Varşova Ulusal Savunma Üniversitesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Varşova Ulusal Savunma Üniversitesi (LehçeAkademia Obrony Narodowej, AON), Polonya'nın başkenti Varşova'da bulunan en yüksek savunma akademik kurumuydu.

Varşova'daki Ulusal Savunma Üniversitesi, Genelkurmay Akademisi (tah. 1947) reformunun ardından 1 Ekim 1990'da kuruldu ve 15 Mart 1765'te kurulan Szkoła Rycerska'nın ("Şövalyeler Okulu") geleneklerini sürdürdü. AON, doğrudan Polonya Ulusal Eğitim Bakanlığı'na bağlıydı. Ulusiçi ve uluslararası güvenlik konularında Polonyalı komuta ve kurmay subaylarla sivil uzmanların mezun olduğu bir kurumdu. İç ve dış güvenlik alanında da devlet savunma konuları, askeri doktrin, savaş teorisi, askeri sanat, askeri strateji, operasyonel sanat ve taktikler dahil olmak üzere kapsamlı bilimsel araştırmalar yürütmüştür. Ayrıca AON, Polonya Milli Savunma Bakanlığı, Genelkurmay, Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü ve diğer Polonyalı ve yabancı askeri, bilimsel ve akademik kurumlarla işbirliği yaptı.

Tarihçe[değiştir | kaynağı değiştir]

Kadet Kolordusu[değiştir | kaynağı değiştir]

Mevcut Ulusal Savunma Üniversitesi, önceki tüm Polonya askeri akademilerinin geleneklerini miras almaktadır. Bu tür ilkokul olarak (Szkoła Rycerska), 1765'te Kral Stanisław August Poniatowski tarafından kuruldu. Mezunları arasında Tadeusz Kościuszko, Jakob Jasiński, Maurycy Hauke, Julian Ursyn Niemcewicz, Karol Kniaziewicz, Józef Sowiński, Kazimierz Nestor Sapieha ve Rajmund da dahil olmak üzere 18. ve 19. yüzyılın en önemli askeri adamlarından bazıları vardı.

Topçu ve Mühendisler Okulu[değiştir | kaynağı değiştir]

1794'te Polonya'nın Bölünmesi'nden sonra okul kapatıldı. Ancak, 1815'ten sonra Polonya Krallığı'nın yeniden yaratılması, Polonya'da birkaç askeri kolej açılmasına izin verdi. En dikkate değer, Szkoła Aplikacyjna Artylerii i Inżynierii (Topçu ve Mühendisler Okulu), Varşova'da bulunuyordu ve Rusya'ya karşı Kasım 1830 Ayaklanması'nda savaşan Polonya Ordusu kadrolarını eğitti. Her yıl sadece 24 subay kabul ediliyordu, bu da mezunlarını Polonya silahlı kuvvetlerinin seçkinleri haline getiriyordu. Fransızca eğitmeni, ünlü besteci Fryderyk Chopin'in babası Mikołaj Chopin'di. Kasım Ayaklanması'ndan sonra okul Rus yetkililer tarafından kapatıldı. Bununla birlikte, Polonyalı subayların askeri eğitimi, özellikle Fransa ve İtalya'da olmak üzere yabancı okullarda devam etti.