Vahşi yaşam geçidi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Florida Devlet Yolu 46 altında bulunan bir altgeçit.

Vahşi yaşam geçidi (İngilizce: Wildlife crossings), vahşi doğada yaşayan hayvanların insan yapımı engelleri güvenli bir şekilde geçmesine izin veren yapılardır. Yaban hayatı geçitleri şunları içerebilir: Altgeçit tüneller, viyadükler ve üst geçitler (çoğunlukla büyük veya sürü tipi hayvanlar için); Amfibi tüneller; Balık merdivenleri; Canopy bridge (özellikle maymun ve sincaplar için), tüneller ve menfezler (su samuru, kirpi ve porsuk gibi küçük memeliler için); Yeşil çatılar (kelebekler ve kuşlar için).[1]

Yaban hayatı geçitleri, habitat parçalanmasıyla mücadele etme ve habitatları koruma amaçlı bir uygulama olup, habitatlar arasındaki bağlantıları sağlar. Ayrıca araçlar ve hayvanlar arasındaki çarpışmalardan kaçınmaya yardımcı olurlar; bu da vahşi hayatı öldürmek veya yaralamak insanların yaralanmasına ve maddi hasarlara neden olabilmektedir.

Benzer yapılar, sığır sürünürleri gibi evcilleştirilen hayvanlar için de kullanılabilmektedir.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "About Green Roofs: Advantages". Scandinavian Green Roof Association. 6 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Temmuz 2012. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]