachel Carson, Amerikalı biyolog
Carter 5,3 67,3 17,5 Maybelle Carter, Amerikalı şarkıcı
Castro 3,4 233,9 22,9 Rosalía de Castro, Galiçyalı şair
Cather 47,1 107 24,6 Willa Cather, Amerikalı roman yazarı
Centlivre 19,1 290,4 28,8 Susanna Centlivre, İngiliz aktör
Chapelle 6,4 103,8 22 Georgette Chapelle, Amerikalı muhabir
Chechek -2,6 272,3 7,2 Tuvan ismi
Chiyojo -47,8 95,7 40,2 Chiyojo, Japon şair
Chloe -7,4 98,6 18,6 Yunan ismi
Cholpon 40 290 6,3 Kırgız ismi
Christie 28,3 72,7 23,3 Agatha Christie, İngiliz yazar
Chubado 45,3 5,6 7 Pöl ismi
Clara -37,5 235,3 3,2 Latin ismi
Clementina 35,9 208,6 4 Clementine'nin Portekiz şekli, Fransız ismi
Cleopatra 65,8 7,1 105 Cleopatra, Mısırlı kraliçe
Cline -21,8 317,1 38 Patsy Cline, Amerikalı şarkıcı
Clio 6,3 333,5 11,4 Yunan ismi
Cochran 51,9 143,4 100 Jacqueline Cochran, Amerikalı havacı
Cohn -33,3 208,1 18,3 Carola Cohn, Avustralyalı sanatçı
Colleen -60,8 162,2 13,5 İrlandalı isim
Comnena 1,2 343,7 19,5 Anna Comnena, Byzantine prenses ve yazar
Conway 48,3 39 49,3 Lady Anne Finch Conway, İngiliz tabiat bilimcisi
Cori 25,4 72,9 56,1 Gerty Cori, Çek biyokimyager
Corinna 22,9 40,6 19,2 Corinna, Yunan şair
Corpman 0,3 151,8 46 Elizabeth Koopman Hevelius, Alman astronom
Cortese -11,4 218,4 27,7 Isabella Cortese, İtalyan hekim
Cotton 70,8 300,2 48,1 Eugénie Cotton, Fransız fizikçi
Cunitz 14,5 350,9 48,6 Maria Cunitz, Silezyalı astronom
Cynthia -16,7 347,5 15,9 Yunan ismi

D[değiştir | kaynağı değiştir]

İsim Enlem Boylam Çap (km) Kimin ismi
d'Este -34,3 238,9 21,6 Isabella d'Este, İtalyan asilzâde
Dado -13,9 87,6 11,2 Pöl ismi
Dafina 28,6 244,1 5,5 Arnavut ismi
Danilova -26,4 337,2 48,8 Maria Danilova, Rus balerini
Danute -63,5 56,5 12,3 Litvanyalı ismi
Daphne 41,3 280,4 15,5 Yunan ismi
Darline -19,3 232,6 13 Anglosakson isim
Dashkova 78,2 306,5 45,1 Yekatrina Dashkova, Rus filolog
Datsolalee 38,3 171,8 17,5 Datsolalee, Washoe sanatçı
de Ayala 12,4 31,9 19 Josefa de Ayala, İspanyol ressam
de Beausoleil -5 102,8 28,2 Martine de Beausoleil, Fransız Yerküre bilimi araştırmacısı
de Beauvoir 2 96,1 52,5 Simone de Beauvoir, Fransız yazar
de Lalande 20,5 355 21,3 Marie-Jeanne de Lalande, Fransız astronom
de Staël 37,4 324,3 25 Anne de Staël, Fransız yazar
De Witt -6,5 275,6 20,7 Lydia De Witt, Amerikalı patolog
Deborah -37,3 10,6 9,7 İbranî ismi
Defa 32,2 11,3 8,5 Pöl ismi
Degu 27,3 289,9 5,5 Batı Çerkez ismi
Deken 47,1 288,5 48 Agatha Deken, Hollandalı roman yazarı
Deledda 76 127,5 32 Grazia Deledda, İtalyan roman yazarı
Delilah -57,9 250,2 18,5 İbranî ismi
Deloria -32 97,1 31,9 Ella Deloria, Siyu antropolog
Dena -20,7 338,7 2,4 Litvanyalı ismi
Denise -14,4 94,7 2 Yunan ismi
Devorah -22,5 343,4 4,8 İbranî ismi
Devorguilla 15,3 4 22,9 Devorguilla İrlandalı kadın kahraman
Dheepa -21,6 176,3 4,7 Hint ismi
Dickinson 74,6 177,2 67,5 Emily Dickinson, Amerikalı şair
Dinah -62,9 37,1 15,6 İbranî ismi
Dix -37 329 63,3 Dorothea Dix, Amerikalı sosyal aktivist
Dolores 51,4 201,6 12,6 İspanyol ismi
Domnika 18,4 294,3 6,7 Moldavya ismi
Doris 2,3 90 14,5 Yunan ismi
Dorothy -35,4 11,3 8,4 Yunan ismi
du Chatelet 21,5 165 18,5 Émilie du Châtelet, Fransız matematikçi, fizikçi
Duncan 68,1 291,7 40,3 Isadora Duncan, Amerikalı dansöz
Dunghe -56,2 295,3 5,5 Kalmuk ismi
Durant -62,3 227,7 21,1 Ariel Durant, Amerikalı yazar
Duse -82,5 358 30,4 Eleonora Duse, İtalyan aktör
Dyasya 5,1 297,6 7,8 Nganasa (Samoyed) ismi

E[değiştir | kaynağı değiştir]

İsim Enlem Boylam Çap (km) Kimin ismi
Edgeworth 32,2 22,8 29 Maria Edgeworth, İrlandalı yazar
Edinger -68,8 208,5 33,3 Tilly Edinger, Amerikalı jeolog (1897–1967)
Efimova 81 223 26,5 Nina Simonovich-Efimova, Sovyet ressam ve kukla tiyatrosu tasarımcısı (1877–1948)
Eila -75 94,6 9,5 Finlandiya ismi
Eileen -22,8 232,7 16,1 İrlandalı isim
Eini -41,6 96,4 5,9 Finlandiya ismi
Elena -18,3 73,4 17,6 İtalyan ismi
Elenora 47,1 6,9 4,5 Alman ismi (Eleanor'un farklı şekli)
Elizabeth 59,1 215,4 10,5 İbranî ismi
Ellen -22,8 281,3 14,6 Alman ismi
Elma -10,1 91,1 10,2 Finlandiya ismi
Elza -34,4 275,9 18 Letonya ismi
Emilia -26,5 88,2 12,5 İsveç ismi
Emma -13,7 302,3 11,8 Alman ismi
Enid 16,4 352,1 9,2 Kelt ismi
Erika 72 175,4 10,5 Macar, Alman ismi
Erin -47 184,8 13,6 İrlandalı isim
Erinna -78 309,1 33,8 Erinna
Erkeley 43,9 103,3 8 Altai ismi
Ermolova 60,3 154,4 60,9 Maria Yermolova, Rus aktör (1853–1928)
Erxleben -50,9 39,4 31,6 Dorothea Christiane Erxleben, Almanya'da ilk doktora yapan kadın (1715–1762)
Escoda 18,2 149,5 19,6 Josefa Llanes Escoda
Esmeralda 64,4 104,5 9,8 Roman ismi
Estelle 1,1 93,7 18,8 Latin ismi
Esterica 36,8 3,6 3,6 Romen ismi
Esther 19,4 21,8 17,6 İran ismi
Eudocia -59,1 202 27,5 Aelia Eudocia
Eugenia 80,6 105,4 6 Yunan ismi
Evangeline 69,6 221,9 16 Yunan ismi
Evelyn -61,2 212,3 18 Kelt ismi
Evika -5,1 31,4 20,3 Tatar ismi
Ezraela 57 186,8 7,8 İbranî ismi

F[değiştir | kaynağı değiştir]

İsim Enlem Boylam Çap (km) Kimin ismi
Faiga 4,9 170,9 9,6 Anglosakson ismi
Faina 71,1 100,7 10 Türk ismi
Farida 4,8 39 18 Arapçadan Müslüman ismi
Fatima -17,8 31,9 14,5 Arap ismi
Faufau 18,8 8,3 7,8 Polinezya ismi
Fava -0,7 87,4 9,7 Dungan (Kırgız) ismi
Fazu 32,4 106 6,1 Avar (Dağıstan) ismi
Fedorets 59,7 65,6 57,6 Valentina Aleksandrovna Fedorets, Sovyet astronom (1923–1976)
Felicia -19,8 226,5 11,5 Latin ismi
Ferber 26,4 12,9 23,1 Edna Ferber
Fernandez 76,2 17,2 23,7 M. A. Fernandez, İspanyol aktör (18. asır).
Ferrier 15,7 111,3 29,1 Kathleen Ferrier
Feruk -64 107,6 8,3 Nivih (Sahalin Adası) ismi
Festa 11,5 27,2 35,3 İtalyan ressam
Fiona 5 166,6 3,5 Kelt ismi
Firuza 51,8 108 6 İranlı isim
Flagstad -54,3 18,9 39,2 Kirsten Flagstad
Florence -15,2 85 10,5 İngiliz ismi
Flutra -68,4 112 6 Arnavut ismi
Fossey 2 188,7 30,4 Dian Fossey
Fouquet -15,1 203,5 47,8 Marie Fouquet, Fransız tıp yazarı, hayırseverlik işçisi (17. asır).
Francesca -28 57,7 17 İtalyan ismi
Frank -13,1 12,9 22,7 Anne Frank
Fredegonde -50,5 93,3 25,2 Fredegund, Frank kraliçesi (d. M.S. 597)
Frida 68,2 55,6 21,6 İsveç ismi
Frosya 29,5 113,4 9,8 Rus ismi
Fukiko -23,1 105,8 13,9 Japon ismi

G[değiştir | kaynağı değiştir]

İsim Enlem Boylam Çap (km) Kimin ismi
Gabriela -17,8 240,4 17,5 İbranî ismi
Gahano -80,2 77,4 4,5 Seneca ismi
Gail -16,1 97,5 10 İbranî ismi
Galina 47,6 307,1 16,8 Bulgar ismi
Galindo -23,3 258,8 23,8 Beatrix Galindo, İspanyol fizikçi ve eğitmen (1465–1534)
Gautier 26,3 42,8 59,3 Judith Gautier: Fransızşair ve roman yazarı (1845 – 1917)
Gaze 17,9 240,2 33,3 Vera Gaze, Sovyet astronom (1899–1954)
Gentileschi 45,2 260,6 20,5 Artemisia Gentileschi: İtalyan ressam (1593 – takriben 1656)
Georgina -20,4 58,8 5,9 Yunan ismi
Germain -37,9 63,7 35,5 Sophie Germain, Fransız matematikçi, fizikçi ve filozof. (1776 – 1831)
Giliani -72,9 142,1 19,9 Alessandra Giliani, İtalyan anatomist (1307–1326)
Gillian -15,2 50,1 14,7 Latin ismi
Gilmore -6,7 132,8 21,3 Mary Gilmore, Avustralyalı şair ve muhabir. (1865 – 1962)
Gina 78,1 76,5 14,6 İtalyan ismi
Giselle -11,8 298 10,4 Fransız ismi
Glaspell -58,4 269,6 26,3 Susan Glaspell, Amerikalı senarist, aktör, yönetmen, roman yazarı ve muhabir. (1876 – 1948)
Gloria 68,5 94,2 20,7 Portekiz ismi
Godiva -56,1 251,6 30,7 Lady Godiva, (Godgifu) Mersiyen asilzâde (takriben 1040-1085)
Goeppert-Mayer 59,7 26,8 33,5 Maria Goeppert-Mayer, was a Almanya'da doğmuş Amerikalı teorik fizikçi ve Fizik Nobel Ödülü sahibi. (1906 – 1972)
Golubkina 60,3 286,5 28,4 Anna Golubkina, Sovyet heykeltıraş (1864–1927)
Goncharova -63 97,7 30,3 Natalia Goncharova, Rus yenilikçi sanatçı, ressam, kostüm tasarımcısı, yazar, illüstratör ve set tasarımcısı. (1881 –1962)
Grace -13,8 268,9 19 Yunan ismi
Gražina 72,4 337,5 16,5 Litvanyalı ismi
Greenaway 22,9 145,1 93 Kate Greenaway, İngiliz çocuk kitabı illüstratörü ve yazar. (1846 – 1901)
Gregory 7,1 95,8 18 Isabella Augusta Gregory, İrlandalı dram yazarı, folklorcu ve tiyatro menajeri. (1852 – 1932)
Gretchen -59,7 212,3 20,8 Alman ismi
Grey -52,4 329,4 50 Lady Jane Grey, İngiliz asilzâde ve Temmuz 1553'te dokuz gün boyunca fiilen İngiltere'nin mutlak hükümdarı. (1536/1537 – 1554)
Grimke 17,2 215,3 34,8 Sarah Grimké, Amerikalı kölelik aleyhtârı, yazar ve kadınlara oy hakkı verme taraftarı. (1792 –1873)
Guan Daosheng -61,1 181,8 43,6 Guan Daosheng, Çinli ressam, hattat (1262–1319)
Gudrun 10,6 326,4 13,3 İskandinav ismi
Guilbert -58 13,6 25,5 Yvette Guilbert, Belle Époque'un Fransız kabare şarkıcısı ve aktörü. (1865 – 1944)
Gulchatay 20,5 295,5 9 Arap ismi
Gulnara -23,7 174 5 İranlı ismi گلناره ‎, گلناره
Guzel -57,6 298,7 7,3 Türk ismi
Gwynn 9,7 37,2 32 Nell Gwyn, İngiltere Kralı II. Charles'in uzun zaman beraber olduğu metresi. (1650 – 1687)

H[değiştir | kaynağı değiştir]

İsim Enlem Boylam Çap (km) Kimin ismi
Hadisha -39 97,2 8,9 Kazak ismi
Halima 28,5 14,6 8,9 Hausa ismi
Halle -19,8 145,5 21,5 Wilhelmina Halle (Wilma Neruda), Avusturyalı viyolonist (1839–1911)
Hamuda 62,9 2,5 15,8 İbranî ismi
Hanka -27,3 114,3 5 Çek ismi
Hannah 17,9 102,6 19,8 İbranî ismi
Hansberry -22,7 324,1 26,6 Lorraine Hansberry, Amerikalı senarist (1930–1965)
Hapei 66,1 178 4,2 Şayen (Oklahoma) ismi
Hayashi 53,8 243,9 43,1 Hayashi Fumiko, Japon yazar (1903–1951)
Heather -6,8 334,1 11,5 İngiliz ismi
Heidi 23,6 350,1 15,2 İsim, Hester'in bir şekli.
Helga -10,4 116,7 8,8 Norveçli ismi.
Hellman 4,7 356,3 34,7 Lillian Hellman, Amerikalı senarist, yazar (1905–1984).
Heloise 40 51,9 38 Heloise, Fransız hekim, hastahane kurucusu (takriben 1098-1164).
Helvi 12,4 82,7 12,2 Estonyalı ismi.
Henie -51,9 146 70,4 Sonja Henie, Norveçli skater (1912–1969).
Hepworth 5,1 94,7 62,6 Barbara Hepworth, İngiliz heykeltıraş (1903–1975).
Higgins 8,1 241,3 40 Marguerite Higgins, Amerikalı muhabir (1920–1966).
Hilkka -69 72 10,3 Finlandiya ismi.
Himiko 19 124,3 36,6 Himiko, Japon kraliçesi (4. asır).
Hiriata 15,3 23,5 5 Polinezya ismi.
Hiromi 35,2 287,3 6 Japon ismi.
Holiday -46,7 12,8 27,7 Billie Holiday, Amerikalı şarkıcı (1915–1959).
Horner 23,4 97,7 25,2 Mary Horner, İngiliz natüralist, jeolog (19. asır).
Howe -45,7 174,8 38,6 Julia Howe, Amerikalı biyograf, şair (1819–1910).
Hsueh T'ao -52,6 13,8 21 Hsueh T'ao, Çinli şair, sanatçı (takriben M.S. 760).
Hua Mulan 86,8 337,7 24 Hua Mulan, Çinli warrior (takriben M.S. 590).
Huang Daopo -54,2 165,3 29,1 Huang Daopo, Çinli mühendis.
Huarei 15 32,3 8,5 Polinezya ismi.
Hull 59,4 263,6 47,3 Peggy Hull, Amerikalı harp muhabiri (1889–1967).
Hurston -77,6 94,7 52,4 Zora Hurston, Amerikalı yazar, antropolojist (1891–1960).
Hwangcini 6,3 141,8 30,2 Hwang Jini, Koreli şair (16. asır)

İ[değiştir | kaynağı değiştir]

İsim Enlem Boylam Çap (km) Kimin ismi
Icheko 6,6 97,9 5,9 Evenk/Tungu ismi
Ichikawa -61,6 156,3 31,4 Fusae Ichikawa, Japon feminist (1893–1981).
Ilga -12,4 307,3 10,8 Letonya ismi.
Imagmi -48,4 100,7 7,6 Eskimo (Chukotka) ismi.
Indira 64,1 289,8 16,6 Hindu ismi.
Ines -67,1 241,9 11,2 İsim, Agnes'in Galiçya-Portekiz ve İspanyol sürümü.
Inga 38,1 226,6 10 Danimarka ismi.
Ingrid -12,4 308,9 11,5 Scandinavian ismi.
Inira -43,1 239,4 16,5 Eskimo ismi.
Inkeri -28,3 223,9 10,1 Finlandiya ismi.
Iondra 10,5 286,5 7,9 Selkup (Samoyed) ismi.
Iraida 27,8 108,1 6,5 Yunan ismi.
Irene 49,8 134 13,6 Yunan ismi.
Irina 35 91,2 15,2 Rus ismi.
Irinuca 51,4 121,9 8 Romen ismi.
Irma -50,9 122 9,5 Finlandiya ismi.
Isabella -29,8 204,2 175 Isabella I of Castile, İspanyol kraliçe (1451–1504).
Isako -9 278 13,5 Japon ismi.
Isolde -74,5 211,9 11,9 İngiliz ismi.
Istadoy -51,8 132,6 5,4 Tajik/İranlı isim.
Ivka 68,2 303,8 14,9 Sırp-Hırvat ismi.
Ivne -27 132,8 9 Koryak (Kamçatka) ismi.
Izakay -12,3 210,8 10,2 Mari ismi.
Izudyr -53,9 135,2 6,6 Mari (Volga Fin) ismi.

J[değiştir | kaynağı değiştir]

İsim Enlem Boylam Çap (km) Kimin ismi
Jaantje 46,5 123 7,8 Hollanda ismi.
Jacqueline -70,1 123,6 16,5 Fransız ismi.
Jadwiga 68,4 91 12,7 Leh ismi.
Jalgurik -42,3 125,1 7,5 Evenk/Tungu ismi.
Jamila 45,8 134,8 7,9 Arap ismi.
Jane -60,5 304,8 10,2 İbranî ismi.
Janice 87,3 261,9 10 İngiliz ismi.
Janina -2 135,7 9,3 Leh ismi.
Janyl -28 138,8 5,6 Kırgız ismi.
Jasmin 15,6 61,6 15,1 İranlı isim.
Jeanne 40,1 331,5 19,4 Fransız ismi.
Jennifer -4,6 99,8 9,6 Yunan ismi.
Jerusha -22 342,7 17,2 İbranî ismi.
Jex-Blake 65,4 169,3 31,6 Sophia Jex-Blake, Britanyalı öncü kadın hekim (1840–1912).
Jhirad -16,8 105,6 50,2 Jerusha Jhirad, Hint hekim.
Jitka -61,9 70,9 13 Slovak ismi.
Jocelyn -33,2 276,4 14 Alman ismi.
Jodi -35,7 68,7 10,2 İngiliz ismi.
Johanna 19,5 247,3 15,1 İbranî ismi.
Johnson 51,8 254,6 24,5 Amy Johnson, Avustralyalı havacı (1903–1941).
Joliot-Curie -1,6 62,4 91,1 Irène Joliot-Curie, Fransız fizikçi, Nobel ödüllü (1897–1956).
Joshee 5,5 288,7 37 Anandibai Joshee, Hint öncü hekim (1865–1887).
Juanita -62,8 90 19,3 İspanyol ismi.
Judith -29,1 104,5 16,6 İbranî ismi.
Julie 51 242,6 13,5 Çek, Alman ismi.
Jumaisat -15,1 135,6 7,5 Kumuk (Dağıstan) ismi.
Jutta 0 142,6 7 Finlandiya ismi.

K[değiştir | kaynağı değiştir]

İsim Enlem Boylam Çap (km) Kimin ismi
Kafutchi 26,7 16,4 7,1 Bantu ismi.
Kahlo -59,9 178,9 35,6 Frida Kahlo, Meksikalı sanatçı (1910–1954).
Kaikilani -32,8 163,2 19,9 Kaikilani, Hawaii'nin ilk kadın idarecisi, (takriben 1555).
Kaisa 13,5 293,3 12 Finlandiya ismi.
Kala 1,5 314,4 17,4 Koryak (Kamçatka) ismi.
Kalombo -30,5 34 9,6 Bantu ismi.
Kanik -32,5 249,9 16,5 Sahalin ismi.
Karen -12,4 17,7 10,5 Yunan ismi.
Karo 21,9 37,2 7 Maori ismi.
Kartini 57,8 333 23,4 Kartini, Javalı eğitmen (1879–1904).
Kastusha -28,6 59,9 13 Mordivin (Volga Irmağı Finleri, Russia) ismi.
Katrya -29,5 108,7 9,2 Ukrayna ismi.
Katya 57,8 285,7 10,5 Rus ismi.
Kauffman 49,4 27,1 25,5 Angelica Kauffman, Alman ressam (1741–1807).
Kavtora 59 23,3 9,8 Afgan ismi.
Kelea 8,9 25,6 24,5 Chiefess of Maui, Keleanohoanaapiapi (takriben 1450).
Kelila 52,6 191,8 5 İbranî ismi.
Kelly -4,8 359,2 11,2 Galce isim.
Kemble 47,7 14,9 23,6 Fanny Kemble, İngiliz aktör (1809–1893).
Kenny -44,4 271,1 52,7 Elizabeth Kenny, Avustralyalı hemşire, terapist (1880–1952).
Ketzia 3,9 300,5 14,6 İbranî ismi.
Khadako 54,2 139,3 7,4 Nenets (Samoyed) ismi.
Khafiza 6 299,2 7 Arap ismi.
Khatun 40,3 87,2 44,1 Mihrî Hatun, Türk şair (1456–1514).
Khelifa -1,5 129,9 10,8 Arap ismi.
Kimitonga -25,1 48,3 5 Polinezya ismi.
Kingsley -22,6 306,4 26,6 Mary Kingsley, İngiliz kâşif, yazar (1862–1900).
Kiris 20,9 98,8 13,3 Letonya ismi.
Kitna -28,9 277,3 15,3 Kamçatka ismi.
Klafsky -20,7 188,1 25,5 Katharina Klafsky, Macar opera şarkıcısı (1855–1896).
Klenova 78,1 104,5 141 Maria Klenova, Sovyet deniz jeologu (takriben 1910-1978).
Kodu 0,9 338,7 10,5 Wolof (Batı Afrika, Senegal) ismi.
Koidula 64,2 139,6 67 Lydia Koidula, Eston şair (1843–1886).
Koinyt -30,9 293,2 11,7 Nivih (Doğu Sibirya) ismi.
Kollado -61 53,4 5,5 Pöl ismi.
Kollwitz 25,2 133,6 29,1 Kathe, Alman sanatçı (1867–1945).
Konopnicka 14,5 166,6 20,1 Maria Konopnicka, Polonyalı şair (1842–1910).
Kosi -43,9 54,9 7,7 Ewe ismi.
Kristina -65,2 315,9 9,7 Christiana'nın Slav şekli, Latin ismi.
Kumba 26,3 332,7 11,4 Pöl (Batı Afrika, Guinea) ismi.
Kumudu 61,3 154,1 4,4 Seylan ismi.
Kuro 7,8 57,6 8,8 Pöl ismi.
Kyen -6,2 64,7 5,2 Bantu ismi.
Kylli 41,1 67 13,2 Finlandiya ismi.

L[değiştir | kaynağı değiştir]

İsim Enlem Boylam Çap (km) Kimin ismi
La Fayette 70,2 107,6 39,6 Marie la Fayette.
Lachappelle 26,7 336,7 36,8 Marie Lachappelle, Fransız tıp araştırmacısı (1769–1821).
Lagerlöf 81,2 285,2 56 Selma Lagerlöf, İsveçli roman yazarı (1858–1940).
Landowska 84,6 74,3 33 Wanda Landowska, Polonyalı harpsichordist (1877–1959).
Langtry -17 155 50,3 Lillie Langtry, İngiliz aktör (1853–1929).
Lara -4,2 2,9 3,4 Latin ismi.
Larisa -18.47 131.06 3,7 Latin ismi.
Laulani -68,2 121,2 12,4 Hawaiian ismi.
Laura 48,9 141,2 17,2 İspanyol, İtalyan ismi.
Laurencin -15,4 46,5 29,8 Marie Laurencin, Fransız ressam (1885–1956).
Lazarus -52,9 127,2 24,2 Emma Lazarus, Amerikalı şair (1849–1887).
Leah -34,2 187,8 12 İbranî ismi.
Lebedeva 45,2 49,8 37,4 Sarah Lebedeva, Sovyet heykeltıraş (1881–1968).
Lehmann -44,1 39,1 21,7 Inge Lehmann, Danimarka jeofizikçi (1888-?).
Leida -23,3 266,6 18,8 Estonyalı ismi.
Leila -44,2 86,8 18,8 Arap ismi.
Lena 39,5 23 15,2 Rus ismi.
Lenore 38,7 292,2 15,5 Yunan ismi (Helen'in bir şekli).
Leona -3,1 169 3 Yunan ismi.
Leonard -73,8 185,2 31,7 Wrexie Leonard, Amerikalı assistant to P. Lowell (1867–1937).
Leslie -11,2 13,5 7,2 İngiliz ismi.
Letitia 34,5 288,7 17,5 Latin ismi.
Leyster 1 260 45,8 Judith Leyster, Hollandalı ressam (1609–1660).
Lhagva -75,8 300,1 7,9 Moğol ismi.
Li Qingzhao 23,7 94,6 22,8 Li Qingzhao, Çinli deneme yazarı, âlim (1085–1151).
Lida 36,6 273,9 20,3 Rus ismi.
Lilian 25,6 336 13,5 İbranî ismi.
Liliya 30,2 31,1 15 Rus ismi.
Lind 50,2 355 25,8 Jenny Lind, İsveçli şarkıcı (1820–1887).
Linda -12,4 2,8 7,1 Latin ismi.
Lineta -5 354,1 15,6 Letonya ismi.
Lisa 29 182 4,5 İbranî ismi, Elizabeth'in kısa şekli.
Liv -21,1 303,9 11,2 Norveçli ismi.
Loan 28,3 60 7,4 Vietnamese ismi.
Lockwood -32,9 51,6 22 Belva Lockwood, Amerikalı avukat, feminist (1830–1917).
Lois -17,9 214,7 13,5 Yunan ismi.
Lonsdale 55,6 222,4 43 Kathleen Lonsdale, İngiliz fizikçi, kristalograf (1903–1971).
Lorelei 55,7 243,9 15 Alman ismi.
Loretta -19,7 202,6 13,5 Latin ismi.
Lotta 51,1 335,9 11,8 İsveçli ismi.
Lu Zhi -42,6 303,4 8,3 Çinli ismi.
Lucia -62,1 67,8 16 Latin ismi.
Lullin 23 81,3 25,1 Maria Lullin, (1751-1822) İsviçreli böcek bilimci François Huber'in eşi (1750–1831).
Lydia 10,7 340,7 15,2 Yunan ismi.
Lyon -66,5 270,6 12,4 Mary Lyon, Amerikalı eğitmen, kolej müdürü (1797–1849).
Lyuba 1,6 283,9 12,4 Rus ismi.
Lyudmila 62,1 329,7 14,1 Rus ismi.

M[değiştir | kaynağı değiştir]

İsim Enlem Boylam Çap (km) Kimin ismi
Ma Shouzhen -35,7 92,5 18,9 Ma Shouzhen, Çinli şair, ressam (1592–1628).
Maa-Ling -14,7 359,5 6 Çinli ismi.
MacDonald 30 120,7 17,6 Flora MacDonald, Scottish Jacobite.
Madeleine -4,7 293,2 16 Fransız ismi.
Madina 22,7 58 6,3 Kabarda ismi.
Mae -40,5 345,2 7,5 Yunan ismi, Margaret'in bir şekli.
Magda 67 329,7 10,1 Danimarka ismi.
Magdalena -11,2 48,7 11,5 İbranî ismin İspanyol şekli.
Magnani 58,6 337,2 26,4 Anna Magnani.
Mahina -2 182,2 15,4 Hawaiian ismi.
Makola -3,8 106,7 16,6 Hawaiian ismi.
Maltby -23,3 119,7 36,6 Margaret Maltby, Amerikalı fizikçi (1860–1944).
Mamajan -65,1 257,3 2 Farsçadan gelen Türkmen ismi.
Mansa -33,9 63,4 8,1 Akan ismi.
Manton 9,3 26,9 20,5 Sidnie Manton, İngiliz zoologist (1902–1980)

Irene, botanist (1904–1988).

Manzolini 25,6 91,3 41,8 Anna Morandi, İtalyan anatomist, teacher (1716–1774).
Maranda 4,9 169,7 16,8 Letonya ismi.
Marere 19,6 65,8 6,3 Polinezya ismi.
Maret -33,3 280,2 11,7 Estonyalı ismi.
Margarita 12,7 9,2 13 Yunan ismi.
Margit 60,1 273,1 14 Macar ismi.
Maria Celeste 23,4 140,4 97,5 Maria Celeste, daughter of Galileo (d. 1634).
Marianne 9,3 358 9 Mary'den Yunan ismi.
Marie -21,7 232,4 14,2 Fransız ismi.
Mariko -23,3 132,9 12,9 Japon ismi.
Markham -4,1 155,6 71,8 Beryl Markham.
Marsh -63,6 46,6 47,7 Ngaio Marsh.
Martinez -11,7 174,7 23,5 Maria Martinez.
Marysya 53,3 75,1 6,3 Belorussian ismi.
Marzhan -58,9 248,3 13,8 Karakal ismi.
Masako -30,2 53,2 23,8 Hozyo Masako.
Masha 60,7 88,5 6,4 Rus ismi.
Matahina -72,3 65,9 8,5 Polinezya ismi.
Maurea -39,5 69,1 9,9 Polinezya ismi.
Mbul'di 23,8 74,7 6 Pöl/Wodabi ismi.
Mead 12,5 57,2 270 Margaret Mead.
Medhavi -19,4 40,6 30,4 Pandita Ramabai Medhavi, East Hint yazar, humanitarian (1858–1922).
Megan -61,8 130,6 15,8 Galli ismi.
Meitner -55,6 321,6 149 Lise Meitner.
Melanie -62,8 144,3 12,3 Yunan ismi.
Melanka 34,4 19,2 9 Ukrayna ismi.
Melba 4,7 193,5 21,8 Nellie Melba.
Melina -69,9 319,5 12,7 Yunan ismi.
Meredith -14,5 278,9 11,4 İngiliz ismi.
Merian 34,5 76,3 22,2 Maria Sibylla Merian.
Merit-Ptah 11,4 115,6 16,5 Antik Mısırlı Merit-Ptah, dünyanın bilinen ilk kadın hekimi.
Michelle -19,6 40,5 15 Fransız ismi.
Mildred -51,7 348,3 12 İngiliz ismi.
Millay 24,4 111,2 48 Edna St. Vincent Millay, Amerikalı şair (1892–1950).
Miovasu 72,1 99,9 4,5 Şayen ismi.
Mirabeau 1,1 284,3 23,8 Sibylle Riqueti de Mirabeau, Fransız yazar (d. 1932).
Miriam 36,5 48,2 16,5 İbranî ismi.
Mona Lisa 25,6 25,1 79,4 Lisa Giacondo, the model for Leonardo da Vinci's painting Mona Lisa (b. takriben 1474).
Monika 72,3 122,4 25,5 Alman ismi.
Montessori 59,4 280 42,1 Maria Montessori.
Montez 17,9 266,5 21,1 Lola Montez.
Moore -30,4 248,4 21,1 Marianne Moore.
Morisot -61,2 211,3 48 Berthe Morisot.
Mosaido 17,3 75,2 7,4 Pöl/Wodabi ismi.
Moses 34,6 119,9 28 Grandma Moses, Amerikalı folk sanatçı.
Mowatt -14,6 292,3 38,4 Anna Cora Mowatt, Amerikalı aktör, senarist, yazar (1819–1870).
Mu Guiying 41,2 81 32,3 Mu Guiying, Çinli warrior.
Mukhina 29,5 0,5 24,5 Vera Mukhina.
Mumtaz-Mahal 30,3 228,4 38,2 Mumtaz Mahal.
Munter -15,3 39,3 32,1 Gabriele Münter.
Muriel -41,7 12,4 20,2 Yunan ismi.

N[değiştir | kaynağı değiştir]

İsim Enlem Boylam Çap (km) Kimin ismi
Nadeyka -54,8 305,3 9,3 Belorussian ismi.
Nadia -27,9 0,6 11,3 Rus ismi.
Nadine 7,8 359,1 18,6 Fransız ismi.
Nadira 44,1 201,5 31,4 Nodira Özbek şair (1791–1842).
Nakai -61 286,2 4,5 Şayen ismi.
Nalkowska 28,1 290 22,2 Zofia Nałkowska, Polonyalı roman yazarı, senarist (1884–1954).
Nalkuta 30,1 307,8 6,5 Ossetian (N. Caucasus) ismi.
Namiko 43,4 56,2 13 Japon ismi.
Nana 49,8 75,4 8,8 Sırp-Hırvat ismi.
Nancy 6,4 272,2 4,4 İbranî ismi.
Nanichi -44,8 337,8 19 Taíno (Porto Riko) ismi.
Naomi 6 70,3 17,5 İbranî ismi.
Nastya -49 275,8 12,5 From Anastasiya, Rus ismi.
Natalia 67,1 272,9 10,8 Romen ismi.
Ndella -15,9 60,7 5,9 Wolof ismi.
Neda 16,7 313,5 7,7 Macedonian ismi.
Nedko -8,8 317,6 8,5 Nenets (Samoyed) ismi.
Neeltje 12,4 124,4 10 Hollanda ismi.
Nelike -26,8 329,2 6,3 Nanay (Doğu Sibirya) ismi.
Němcová 5,9 125,1 22,9 Božena Němcová, Çek roman yazarı, şair (1820–1882).
Nevelson -35,3 307,8 69,8 Louise Nevelson, Amerikalı sanatçı (1899–1988).
Ngaio -53,3 61,8 9,5 Maori ismi.
Ngone 6 331,9 12,2 Wolof (Batı Afrika, Senegal) ismi.
Nicole 48,4 259,3 6,4 Fransız ismi.
Nijinskaya 25,8 122,5 36,2 Bronislava Nijinskaya, Rus dansöz (1891–1972).
Nilanti -38,2 331,4 9,2 Seylan ismi.
Nilsson -75,9 277,6 27,3 Christina Nilsson, İsveçli opera şarkıcısı, viyolonist (1843–1921).
Nin -3,9 266,4 27,1 Anaïs Nin, Fransız roman yazarı (1903–1977).
Nina -55,5 238,7 24,6 Rus ismi.
Ninzi 15,9 331,7 7,1 Burma (Myanmar) ismi.
Nofret -58,8 252,2 22,5 Nofret, Mısırlı kraliçe (takriben M.Ö. 1900).
Nomeda -49,2 55,5 10,4 Litvanyalı ismi.
Noreen 33,6 22,7 18,6 İrlandalı ismi.
Noriko -5,3 358,3 7,5 Japon ismi.
Nsele 6,7 64,2 5,1 Mandingo ismi.
Nuon 78,6 336,6 6,5 Khmer ismi.
Nuriet 20,6 245,6 17,9 Adygan (N. Caucasus) ismi.
Nutsa 27,5 341,2 8 Abkhazian (Georgia) ismi.
Nyal'ga 17 64,5 5,5 Pöl/Wodabi ismi.
Nyele -22,7 318,4 11,9 Mandingo (Batı Afrika, Mali) ismi.
Nyogari -46,4 306,4 13 Ewe (Batı Afrika, Ghana) ismi.

O[değiştir | kaynağı değiştir]

İsim Enlem Boylam Çap (km) Kimin ismi
O'Connor -26 143,9 30,4 Flannery O'Connor.
O'Keeffe 24,5 228,8 76,9 Georgia O'Keeffe, Amerikalı sanatçı (1887–1986).
Oakley -29,3 310,5 18,4 Annie Oakleycd, Amerikalı sharpshooter, entertainer (1860–1926).
Obukhova 70,7 289,7 46 Nadezhda Obukhova, Sovyet şarkıcı (1886–1961).
Odarka 40,8 138,2 7 Ukrayna ismi.
Odikha -41,6 238,1 10,6 Özbek ismi.
Odilia 81,2 200,2 20,8 Portekiz ismi.
Ogulbek 2,4 145 6,5 Turkman ismi.
Oivit -73,9 195,5 4,8 Şayen ismi.
Oksana 11,9 352 7,7 Ukrayna ismi.
Oku -64,2 232,2 13,3 Karelian ismi.
Olena 10,9 149 7 Ukrayna ismi.
Olesnicka 18,3 210,9 33 Zofia Oleśnicka, Polonyalı şair (fl. takriben 1550).
Olesya 5,6 273,3 12 Ukrayna ismi.
Olga 26,1 283,8 15,5 Rus ismi.
Olivia 37,2 207,9 10,2 Latin ismi.
Olya 51,4 291,8 13,4 Rus ismi.
Oma -42,7 329,1 7,6 Sioux ismi.
Onissya -25,6 150,2 8,2 Komi-Permyak (Ural Fini) ismi.
Opika -57,1 151,9 9,8 Chuvash (Volga area) ismi.
Orczy 3,7 52,3 26,9 Emmuska Orczy, Macar roman yazarı, senarist (1865–1947).
Orguk -23,5 198,2 11,7 Nivih (Amur River area, Doğu Sibirya) ismi.
Orlette -68,1 193,3 12,5 Fransız ismi.
Orlova 56,5 235 19,6 Lyubov Orlova, Sovyet aktör (1902–1975).
Ortensia 7,6 155,7 7 İtalyan ismi.
Oshalche 29,7 155,5 8,3 Mari (Volga Fini) ismi.
Osipenko 71,2 321 30 Polina Osipenko, Sovyet havacı (1907–1939).
Ottavia -47,5 187,1 12,9 Roman ismi.
Outi 61,6 267,7 10,5 Finlandiya ismi.

P[değiştir | kaynağı değiştir]

İsim Enlem Boylam Çap (km) Kimin ismi
Paige -1,2 24,6 6,8 İtalyan ismi.
Pamela 11 238,5 14,2 İngiliz ismi.
Parishan -0,2 146,5 6,8 İranlı isim.
Parra 20,5 78,5 42,4 Parra[disambiguation needed], Chilean yazar.
Parvina -62,2 153 7 İranlı (Tajik) ismi.
Pasha 42,7 156,3 7,2 Rus ismifrom İranlı.
Pat 2,9 262,6 10,1 İngiliz ismi.
Patimat -1,3 156,5 5,1 Avar (Dağıstan) ismi.
Patti 35 301,6 47 Adelina Patti, İtalyan şarkıcı (1843–1919).
Pavlinka -25,5 158,7 7,5 Belorussian ismi.
Peck -28,9 294,3 30,4 Annie Smith Peck, Amerikalı dağcı, eğitmen (1850–1935).
Peggy -20,4 357,2 11,9 İngiliz ismi (Margaret'in bir şekli).
Peña -23,6 190,6 29,6 Tonita Peña (Quah Ah), Pueblo sanatçı (1895–1949).
Phaedra 35,9 252,7 15,7 Yunan ismi.
Philomena -40,7 151,9 14,8 Yunan ismi.
Phryne -46,2 314,7 39,4 Phryne, Yunan model, courtesan (M.Ö. 4. asır).
Phyllis 12,3 132,4 11,4 Yunan ismi.
Piaf 0,8 5,3 39,1 Edith Piaf, Fransız şarkıcı, songyazar (1915–1963).
Piret 37,8 41,7 27 Estonyalı ismi.
Pirkko 44,8 254,6 12,3 Finlandiya ismi.
Piscopia 1,5 190,9 26,2 Elena Cornaro Piscopia, İtalyan matematikçi, eğitmen (1646–1684).
Polenova -45,5 335,5 41 Elena Polenova, Rus ressam, folk crafts trustee (1850–1898).
Polina 42,4 148,2 21,6 Rus ismi.
Ponselle -63 289,1 57,7 Rosa Ponselle, Amerikalı opera şarkıcısı (1897–1981).
Potanina 31,6 53,1 94,2 Aleksandra Potanina, Rus kâşif (1843–1893).
Potter 7,2 309,1 46,9 Beatrix Potter, İngiliz çocuk yazarı (1866–1943).
Prichard 44 11,5 23,3 Katharine Susannah Prichard, Avustralyalı yazar (1884–1969).
Puhioia 20,6 69,4 5,5 Maori ismi.
Purev -31,1 46,4 11,6 Moğol ismi.
Pychik -62,4 33,8 10,1 Çukçi (KD Sibirya) ismi.

Q[değiştir | kaynağı değiştir]

İsim Enlem Boylam Çap (km) Kimin ismi
Qarlygha -33 162,9 9,3 Kazak ismi.
Quimby -5,7 76,7 23,2 Harriet Quimby, Amerikalı kadın pilot (1884–1912).
Qulzhan 23,5 165,4 7,9 Kazak ismi.
Quslu 6,2 166,8 8,7 Kazak ismi.

R[değiştir | kaynağı değiştir]

İsim Enlem Boylam Çap (km) Kimin ismi
Rachel -48,7 13,5 12,5 İbranî ismi.
Radhika -30,3 166,4 7,9 Hindu ismi.
Radka 75,6 96,3 10,5 Bulgar ismi.
Radmila 69,1 167 5,2 Sırp-Hırvat ismi.
Rae -8,9 58,4 5,5 From Rachel, İbranî ismi.
Rafiga 62,9 175,6 5,7 Arapça kökenli Âzerî ismi.
Raisa 27,5 280,3 13,5 Rus ismi.
Raki -49,4 70 7,5 Pöl ismi.
Rampyari 50,6 179,3 7,7 Hindu ismi.
Rand -63,8 59,5 24,3 Ayn Rand, Amerikalı yazar (1905–1982).
Rani 64,1 160,4 10,7 Hindu ismi.
Raymonde 48,4 191,5 5,3 Fransız ismi.
Rebecca -12,1 5,4 9,5 İbranî ismi.
Recamier -12,6 58,1 25,3 Julie Récamier, Fransız vatansever, Napolyon'a karşı geldi (takriben 1777-takriben 1849).
Regina 30 147,3 24,9 Latin ismi.
Reiko 22,6 192,1 9,7 Japon ismi.
Retno -52,9 192,3 7,2 Indonesian ismi.
Rhoda 11,4 347,7 12,2 Yunan ismi.
Rhys 8,6 298,8 44 Jean Rhys, Galli yazar (1894–1979).
Richards 2,5 196,1 25 Ellen Richards, ekoloji biliminin kurucusu (1842–1911).
Riley 14,1 72,5 20,2 Margaretta Riley, İngiliz botanist (1804–1899).
Rita 71 334,8 8,3 İtalyan ismi.
Romanskaya 23,2 178,4 30,4 Sofia Romanskaya, Sovyet astronom (1886–1969).
Romola 9,3 54,2 17,5 İtalyan ismi.
Roptyna 62,2 28,9 11,5 Çukçi (KD Sibirya) ismi.
Rosa Bonheur 9,7 288,8 104 Rosa Bonheur, Fransız ressam (1822–1899).
Rose -35,2 248,2 15,5 Alman ismi.
Rossetti 57 6,4 23,4 Christina Rossetti, İngiliz şair (1830–1894).
Rowena 10,4 171,4 19,5 Kelt ismi.
Roxanna 26,5 334,6 9,5 İranlı isim.
Royle -32,7 193,7 6,1 Başkır ismi.
Rudneva 78,4 174,7 29,8 Varvara Rudneva, Rus hekim (1844–1899).
Rufina -74,6 195,1 5 Yunan ismi.
Ruit -25,5 72,9 6,4 Polinezya ismi.
Runak -58,5 196,3 7,6 Kurdian ismi.
Ruslanova 83,9 16,6 44,3 Lidiya Ruslanova, Sovyet şarkıcı (1900–1973).
Ruth 43,3 19,9 18,5 İbranî ismi.

S[değiştir | kaynağı değiştir]

İsim Enlem Boylam Çap (km) Kimin ismi
Sabin -38,5 274,7 33,1 Florence R. Sabin.
Sabira -5,8 239,9 15,7 Arapça kökenli Tatar ismi.
Safarmo -10,8 161,4 7,4 Tajik ismi.
Saida 28,2 302 9,5 Arap ismi.
Salika -5 97,7 12,5 Mari ismi.
Samantha 45,6 281,7 16,9 Aramaic ismi.
Samintang -39 80,7 25,9 16. asır Koreli şair.
Sandel -45,7 211,7 17,9 Cora Sandel, Norveçli yazar (1880–1974).
Sandi -68,1 315,1 12,6 From Alexandra, Yunan ismi.
Sandugach 59,9 143,5 10 Tartar ismi.
Sanger 33,8 288,6 83,6 Margaret Sanger, Amerikalı tıp araştırmacısı (1883–1966).
Sanija 33,1 251 18 Tatar ismi.
Saodat -2,9 344,6 3,7 Arapça kökenli Özbek ismi.
Sarah -42,4 1,8 18,5 İbranî ismi.
Sartika -63,4 67 18,7 Dewi Sartika, Indonesian eğitmen (1884–1942).
Sasha 38,3 277,3 4,6 Rus ismi.
Saskia -28,6 337,1 37,1 Saskia van Uylenburgh, Rembrandt's wife.
Sayers -67,5 229,8 98 Dorothy L. Sayers, İngiliz roman yazarı, senarist. (1893–1957).
Sayligul 73,6 172,9 4,3 İranlı (Tajik) ismi.
Scarpellini -23,2 34,6 27,1 Caterina Scarpellini, 19. asır İtalyan astronom.
Seiko -21 216,6 3,4 Japon ismi.
Selma 68,5 155,9 11,4 Kelt ismi.
Seseg -36,3 312,6 9,8 Buryat (Sibirya) ismi.
Sévigné 52,6 326,5 29,6 Marie Sévigné, Fransız yazar (1626–1696).
Seymour 18,2 326,5 63 Jane Seymour, İngiliz kraliçesi (takriben 1509-1537).
Shakira 3 213,6 17,6 Başkır ismi.
Shasenem -44 258,9 9 Farsça ve Arapçadan gelen Türkmen ismi.
Sheila 19,9 50,2 5,6 İrlandalı/Kelt ismi.
Shih Mai-Yu 18,4 318,9 22,3 Çinli hekim (1873–1954).
Shirley 31,5 55,4 18 İngiliz ismi.
Shushan -43,8 70,2 8,5 Ermeni ismi.
Sidney 13,4 199,6 20,2 Mary Sidney, Elizabet dönemi dram yazarı (1561–1621).
Sigrid 63,6 314,4 16,2 Scandinavian ismi.
Simbya -74,4 130 4 Nganasan (Samoyed) ismi.
Simonenko -26,9 97,6 31,9 Alla Nikolaevna Simonenko, Sovyet astronom.[1]
Sirani -31,5 230,4 28,3 Elisabetta Sirani, İtalyan ressam, oymacı, grafiker (1638–1665).
Sitwell 16,6 190,4 32,8 Edith Sitwell, İngiliz şair, eleştirmen (1887–1964).
Solace 35,9 317,2 5,3 Latin ismi.
Sophia -28,6 18,8 17,6 Yunan ismi.
Sovadi -44,8 225,5 12,4 Khmer (Cambodian) ismi.
Stanton -23,3 199,3 107 Elizabeth C. Stanton, Amerikalı oy kullanma hakkı taraftarı (1815–1902).
Stefania 51,3 333,3 11,7 Romen ismi.
Stein -30,1 345,5 13,3 Gertrude Stein, Amerikalı yazar (1874–1946).
Steinbach -41,4 256,9 20,3 Sabina von Steinbach, Alman heykeltıraş (takriben 1250).
Stina 37,4 22,8 10,4 İsveçli ismi.
Storni -9,8 245,6 21,7 Alfonsina Storni, Argentine şair (1892–1938).
Stowe -43,2 233,2 80 Harriet Beecher Stowe, Amerikalı roman yazarı (1811–1896).
Stuart -30,8 20,2 68,6 Mary Stuart, Queen of Scots (1542–1587).
Suliko 9,6 214,6 14,9 Georgian ismi.
Sullivan -1,4 110,9 32 Anne Sullivan, Amerikalı teacher of Helen Keller (1866–1936).
Surija 5,3 178,2 15,3 Azeri ismi.
Susanna 6 93,3 13,3 İbranî ismi.
Sveta 82,5 273,2 21 Rus ismi

T[değiştir | kaynağı değiştir]

İsim Enlem Boylam Çap (km) Kimin ismi
Taglioni 41,7 122,6 31 Marie Taglioni
Tahia 44,3 73,7 6,1 Polinezya ismi.
Taira -1,6 296,8 19,6 Osset ismi.
Tako 25,1 285,3 10,7 Pöl ismi.
Talvikki 41,9 22 12,6 Finlandiya ismi.
Tamara 61,6 317,2 11 Georgian ismi.
Tanya -19,3 282,7 14 Rus ismi.
Tatyana 85,4 212,4 19 Rus ismi.
Taussig -9,2 229 25,8 Helen Taussig, Amerikalı pediatrician, heart araştırmacı (1898–1986).
Tehina -30,4 76,4 5,4 Polinezya ismi.
Tekarohi 21,2 76,4 9,3 Polinezya ismi.
Temou -10 83,4 9,3 Polinezya ismi.
Teresa -42,5 10 14,8 Yunancadan isim.
Terhi 45,7 253,1 10,7 Finlandiya ismi.
Teroro -75,8 88,1 9,2 Polinezya ismi.
Teumere -38,3 88,1 5,4 Polinezya ismi.
Teura -12,3 90,2 9,3 Polinezya ismi.
Thomas -13 272,5 25,2 Martha Thomas, Amerikalı kolej müdürü (1857–1935).
Tiffany -8,7 22,9 7 Yunan ismi.
Tinyl 9,7 132,1 12,8 Çukçi (KD Sibirya) ismi.
Toklas 0,7 273,1 17,5 Alice B. Toklas, Amerikalı yazar, sanat hâmîsi (1877–1967).
Tolgonay 68,8 271,1 4,6 Kırgız ismi.
Trollope -54,8 246,4 27,2 Frances Trollope, İngiliz roman yazarı (1780–1863).
Truth 28,7 287,8 47,3 Sojourner Truth, Amerikalı kölelik aleyhtârı (1797–1883).
Tseraskaya 28,6 79,2 30,3 Lidiya Tseraskaya, Sovyet astronom (1855–1931).
Tsetsa 31,3 317,7 9,9 Mordivin (Volga Fini) ismi.
Tsiala 2,9 100 16,5 Georgian ismi.
Tsvetayeva 64,6 147,4 42,9 Marina Tsvetayeva, Sovyet şair (1892–1941).
Tsyrma -14,1 318,5 7,8 Buryat (Sibirya) ismi.
Tubman 23,6 204,6 42,9 Harriet Tubman, Amerikalı abolishionist (1820–1913).
Tünde 76,8 193 16,3 Macar ismi.
Tursunoy 80,9 229,3 4,7 Özbek ismi.
Tussaud 21,7 221 16 Marie Tussaud, Swiss wax sanatçı (1760–1850).
Tuyara -62,9 15,5 13,2 Yakut ismi

U[değiştir | kaynağı değiştir]

İsim Enlem Boylam Çap (km) Kimin ismi
Ualinka 13,2 168,6 8,1 Ossetian (N. Caucasus) ismi
Udagan 10,7 206,9 11,5 Yakut ismi.
Udaltsova -20,3 275,3 26,7 Nadezhda Udaltsova, Rus sanatçı (1885–1961).
Udyaka 30,9 172,9 7,7 Orochi (Amur River) ismi.
Ugne 34,9 205,8 10,3 Litvanyalı ismi.
Ul'yana 24,3 253 12,5 Rus ismi.
Uleken 33,7 185,1 10,9 Nanay (Amur River area, Doğu Sibirya) ismi.
Ulla -51,5 184,5 10,4 İsveçli ismi.
Ulpu -35,7 179 7 Finlandiya ismi.
Ulrique 75,9 55,6 19,6 Fransız ismi.
Uluk -62,2 178,6 10,3 Neghidalian (Amur River area, Doğu Sibirya) ismi.
Umaima -23,3 195,4 6,9 Arap ismi.
Umkana -53,3 198,6 6,2 Eskimo (Chukotka) ismi.
Unay 53,5 172,7 11,4 Mari ismi.
Undset 51,7 60,8 20 Sigrid Undset, Norveçli yazar (1882–1949).
Unitkak 40,8 199,5 8 Eskimo (Chukotka) ismi.
Urazbike -9 202,5 7 Tartar ismi.
Ustinya -41,2 251,6 11,8 Rus ismi.
Uvaysi 2,3 198,3 38,9 Jahonotin Uvaysiy, Özbek şair (takriben 1780-takriben 1850).
Uyengimi -76,9 204,9 8,9 Khanty, Mansi (Ob Irmağı Fini) ismi.

V[değiştir | kaynağı değiştir]

İsim Enlem Boylam Çap (km) Kimin ismi
Văcărescu -63 199,8 31,5 Elena Văcărescu.
Vaka -41,4 8,9 11,8 Bulgar ismi.
Valadon -49 167,7 25,2 Suzanne Valadon, Fransız ressam (1865–1940).
Valborg 75,5 272,1 20 Danimarka ismi.
Valentina 46,4 144,1 24,6 Latin ismi.
Valerie -6,4 30,9 13,6 Fransız ismi.
Vallija 26,3 120 15,2 Letonya ismi.
Vanessa -6 1,9 10 Yunan ismi.
Vard 17,5 314,5 6,1 Ermeni ismi.
Varya 2,8 211,8 14,3 Rus ismi.
Vashti -6,8 43,7 17 İranlı isim.
Vasilutsa 16,5 334,4 5,7 Moldavian ismi.
Vassi 34,4 346,5 8,5 Karelian ismi.
Veriko 20,4 350,1 5,2 Georgian ismi.
Veronica -38,1 124,6 17,9 Latin ismi.
Vesna -60,3 220,5 14,9 Slav ismi.
Veta 42,6 349,5 6,4 Romen ismi.
Vigée-Lebrun 17,3 141,4 57,8 Élisabeth-Louise Vigée-Le Brun, Fransız ressam (1755–1842). Yazılışı Vigier Lebrun tarafından değiştirildi.
Viola -36,1 240,5 10 İngiliz ismi.
Virga -26,9 7,7 10,3 Litvanyalı ismi.
Virginia -52,9 185,9 18,5 Latin ismi.
Virve -5,1 346,9 18 Estonyalı ismi.
Vlasta 28,4 250,1 10,7 Çek ismi.
Volkova 75,2 242,2 47,5 Anna Volkova, Rus kimyager (1800–1876).
Volyana 60,6 359,9 5,3 Roman ismi.
von Paradis -32,2 314,9 37,5 Maria von Paradis, Avusturyalı piyanist (1759–1834).
von Schuurman -5 191 29,1 Anna Maria van Schurman, Hollandalı dil bilimci, yazar, sanatçı (1607–1678).
Von Siebold -52 36,6 32,4 Regina von Siebold, Alman hekim, eğitmen (1771–1849).
von Suttner -10,6 234,9 24 Bertha von Suttner, Avusturyalı muhabir, barışçı (1843–1914).
Voynich 35,4 56,1 48,7 Ethel Lilian Voynich

W[değiştir | kaynağı değiştir]

İsim Enlem Boylam Çap (km) Kimin ismi
Wanda 71,3 323,1 21,7 Leh ismi.
Wang Zhenyi 13,2 217,8 23,4 Wang Zhenyi, Çinli astronom, jeofizikçi (1768–1797).
Warren -11,7 176,5 50,9 Mercy Warren, Amerikalı müstemlekeci şair, senarist, tarihçi (1728–1814).
Wazata 33,6 298,3 13,9 Hausa (Nijerya) ismi.
Weil 19,4 283,1 24,2 Simone Weil, Fransız yazar (1909–1943).
Wen Shu -5 303,7 31,5 Wen Shu, Çinli ressam (1595–1634).
Wendla 22,5 207,6 5,7 İsveçli ismi.
West 26,1 303 28,8 Rebecca West, İrlandalı roman yazarı, eleştirmen, aktör (1892–1983).
Wharton 55,7 61,9 50,5 Edith Wharton, Amerikalı yazar (1862–1937).
Wheatley 16,6 268 74,8 Phillis Wheatley, hatırı sayılır ilk siyahî Amerikalı yazar (1753–1784).
Whiting -6,1 128 35,7 Sarah Whiting, Amerikalı fizikçi, astronom (1847–1927).
Whitney -30,2 151,3 42,5 Mary Whitney, Amerikalı astronom (1847–1921).
Wieck -74,2 244,8 20,2 Clara Wieck, Alman piyanist, besteci (1819–1896).
Wilder 17,4 122,6 35,1 Laura Ingalls Wilder, Amerikalı yazar (1867–1957).
Willard -24,6 296,1 48,4 Emma Willard, Amerikalı eğitmen (1787–1870).
Wilma 36,7 1,7 12,5 İngiliz ismi.
Winema 3 168,6 21,7 Winema, Modok Hint kadın kahraman, arabulucu (takriben 1848-1932).
Winnemucca -15,4 121,1 30,3 Sarah Winnemucca, Payut yorumcu, aktivist (takriben 1844-1891).
Wiwi-yokpa -73,8 228,4 4,5 Abenaki (Kanada) ismi.
Wollstonecraft -39,1 260,8 44,1 Mary Wollstonecraft, İngiliz yazar (1759–1797).
Woolf -37,7 27,2 24,5 Virginia Woolf, Britanyalı yazar (1882–1941).
Workman -12,9 299,9 17,4 Fanny Workman, Amerikalı dağcı, yazar (1859–1925).
Wu Hou -25,5 317,4 27,5 Wu Hou, Çinli imparatoriçe (takriben 624-705).
Wynne 55 53,6 10 İngiliz ismi

X[değiştir | kaynağı değiştir]

İsim Enlem Boylam Çap (km) Kimin ismi
Xantippe -10,9 11,8 40,4 Xanthippe, Sokrates'in hanımı.
Xenia -30,3 249,4 13,5 Yunan ismi
Xi Wang 14 208 7,7 Çinli ismi
Xiao Hong -43,5 101,7 38,7 Xiao Hong, Çinli roman yazarı (1911–1942)
Ximena -68,2 243,6 12,8 Portekiz ismi

Y[değiştir | kaynağı değiştir]

İsim Enlem Boylam Çap (km) Kimin ismi
Yablochkina 48,3 195,3 64,3 Aleksandra Yablochkina, Sovyet aktör (1866–1964)
Yakyt 2,1 170,2 13,8 Karakalpak ismi.
Yale -13,4 271,2 18,5 Caroline Yale, Amerikalı eğitmen of the deaf (1848–1933).
Yambika 32,6 208,7 6,5 Mari (Volga Fini) ismi.
Yasuko -26,1 169 10,6 Japon ismi.
Yazruk 21,2 160,2 10,5 Nivih (Amur River area, Doğu Sibirya) ismi.
Yelya -47,5 211,7 8,6 Nenets (Samoyed) ismi.
Yemysh 11,9 214,7 6 Mari (Volga Fini) ismi.
Yenlik -16 225,4 8,6 Kazak ismi.
Yerguk 42,7 226,8 6,3 Neghidalian (Amur River) ismi.
Yeska 27,4 230,1 9,1 Selkup (Samoyed) ismi.
Yetta 58,6 185,4 9 Henrietta'dan, Alman ismi.
Yokhtik -50,1 158,1 11,4 Nivih (Amuderya bölgesi, Doğu Sibirya) ismi.
Yoko -5,7 232 5 Japon ismi.
Yolanda 7,8 152,7 11,4 Yunan ismi.
Yomile -27,3 138,7 13,6 Başkır ismi.
Yonge -14 115,1 42,8 Charlotte Mary Yonge, İngiliz yazar (1823–1901).
Yonok -65,1 234,1 9,5 Koreli ismi.
Yonsuk -34 234,8 8,5 Koreli ismi.
Yoshioka -32,4 59 16,6 Yayoi, Japon hekim, kolej kurucusu (takriben 1871-1959).
Ytunde 49,9 81,1 6,1 Yoruba ismi.
Yvette 7,5 249,6 10,6 Fransız ismi
Yvonne -56 298,4 14,5 Fransız ismi

Z[değiştir | kaynağı değiştir]

İsim Enlem Boylam Çap (km) Kimin ismi
Zakiya -66,5 234,1 7,5 Arap ismi
Zamudio 9,6 189,3 19 Adela Zamudio, Bolivyalı şair (1854–1928).
Zarema 16,8 235,2 5 Avar (Dağıstan) ismi.
Zdravka 65,1 299 12,5 Bulgar ismi.
Zeinab -2,2 159,6 12,5 Arapçadan İranlı isim
Zemfira -46,2 157,7 11,4 Roman ismi.
Zenobia -29,3 28,6 39,1 Zenobia, Queen of Palmyra (Syria) (M.S. 3rd century).
Zerine -29,6 258,6 6,5 İranlı isim.
Zhilova 66,3 125,7 53 Maria Zhilova, Rus astronom (1870–1934).
Zhu Shuzhen -26,5 356,5 29,4 Zhu Shuzhen, Çinli şair (1126–1200).
Zija -3,5 265 16,8 Arap ismi.
Zina 41,9 320,1 9 Romen ismi.
Živile 48,8 113,1 13,5 Litvanyalı ismi.
Zlata 64,6 333,9 7 Sırp-Hırvat ismi.
Zosia -18,9 109,2 10,5 Leh ismi.
Zoya 69,1 236,2 20 Rus ismi.
Zuhrah 34,7 357 5,8 Arap ismi.
Zula 7,3 282 5 Çeçen ismi.
Zulfiya 18,4 101,9 12,9 Özbek ismi.
Zulma -7,7 102 11 İspanyol ismi.
Zumrad 32,1 94,8 12,9 Özbek ismi.
Zurka -12,8 275,2 5,5 Roman ismi.
Zvereva 45,4 283,1 22,9 Lidiya Zvereva, Rus havacı (1890–1916)

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Notlar[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Lutz D. Schmadel, Dictionary of Minor Planet Names, 2012, Google Books

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]