Vang Yang

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Wang Yang
汪洋 (Basitleştirilmiş Çince)
2019'da Wang Yang
Çin Halk Siyasi Danışma Konferansı Ulusal Komitesi'nin giden başkanı.
Kişisel bilgiler
Doğum 5 Mart 1955 (69 yaşında)
Suzhou, Anhui, Çin
Partisi Çin Komünist Partisi
Bitirdiği okul Çin Komünist Partisi Parti Okulu Çin Bİlim ve Teknoloji Üniversitesi
Mesleği Çin Komünist Partisi Politbüro Daimi Üyesi
Dini Ateizm
Resmî site Wang Yang'in Çin Komünist Partisi İnternet Ağındaki Biyografisi

Wang Yang (Çince: 汪洋; pinyin: Wāng Yáng; Çince telaffuz: [wáŋ jǎŋ]), Çin Halk Siyasi Danışma Konferansı Ulusal Komitesi'nin giden başkanı olan Çinli bir politikacı. Daha önce Wang, 2013 ve 2018 yılları arasında Li Keçiang'ın kabinesinde Çin'in dört başbakan yardımcısından biriydi. Aralık 2012'ye kadar, eyaletin en üst düzey siyasi ofisi olan Guangdong'da Komünist Parti sekreteri olarak görev yaptı. 2005'ten 2007'ye kadar bir iç belediye olan Çongçing'in Komünist Parti sekreteri olarak görev yaptı. Wang ayrıca 2007'den 2022'ye kadar Çin Komünist Partisi Politbüro'sunda ve 2017'den 2022'ye kadar Politbüro Daimi Komitesinde yer aldı.

Wang, Çin'in üst düzey liderliğinde önde gelen reformculardan biri olarak görülüyor ve genellikle özel girişime, ekonomik büyümeye ve sivil toplumun daha büyük rolüne vurgu yapan Guangdong kalkınma modeline öncülük etmesiyle anılıyor.

Wang, Suzhou, Anhui'de sıradan bir şehirli işçi sınıfı ailesinde doğdu. Babası bir el işçisiydi. 1972-1976 yılları arasında gıda işleme fabrikasında işçi olarak çalıştıktan sonra şefliğe terfi etti. 1975'te Çin Komünist Partisi'ne katıldı. Deng Xiaoping'in 1979'da Merkez Parti Okulu'ndaki ekonomik reformlarının şafağında politik ekonomi okumaya gitmeden önce yerel Parti Okulu'na eğitmen olarak katıldı. 1984'te taşra teşkilatına yükseleceği yerel Komünist Gençlik Birliği örgütüne katılmadan önce parti politikası eğitmeni olarak memleketine döndü. Daha sonra 1988 yılına kadar Anhui İl Spor Bürosu Müdür Yardımcısı ve Direktörü olarak çalışmaya devam etti.

Sivil yönetimdeki ilk görev süresi, 1988'den başlayarak Anhui, Tongling'deydi . Belediye idaresinde parti sekreter yardımcısı, belediye başkan vekili ve belediye başkanı olarak görev yapacak ve aynı zamanda Merkez Parti Okulu'nda siyasi idare diploması almaya çalışacaktı. Ertesi yıl eyalet Valisi yardımcısı olacak ve 1993 ile 1998 yılları arasında Anhui Vali Yardımcılığına terfi edecekti. Sonunda Ulusal Kalkınma ve Reform Komisyonu başkan yardımcısı olarak merkezi hükûmette çalışmak üzere gönderildi ve ardından 2003-2005 yılları arasında Danıştay genel sekreter yardımcısı olarak günlük idari işlerden sorumlu olarak gönderildi. Danıştay Genel Ofisi.

Wang, 2005'ten 2007'ye kadar bir batı iç belediyesi olan Chongqing'de Parti Komitesi Sekreteri olarak görev yaptı. Wang'ın Çongçing'deki sicili, coğrafi olarak uzak ve görece az gelişmiş bir bölgeyi uluslararası sahneye taşıma çalışmasıyla ulusal ilgiyi üzerine çekti. Çongçing'de Wang, hassas bir kentsel yıkım vakasını ele aldığı için övgü aldı. O da belediyede medya reformlarının öncüsü oldu. 1 Ocak 2007'den bu yana, Çongçing medyası artık günlük haber yayınlarında şehrin belediye liderlerinin faaliyetlerine öncelik vermiyor, bunun yerine sıradan insanlar hakkındaki hikâyelere odaklanıyor ve bu da tarım, kırsal yaşam ve kırsal göçmen işçilerle ilgili haberlerin artmasına neden oluyor.

2007'de Wang, Çongçing parti sekreteri olarak yerine Bo Xilai geçti. Wang'ın yerini aldıktan sonra Bo, sözde yerel gangsterlere karşı kapsamlı bir kampanya düzenledi . Siyasi gözlemciler, Bo'nun "suçla" mücadele çabalarının dolaylı olarak Wang Yang'ı eleştirdiğini belirttiler, çünkü Wang şimdi Çongçing polisinin ve yargısının "mafya" ile ilgili yolsuzluğuna müsamaha göstermekle ve organize suça müsamaha göstermekle eleştirilebilir. genel. Bo Xilai daha sonra çeşitli suçlamalar nedeniyle tutuklandı ve ömür boyu hapis cezasına çarptırıldı ve "suçla" mücadele kampanyasının resmi değerlendirmesi, bunun ağır medeni hak ihlallerini kapsadığını, yaklaşık 1000 kişinin çalışma kamplarına gönderildiğini ve bir büyük ölçüde Bo Xilai'nin gücü pekiştirmesi ve ekonomik kaynakları ele geçirmesi için bir araç olarak.

Bölgesel liderlerin parti çapında yeniden düzenlenmesinin bir parçası olarak, Wang Yang'ın 17. Parti Kongresi'nden sonra Guangdong'nun Parti Komitesi Sekreteri olması planlandı. Görevi resmi olarak Kasım 2007'de üstlendi. Görev, Çin'deki en önemli bölgesel liderlik ofislerinden biri olarak kabul edildiğinden, aynı zamanda ülkenin en yüksek ikinci yönetim konseyi olan Komünist Partinin Politbüro'sunda da bir sandalye kazandı. Wang'ın Politbüro'ya girişi, 2007'den önce, çoğu eyalet ve bakan düzeyindeki parti yetkililerinden oluşan yaklaşık 200 üyeden oluşan daha büyük bir organ olan Merkez Komite'de tam üyeliğe sahip olmadığı göz önüne alındığında, bazı gözlemciler için sürpriz oldu.

2008 küresel mali krizinin ortasında Guangdong, küçük ve orta ölçekli işletmelerin (KOBİ'ler) kitlesel bir iflas dalgasıyla karşı karşıya kaldı. Yanıt olarak Wang, yönetiminin iflasları önlemek için müdahale etmeyeceğini söyledi. Kârsız KOBİ'lerin "verimli olmadığını ve eninde sonunda piyasa tarafından ortadan kaldırılacağını" belirtti. İşsizliği önlemek için küçük ve orta ölçekli işletmelerin korunmasından yana olan Başbakan Wen Jiabao'nun Pearl Nehri Deltası'na yaptığı ziyaretin ardından, Wang liderliğindeki Guangdong hükûmeti, daha ağır devlet müdahalesi çağrısında bulunan merkezi hükûmet direktiflerine bağlı kalarak direniş gösterdi.

2009'da Wang, Guangdong'da bir haftalık 1 Mayıs tatilini yeniden başlatmak istedi. Tatil, birkaç yıl önce merkezi otoriteler tarafından takvimden kaldırıldı. Ancak karar daha sonra merkezi hükûmet tarafından geri alındı.

Wang, 2011'deki Wukan protestolarını ele alışıyla uluslararası övgü kazandı. Wukan, Shanwei şehrinin yetkisi altındaki bir balıkçı köyüdür; binlerce köylü, yetkililer tarafından arazi satışı sırasında yerel sakinlere verilen tazminatın yetersiz olduğunu gördüklerini protesto etmek için ayağa kalktı. Wang'ın önderliğindeki eyalet hükûmeti protestocu köylülere tavizler verdi ve yeni bir köy muhtarı için yerel seçimlere izin verdi.

Wang, Guangdong'da görev yaptığı süre boyunca, yolsuzluk ve adam kayırmacılığın açık sözlü bir eleştirmeni oldu ve söylendiğine göre onu merhum general Ye Jianying'in ailesiyle arasını bozdu. Ye'nin ailesinin Guangdong'da geniş ekonomik ve siyasi çıkarları vardı ve ülkenin siyasi elitleri, özellikle de daha çok " Prensler " olarak bilinen erken dönem Komünist devrimcilerin torunları arasında büyük nüfuzunu elinde tuttu. Sonuç olarak, Wang'ı aleyhte olanlar, onu "siyasi olarak güvenilmez" olarak değerlendirdiler ve Wang'ın, çoğu Princeling'in son derece fayda sağladığı statükoyu gölgede bırakma konusunda çok fazla cesaret gösterdiğini öne sürdüler. Wang, Çin Komünist Partisi'nin 18. Ulusal Kongresi'nin liderliğinde geniş çapta yükselen bir yıldız olarak lanse edildi ve muhtemelen 2012'de Politbüro Daimi Komitesi üyeliğine aday oldu. Ancak Wang'ın Ye ailesiyle olan zayıf ilişkilerinin, onun PDK'ye girme şansını azalttığı söylendi.

Nihayetinde, 18. PDK'ye Princelings olarak tanımlanan insanlar hakim oldu.

2019'da Wang'ın tek çocuğu Wang Xisha'nın New York Times tarafından 2010 yılında kısmen babasının bağlantıları nedeniyle Deutsche Bank tarafından işe alındığı bildirildi. Özellikle, başvuru sürecinde bankadaki bir çalışan tarafından Wang Xisha'nın Wang Yang'ın üst düzey bir hükûmet yetkilisi olduğu Guanco'daki devlete ait bir otomobil üreticisine "erişimi olacağı" belirtildi.