Vasil Barvinski

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Vasyl Barvinsky sayfasından yönlendirildi)
Composer Joseph Beer ca. 1926 with Vasyl Barvinsky
Besteci Joseph Beer ca. 1926, Vasyl Barvinsky ile (sağda)

Vasyl Oleksandrovych Barvinsky (Ukraynaca: Василь Олександрович Барвінський,, 20 Şubat 1888 - 9 Haziran 1963) Ukraynalı besteci, piyanist, şef, öğretmen, müzikolog ve müzikle ilgili sosyal figürdü.[1]

Barvinsky, dünya çapında tanınan ilk Ukraynalı bestecilerden biriydi. Eserleri sadece Sovyetler Birliği'nde değil, Viyana, Leipzig, New York (Universal Edition ) ve Japonya'da da yayınlandı. Barvinsky, Lviv şehrinde (1915-1948) lise sonrası bir müzik kurumu olan Lysenko Yüksek Müzik Enstitüsü'nü yönetti ve o dönemde müzik hayatının başı olarak kabul edildi. Şu anda Ukrayna'nın Drohobych şehrinde Barvinsky'nin adını taşıyan bir Müzik Koleji bulunur.[2]

Biyografi[değiştir | kaynağı değiştir]

Vasyl Barvinsky, 20 Şubat 1888'de Ternopil'de doğdu. Barvinsky, daha eski bir aristokrat aileden geliyordu. Barvinsky'nin babası Oleksander Barvinsky, ünlü Ukraynalı pedagog, politikacı ve halk figürüydü. 1917'de Avusturya üst meclis üyeliğine atandı. Vasyl'in annesi, şarkıcı ve piyanist Yevheniya Barvinska, onun ilk müzik öğretmeni oldu.[3] Barvinsky, radyoloji bilimcisi Ivan Puluj'un kızı Natalia Puluj ile evlendi.[4]

1939'da Solomiya Krushelnytska'nın adını taşıyan Lviv Yatılı Müzik İhtisas Okulu'nu kurdu.[5]

Ocak 1948'de Barvinsky ve eşi NKVD tarafından tutuklandı. Sovyet yetkilileri tarafından 10 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Mordovya'daki GULAG'a sürgüne gönderildi. Sürgün edildiğinde matbu ve el yazması eserlerinin çoğu gizemli koşullar altında Lviv'de yakıldı. 1958'de serbest bırakıldıktan sonra yıkılan eserleri yeniden inşa etmeye çalıştı, ancak bu işi tamamlayamadan 9 Haziran 1963'te öldü. Kayıp eserlerin çoğu, ölümünden sonrasına kadar yeniden keşfedilmedi. Birçok eser sonsuza dek kayboldu. Barvinsky, 1964'te ölümünden sonra affedildi[6][7][8]

Lviv'de Lychakiv Mezarlığı'ndaki üç numaralı sahadaki aile mezarlığına gömüldü.[9]

Eğitim[değiştir | kaynağı değiştir]

Barvinsky, Lviv konservatuvarında profesyonel müzik eğitimi aldı. Barvinsky, müzik eğitimine Prag'da devam etti. Öğretmenleri arasında Vilém Kurz (piyano) ve Vítězslav Novák (kompozisyon) vardı.[3] Öğretmenliğe başladığında ilk öğrencilerinden biri Stefania Turkewich'ti .

İşler[değiştir | kaynağı değiştir]

Barvinsky yaklaşık 30 eser yazdı. Barvinsky'nin bestelerinin “... olgunlukları”, düşüncelilikleri ve incelikleriyle etkileyici olduğu söylenir. Barvinsky, bale ve opera dışında çeşitli türlerde besteler yapmıştır. İzlenimci özelliklere sahip geç romantik tarzı, Ukrayna folklorundan da güçlü bir şekilde etkilenmiştir. Barvinsky'nin eserlerinin çoğu kaybolmuş olsa da, yaratıcı mirasının çoğu kaldı ve dünya çapında icra edilir.[3]

Kompozisyonlar[değiştir | kaynağı değiştir]

Orkestra için "Ukrayna Rhapsody" (Ukrayinska Rapsodiya - Українська рапсодія) (1911)
Piyano döngüsü "Aşk" (Liubov - Любов)
Do diyez minör Piyano Sonatı
A minör Piyano Üçlüsü
Piyano Prelüdleri
Fa minör Piyano Konçertosu
Ukrayna halk temaları üzerine beş minyatür
"Koliadky i Shchedrivky" piyano döngüsü (Колядки і щедрівки)
Çocuklar için piyano koleksiyonu: "Güneşimiz Piyano Çalıyor" (Nashe Sonechko Hraye na Fortepiano - Наше сонечко грає на фортепіано)
"Ukrayna Süiti" (Ukrayinska syuyita - Українська сюїта)
"Lemkiv'in Süiti" (Lemkivshchyna) (Lemkivska syuyita - Лемківська сюїта)
"Lemkiv'in Dansları" (Lemkivski tantsi - Лемківські танці)
Koro minyatürü: "Güneş Zaten Battı" (Uzhe sonechko zakotylosia - Уже Сонечко Закотилося)

Çocuk Koroları:
"Noel Ağacında" (Na yalynku - На ялинку)
"Yaz" - (Lito - Літо)
"Öğrencilerin şarkısı" (Pisnia Shkoliariv - Пісня школярів)
Türkü Düzenlemeleri:
"Tepede İki Meşe Ağacı Var" (Tam na hori dva dubky - Там на горі два дубки)
"İki Lemkiv halk şarkısı" (Dvi lemkivski narodni pisni - Дві Лемківські народні пісні)

1912'de bestelenen Halk Şarkılarının Altı Solo Düzenlemesi:
Yanhil-yahilochka (Ягіл-ягілочка)
Oi, khodyla divchyna berizhkom (Ой, ходила дівчина беріжком)
Chy ty virno mene liubysh (Чи ти вірно мене любиш)
Vyishly v kutup kosari (Вийшли в поле косарі)
Oi, ziydy, ziydy, yasen misiatsiu (Ой, зійди, зійди, ясен місяцю)
Ninni Oi Khodyt Son (Ой ходиь сон)

Oda müziği:
Çello ve Piyano için Sonat
Çello için Gece (1910)
Çello (1918) için halk şarkısı teması üzerine varyasyonlar (Variatsiyi na temu narodnoyi pisni "Oi, pyla, pyla ta Lymerykha na medu" - Варіації на тему народної пісні "Ой, пила, пила та Лимерихау на")
Viola için "Dumka" (1920) (Думка)
Viyola ve Piyano için Sonat ve Süit
Viyola Süiti (1927)
Piyano ve beş yaylı çalgılar için altılı
Yaylı Dörtlü "Molodijniy" (1941'de yayınlandı)
B bemol majör Yaylı Dörtlü
Keman için: "Humoreska", "Sumna Pisnia", "Kozachok", "Metelytsia", "Pisnia bez sliv", "Harodna Melodiya" olarak da bilinir

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Vasyl Barvinsky – Internet Encyclopedia of Ukraine". 28 Temmuz 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  2. ^ "Lysenko Higher Institute of Music – Internet Encyclopedia of Ukraine". 14 Mayıs 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  3. ^ a b c "Ukrainian Art Song Project - Vasyl Barvinsky". 22 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  4. ^ Юрiй Головач, Роман Пляцко, Галина Сварник (2020). Петер Пулюй i архiв Iвана Пулюя (PDF) (Ukraynaca). Львів: Нацiональна академiя наук України. s. 4. 19 Şubat 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 12 Mart 2023. 
  5. ^ "Львівська середня спеціалізована музична школа-інтернат ім. С. Крушельницької". www.akolada.org.ua. 28 Şubat 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Mart 2021. 
  6. ^ "Encyclopedia of Ukraine - Vasyl Barvinsky". 28 Temmuz 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  7. ^ Roman Sawychy (24 Temmuz 1983). "international aspects of Barvinsky" (PDF). The Ukrainian Weekly: 4. 23 Şubat 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 12 Mart 2023. 
  8. ^ "Миттєвості спілкування з класиком". Українське Мистецтвознавство: матеріали, доспдження, рецензіі. Збірник наукових параць (PDF) (Ukraynaca). Киів: Нацiональна академiя наук України. 2015. s. 70. 15 Nisan 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 12 Mart 2023.  Yazar |ad1= eksik |soyadı1= (yardım)
  9. ^ "Vasyl Oleksandrovych Barvinsky (1888-1963) - Find..." www.findagrave.com (İngilizce). 13 Mayıs 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Mart 2022.