Vanuatu bayrağı

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Vanuatu bayrağı
Ayrıntılar
Kullanan(lar)Vanuatu
Kabul tarihi30 Temmuz 1980
Oran19:36

Vanuatu bayrağı günümüzde de kullanılan hâli ile 30 Temmuz 1980 tarihinde kabul edilerek göndere çekilmiştir.

Bayrak yatay olarak konumlandırılmış ve 39:6:5:6:39 oranında dizilmiş kırmızı, siyah, sarı, siyah ve yeşil şeritlerden oluşmaktadır. Bu şeritlerin üzerine göndere çekilen sol tarafta oluşturulan üçgen konumlandırılmıştır. Siyah üçgeni içten sarı ve dıştan siyah çerçeve ile kaplayan şeritler tepe noktasında birleşerek bayrağın dalgalanan tarafına kadar uzanmaktadır. Bu şekilde uzanan çizgiler Y şeklini oluşturmaktadır. Bayrakta bulunan üçgenin içerisinde sarı renkte iki adet çapraz şekilde konumlandırılmış eğreltiotu ve bu otları saran domuz dişi görülmektedir.

Bayrakta bulunan renklerden kırmızı kurban edilen domuzların kanını, halkın akan kanını ve güçlü gelenekleri sembolize etmektedir. Sarı renk güneş ışığının yanı sıra Hristiyanlık inancı ile gelen barışı ve aydınlanmayı temsil etmektedir. Yeşil renk ülkenin zenginliklerini temsil ederken, siyah renk yerel halkı simgelemektedir. Domuz sahibi olmanın zenginlik olarak sayıldığı, barışı ve refahı getirdiği düşünüldüğü ada ülkesinde bu durum bayrakta bulunan domuz dişi ve eğreltiotu ile simgelenmektedir. Ayrıca sarı şeritlerin bayrak üzerinde oluşturduğu Y şekli, ada ülkesinin Pasifik Okyanusu'nda coğrafi olarak dizilişini temsil etmektedir.

Vanuatu bayrağı tarihi[değiştir | kaynağı değiştir]

Vanuatu bağımsızlık öncesi farklı Avrupa ülkeleri tarafından farklı dönemlerde ayrı ayrı ya da birlikte yönetilmiş olup, bu süreçte farklı bayraklar kullanılmıştır.

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]