Vahtang Orbeliani

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Prens Vakhtang Orbeliani (Gürcüce: ვახტანგ ორბელიანი) (5 Nisan 1812 - 29 Eylül 1890), Orbeliani Evi'nin Rus İmparatorluk hizmetinde Gürcü romantik bir şair ve askeriydi.

Hayatı ve ölümü[değiştir | kaynağı değiştir]

Vakhtang Orbeliani, Tiflis'te, o zamanlar İmparatorluk Rus yönetimi altında, sondan bir önceki Gürcü kralı Erekle II'nin sevgili kızı Prens Vakhtang Orbeliani ve Prenses Tekle'nin oğlu olarak dünyaya geldi. Alexander Orbeliani'nin kardeşi ve Romantik şairlerden Grigol Orbeliani'nin kuzeniydi.

Tiflis soylu okulunda okudu ve mezun olmadığı St. Petersburg Page Corps'a kaydoldu ve 1832'de Rus yönetimine karşı başarısız bir darbe girişimine liderlik etmek için memleketine döndü. Komplocular, Kafkasya'daki Rus yetkilileri kendilerine ölüm veya teslim olma seçeneğinin verileceği büyük bir baloya davet etmeyi planladılar. Bu komplonun çöküşünden sonra Orbeliani tutuklandı ve ölüm cezasına çarptırıldı, ancak dava ertelendi ve Orbeliani, Kaluga'ya sürgün edildi. Bunu izleyen başarısız ayaklanma ve nispeten hafif cezalar, birçok komplocuyu bağımsız geçmişi çaresizce kaybolmuş olarak görmeye ve kendilerini Rus otokrasisiyle uzlaştırmaya, kayıp geçmişe ve yerli hanedanlığın düşüşüne ilişkin ağıtlarını Romantik şiire dönüştürmeye zorladı.

1838'de Orbeliani, Rus askerliğine katıldı ve Nijniy Novgorod Dragoon alayında görev yaptı. Askerî kariyerinin çoğu Kafkasya Savaşı sırasında asi dağlık kabilelere karşı mücadelede geçti. 1855'te Gürcü Grenadier Alayı'nın komutanlığına getirildi ve 1860'ta tümgeneralliğe terfi etti. 1858-1863 yılları arasında Kuzey Kafkasya'da Kabarda ve Terek'in huzursuz bölgelerinde komutan olmak da dâhil olmak üzere çeşitli idari ve askerî görevler üstlendi. Daha sonra kariyerinde, köylü konseyi üyesi olarak görev yaptı ve hakem olarak çalıştı.

Ağabeyi Alexander'ın şiiri gibi, 18. yüzyılın sonunda Gürcü monarşisinin yıkımına takıntılıdır ve şair Hristiyan sabrında teselli arar. Şiirinde Gürcü Hristiyanlığının kutsal görüntüsü hâkimdir: - St. Nino'nun asma haçı.[1]

Orbeliani, 29 Eylül 1980'de Tiflis'te öldü.[2] Tiflis Sioni Katedrali'nin batı köşesinde gömülüdür.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Rayfield, Donald (2000), The Literature of Georgia: A History, p. 143. Routledge, 0-7007-1163-5.
  2. ^ "История Грузинской Литературы" (PDF). www.nplg.gov.ge. s. 65. 17 Mayıs 2011 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi.