Valdecebadar Kilisesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Valdecebadar Kilisesi, İspanya'nın Extremadura bölgesindeki Badajoz ilindeki Olivenza yakınlarında MS 6. yüzyıla tarihlenen bir Vizigot dönemi kilisesidir.

Kiliseye ait bir rölyef

Kilise, kolları 18 metre uzunluğuna varan bir Yunan haçı planına sahiptir. Doğu kolu, at nalı formundaki bir ve bir çift sütun ile açılan apsis ile eklemlenirken, güneye açılan kolun önünde, bir kapı aracılığıyla eklemlenen ve bu kolu uzatan kare planlı bir vestibül bulunmaktadır. Yapının güneydoğusunda, apsisin girişine yakın bir kısımda mezar odası olarak kullanıldığı tahmin edilen bir oda ve yine yapının kuzeydoğusunda vaftizhane olarak kullanıldığı bilinen, ancak girişi kuzey kolundan yapılan başka bir oda daha vardır. Yapının bütününün aynı tarihlerde inşa edildiği düşünülmektedir.

Yapıya giriş apsis hariç Yunan haçını oluşturan kolların her birinden mümkündü. Batı girişinin önünde muhtemelen bir merdiven bulunmaktaydı. Transept karesi, merkezi dört sütun ile Yunan haç planını alanlara ayırmaktaydı.

Literatür[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Pedro de Palol, Gisela Ripoll: Los godos en el occidente europeo. Ostrogodos y visigodos en los siglos V–VIII. Ediciones Encuentro, Madrid, 1988.
  • Jacques Fontaine: El Prerrománico. Ediciones Encuentro, Madrid, 1978.
  • Pedro Mateos Cruz, Luis Caballero Zoreda: Repertorios de Arquitectura Cristiana en Extremadura – Epoca Tardoantigua y Altomedieval. Anejos de AEspA XXIX, Instituto de Arqueología de Mérida - CSIC, 2003.
  • Thilo Ulbert: Die westgotenzeitliche Kirche von Valdecebadar bei Olivenza (Prov. Badajoz). Madrider Mitteilungen Nº. 14, 1973 S. 202–216.
  • Thilo Ulbert, Christoph Eger: Valdecebadar bei Olivenza (Badajoz): Neue Untersuchungen in der kreuzförmigen Kirche und ihrem Umfeld. Madrider Mitteilungen, Nº. 47 2006 S. 221–252.
  • Antonio César González-García, Juan Antonio Belmonte: The Orientation of Pre-Romanesque Churches in the Iberian Peninsula In: Nexus Network Journal 2015, Bd. 17, Issue 2, S. 353–377