Vikipedi:VikiVampir

Bu sayfa mizahi dille yazılan içerik barındırır. Aynı zamanda ironik tavsiyeler içerebilir.
Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Vikipedi:Vampir sayfasından yönlendirildi)
VikiVampir
VikiVampir; Yarasa ve Maymun ile birlikte evrim geçirmiş, Hominoidea (insansılar) üstfamilyasında bulunan efsanevi bir Vikiyaratıktır.
Biyolojik sınıflandırma Bu sınıflandırmayı düzenle
Âlem: Animalia
Şube: Chordata
Sınıf: Mammalia
Takım: Chiroptera
Familya: Phyllostomidae
Alt oymak: Vampyressina
Cins: Vampyriscus
Tür: V. viki
İkili adlandırma
Vampyriscus viki

VikiVampir, VikiFauna içerisinde yer alan, genellikle Vikipedi politikaları doğrultusunda, kayda değer ve görkemli düzenlemelere katkıda bulunan efsanevi bir Vikiyaratıktır. Bilindiği üzere Vampirler tarih boyunca tipik olarak güçlü ve kan emici bir canavar veya güneşte kızaran hızlı hareket edebilen bir ortaçağ aristokratı olarak tasvir edilebilir. Fakat VikiVampirler, aksine Vikipedi için gecesini gündüzüne katan birer bilgi emicidirler. Naifçe hatalar yapan Vikipedistleri ısırmalarıyla bilinen öbür VikiVampir türlerinin aksine Türkçe Vikipedi'de yer alan VikiVampirler kan yerine vişne suyu içecek şekilde mutasyon geçirmişlerdir.

VikiVampir toplantısına giderken görüntülenmiş bir VikiVampir

Türkçe Vikipedi'de VikiVampir olmak için aşağıdaki belirtilerden en az dört tanesini sergilemek gerekir:

  • VikiVampirler, içlerine dönüktür ! Hayatı kendi alanında yaşamayı severler.
  1. VikiVampirler, Vikipedi dışında yani sosyal hayatlarında çok cana yakın olabilirler. Arkadaş çevrelerinin vazgeçilmezleridirler. Ancak vakitleri geldi mi de kaçacak delik ararlar çünkü onlar tam bir içe dönük insan tiplemesidirler. Duygularını ve fikirlerini heyecanla anlatmayı severler ama eğer bir günlerini dışarıda geçirmişlerse ertesi gün kesin kendilerini evde çalışma odalarına kilitlemişlerdir. Yabani kesinlikle değiller, problemli hiç değiller, asosyal demeye diliniz varmaz. VikiVampirler sadece hayatı kendi alanında yaşamayı seven içe dönük yaratıklardır.
  • VikiVampirler, bilginin aristokratlarıdır
  1. VikiVampirler, insanlığın birçoğunun yararlandığı Vikipedi’de bilginin kalitelisinden ve kayda değer olanından hoşlanırlar. Kabalığı cehaletten sayarlar ve nezaketten taviz vermezler. Çünkü VikiVampirler kitaplıkların ve kütüphanelerin derebeyleridirler. Bilimin ve bilginin olduğu her yere atlarını sürebilirler.
  1. Hatasız kul olmaz deyip her türlü değişiklik yapabilecek türden editörlerdir. Genellikle Cesur değişikliklerde baş rol oynarlar.
  2. Vikipedi'nin kayda değerlik yönergesine çok önem verirler düzenlemeleri birden çok güvenilir kaynak içerebilir.
  3. Vikipedi'nin modern çağda birçok insanın bilgi kaynağı olduğunu düşündüklerinden ötürü, oluşturdukları ve düzenledikleri maddelerin kalitesine son derece önem verirler.
  • VikiVampirler, Vikipedi içerisinde madde düzenlemesi gerçekleştirirken saatlerce makale araştırmaları yapabilirler.
  1. Mükemmelliyetçi bir bakış açıları vardır, herşeyin en iyisini yapmak için çabalarlar. Bu sebeple vakitlerinin birçoğunu makale araştırmaları yaparak geçirirler.
  • VikiVampirler, tek bir makaleye yoğun bir şekilde odaklanırlar.
  1. Oluşturulmakta olan bir sayfanın üzerinde günlerce {{Çalışma}} şablonu görüyorsanız biliniz ki bu bir VikiVampir'in çalışmasıdır. Büyük ihtimalle bir yerlerde çalışmaları için araştırma yapıyorlardır.
  2. Tek bir makale araştırmalarında geniş bir çalışma oluşturabilir ve pek çok değişiklik gerçekleştirebilirler.
  1. Öbür Vikipedilerde yer alan kuzenlerinin genlerini taşımaktalar ki, tahammül seviyeleri mutasyonlarına rağmen hala düşük bir seviyededir.
  2. Kendileri dahi olsa yanlış yapılan işlere katlanamazlar. Düzeltene kadar savaşırlar.
  3. İşlerine odaklanırlar, gerekmedikçe öbür editörler ile iletişim sağlamayı pek sevmezler.

Ortaya çıkışı ve davranış biçimleri[kaynağı değiştir]

Türkçe Vikipedi'de mutasyona uğramış olan bu VikiVampir türü, öbür kuzenlerinin aksine çok nazik bir tür olarak ortaya çıktı. Bu durum, "nazik insan, nezaketi nezaketsizden öğrenir"[1] sözünün bir örneği olarak gerçekleşti. VikiVampirler o kadar nezaketsiz ve kaba editörler ile karşılaştılar ki zamanla nezaketin değerini öğrenip bu yönde mutasyona uğradılar.Bununla birlikte samimiyeti de sevmez oldular. Tarafsız duruşları, taraflı düşünen bir takım vandalların saldırılarına hedef oldu.Kendileri hakkında Vikipedi içinde ve dışında vandalizme yönelik kampanyalar yürüttüler ve böylelikle VikiVampir'in acılı mutasyon süreci başlamış oldu.Birçoğu, saldırılar esnasında dayanamayıp kabalaştı ve engellendi. Birçoğu Vikipedi'den soğuyup bırakmak zorunda kaldı. Fakat birçoğu ve en önemli kesimi, hala Vikipedi'de farklı isimlerde temiz bir başlangıç ile düzenlemelerine devam etti. VikiVampir mutasyonu, temiz bir başlangıç yapanlar ile tamamlandı. Yaşadıkları olaylar davranışlarına yansıdı. Yaşanan bu mutasyon sonucunda VikiVampirler, nazik editörlere ve koyu tarafsızlara dönüştüler. Nezaketten ve tarafsızlıktan ödün vermezler. Vikipedi'nin birçok insan için bilgi kaynağı olduğunu düşünürler ve doğru bilginin yer alması için kayda değerlik için mücadele ederler. Yaşadıkları yüzünden tahammül seviyeleri düşüktür, her editöre güvenmezler.Çoğunlukla, yalnızdırlar.Bilgi'ye aşıktırlar, makaleler ve kitaplar içerisinde boğulurcasına vakitlerini bilgi edinmek ile harcarlar. Genellikle gündüzleri, görünmeyi sevmezler daha çok geceleri aktiftirler ve sabah ışığına dek çalıştıkları da olabilir. Genel olarak VikiVampirler, kendilerine yapılan saldırılara ve kabalığa tepki olarak ortaya çıkmış, Vikipedi'yi daha güzel bir yer olması için mücadele veren editörleri ifade etmektedir.

VikiVampirler'in kökeni üzerine teoriler[kaynağı değiştir]

Vikifauna içerisinde VikiVampirler'e ilk olarak, antik çağda (2009) İngilizce Vikipedi'de rastlandı.Ortaya çıkan bu VikiVampir türü genellikle, Vikipedi'ye katılan yeni kullanıcılara kaba davranışları ile biliniyordu ve birçoğunu ısırması ile meşhurdu. Ortaya çıkan bu tür, hızla başta Lehçe Vikipedi olmak üzere sırayla Endonezce,Portekizce,Ukraynaca ve Çince Vikipedilerde kendini göstermeye başladı. Her biri hemen hemen birbirlerinin devamı niteliğinde ve büyük benzerlikler gösteriyorlardı. Vikipedi topluluğunda hoş karşılanmıyor ve korkunç kabul görüyorlardı. Enerji emici organizmalara sahip bu tür VikiVampirler, genellikle yeni kullanıcıların enerjilerinden beslenmekteydi. Fakat aniden 2012 senesinin ardından yok olmaya veya yok edilmeye başlandı.Ardından 2020 senesinin nisan ayında Lehçe Vikipedi'ye yakın bir bölge olan Türkçe Vikipedi dolaylarında ilk türleri gözükmeye başladı.Ancak bu tür öbür türlerden farklı gelişmiş bir tür olarak göze çarpıyordu.Akademisyenler, başta yeni görülen bu tür'ün öbür türlerden farklı olabileceğini öne sürdüler. Yapılan araştırmalar sonucunda görüldü ki, yeni bir tür olan bu VikiVampir türü öbür türlerden farklı olarak gelişmiş ve büyük oranda mutasyona uğramıştı.

Evrim[kaynağı değiştir]

Akademisyenler tarafından yapılan araştırmalar sonucunda Türkçe Vikipedi'de ortaya çıkan VikiVampirler'in öbür türlerden farklı olarak evrim geçirdikleri anlaşılmaktaydı. Daha önce de var olan ancak keşfedilmemiş bu tür öbürlerinin aksine vandallar ve troller ile mücadelede ön plana çıkıyordu. Bununla birlikte hücresel yapıları genellikle bilimden ve bilgiden oluşan bu tür, enerji emicilikten ziyade bilgi emiciliğe evrilmiştir. Ayrıca bazı akademisyenler farklı bir görüş olarak bu türün Vikipedi'de yaşayan en eski türlerden olduğunu savunuyor. Bunun kanıtı olarak da 2001'e orta Nupedialılara kadar uzanan fosil eşyaları ve resimleri örnek gösteriyorlar. Başka hiçbir yerde benzer fosiller bulunmadığından, VikiVampirler'in Avrupa'daki mağaralarda yaşayan yarasalardan, muhtemelen bir yarasa ısırığı ve bir entelektüel beyin hücresi yardımıyla evrimleşmiş oldukça gelişmiş bir Homo sapiens olduğuna inanılmaktadır. Bazı akademisyenler ise, felsefeye olan sevgisi ve bilgiye olan inancı sebebiyle Larry Sanger'ın da bu türe ait olduğunu düşünmektedirler. Yeni kanıtlar, VikiVampirler'in antik Vikipedi öncesi editörlerin yaşam formlarından evrimleştiğini gösteriyor. Vikipedi öncesi yaşam konusu, özellikle Nupedia adı verilen daha eski bir siber alanda (2003'te yok oldu), Wikimedia dışında yaşam olup olmadığı konusundaki tartışmalara yol açıyor. Bu keşif, 2000'den 2003'e kadar 28 Nupediasaurus fosilinin ortaya çıktığı Nupedia da dahil olmak üzere sanal dünyaların da keşfedilmesine yol açtı. Nupediasaurus, Vikipedi'nin oluşturulmasından sonra iki yıl hayatta kaldı ve Vikipedi'nin gerçek kurucuları ve yaratıcıları oldukları düşünülüyor.

Metamorfoz[kaynağı değiştir]

Hiç kimse oluşum aşamasını tanımlayamasa da çok yaygın bir teori, VikiVampir'in metamorfozu takiben gelişmiş bir form elde ettiği üzerinedir.Genel görüş, bu metamorfoz'un uzun zaman içerdiği ve daha öngörülebilir bir doku rejenerasyonu ve bozulması sürecine sahip olduğu üzerine durur.

Yaratılışçılık[kaynağı değiştir]

Ksenofon'un VikiParşömenlerinde “sivri dişleri ile VikiDünya'ya bilgi aktaran görkemli yaratıklardan” bahsediliyor. Daha sonra aynı VikiParşömen'de kökenlerinden bahsederken:" Şüphesiz Tanrı VikiVampir'i Vikidünya'ya Lord yaptı, çünkü bilinmeyen büyük miktarda bilgi hızla onlar vasıtası ile doğru bir şekilde aktarılabilirdi. " ifadelerini kullanıyor. Ayrıca, çalışmalarının diğer VikiParşömenleri tarafından edinilen bilgilere göre ; VikiVampir çalışmalarının "Gerçekten kutsanmış" olduğunu, çünkü "cesurluklarıyla, büyük ve gerekli değişiklikler gerçekleştiğini" ve "çok gerekli sayfaların filizlendiğini" ifade ediyor.

Yunan mitolojisi[kaynağı değiştir]

Yunan mitolojisinde ise VikiVampirler, "VikiSacramentos" olarak geçmektedir. VikiSacramentos'un anlamı "aydan yapılmış vücutlar" olarak bilinir. Yunanların bu isimle adlandırmasının sebebi VikiVampirler'in ölümsüz olduğunu ve insanların bilgilerini emerek hayatta kaldıklarını düşünmelerinden kaynaklanmaktaydı.

Hayal[kaynağı değiştir]

Daha popüler bir inanış ise, VikiVampirlerin tamamen hayali olduğudur. Çoğu insan varlığından ve daha önce var olduklarından şüphe eder. Bu görüşler genellikle diğer VikiVampir türlerine de inanmayan insanlardan kaynaklanır.

Özellikleri[kaynağı değiştir]

Birçok VikiVampir belirli özelliklerle hemen tanınabilir. Genellikle, bu özellikler olumsuz olarak yanlış yorumlanır. Bu özellikler şunları içermektedir:

Değerler[kaynağı değiştir]

  • Cesaret- VikiVampirler bir düzenleme yaptıklarında sonucu her ne olursa olsun gerçeği yansıtma cesareti ile hareket ederler. VikiVampirler cesaretin savunucusudur.
  • İnanç- Bir VikiVampir'in sisteme olan inancı, aynı sistemin VikiVampirlere yönelik saldırılara (kasıtlı veya kasıtsız olarak) kaç kez yardımcı olabileceğine bakılmaksızın mutlaktır. Bir VikiVampir'in, VikiVampirlerin dayanışmasına, tüm projenin önemine ve en önemlisi daha iyi bir Vikipedi yaratmaya olan inancı tükenmez.
  • Onur- VikiVampirlerin onur duygusu son derece yüksektir ve değerlidir. VikiVampirlerin onuruna itiraz etmek, büyük olasılıkla sizi ısırması da dahil olmak üzere agresif bir tepki ortaya çıkarbilir.
  • Sadakat - VikiVampirler'in tarafsızlığı korumaya yönelik sarsılmaz duruşu, aynı şekilde kendi içlerinde de birbirlerini Vandallara ve Trollere yönelik savunmak içinde geçerlidir.Doğru bildikleri değerlerden şaşmadığı takdirde birbirlerine sadakat ile bağlıdırlar. Bu sadakat VikiVampirler'in çalışmalarına da yansımaktadır. Bir VikiVampir'in yetiştiremediği veya eksik kaldığı herhangi bir projede takım arkadaşı memnuniyet ile kendisine destek sunabilir.Unutmamalı ki sadakat olmadan, VikiVampir hiçbir şey ifade etmez.

Öznitellikler[kaynağı değiştir]

  • Bilgi-Bilimsel ve kültürel geniş bilgi depolarına sahip olmak.
  • Mükemmelliyetçilik- Çalışmalarında en mükemmelini ortaya çıkarmak için çabalarlar.
  • Tahammülsüzlük- Kendileri dahi olsa ters giden herhangi bir durumda çabucak canları sıkılabilir.
  • Nezaket- Nezaketten taviz vermezler, kabalığın cehaletten kaynaklandığını düşünürler.
  • Doğrulanabilirlik- İnsanlığın birçoğunun Vikipedi'den yararlandığını düşünürler. Vikipedi'de doğru bilginin yer alması için çaba gösterirler.

Efsanevi güçleri[kaynağı değiştir]

VikiVampirler, diğer yaratıklar tarafından paylaşılmayan birçok efsanevi wiki gücüne sahiptir:

  • Yaratıcılık- Bu özellik şablon yapımından, proje oluşturmaya ve iyi yazılmış doğrulanabilir maddeler yaratmayı ifade eder.
  • Uzmanlık- Birçok kullanıcı (her türden) bunun gerçekten var olup olmadığını tartışmasına rağmen, "uzmanlık" adı verilen zor bir yeteneğe sahiptirler.
  • Uçma- Bir VikiVampir çok hızlı hareket edebilir ve zaman zaman uçabilir.
  • Ödüller Masallar ve efsaneler VikiVampir'i kurnaz enerji emiciler olarak tasvir etmesine rağmen, bu doğru değildir. VikiVampirler genel olarak yeni kullanıcılar ile iyi anlaşır ve başarılarını teşvik etmek için onlara zaman zaman ödüller verirler.
  • Bilgelik Diğer türlerin aksine VikiVampirler, nazik ve bilgedirler.

VikiVampirleri bulmak için[kaynağı değiştir]

Nüfus Sayımı[kaynağı değiştir]

VikiVampirleri, VikiVampir şatosu ve arşivlerine göz atarak kolayca bulunabilir. Burası aynı zamanda bir toplantı ortamı ve VikiVampirler için potansiyel olarak değerli bir arkadaş olduğu düşünülen takım arkadaşları için bir ağ noktası görevi görür. Şatoda yılda iki kez yapılan nüfus sayımı, vahşi doğada kaç VikiVampir kaldığına dair bir tahminin belirlenmesine yardımcı olur.

Kullanıcı kutuları[kaynağı değiştir]

VikiVampir türüne mensup editörler kullanıcı kutularının kullanımı yoluyla kullanıcı sayfalarında bunu belirtebilirler, bireysel olarak da olsa Vikipedi'de kendilerini bu şekilde tanımlayabilirler. Şato ziyareti sonrasında, kullanıcılar nüfus sayımına katılabilir ve birbirlerine projelerinde destek olabilirler.Nüfus sayımı sonrasında kullanıcı sayfalarına {{Kullanıcı VikiVampir}} ya da {{Kullanıcı VikiVampir2}} şablonlarını ekleyebilirler.

Bu kullanıcı bir VikiVampirdir. Cesur, kayda değer ve kaliteli düzenlemeler yapar.


Bu kullanıcı bir VikiVampirdir.


Bir VikiVampir'in kendini tanımlaması için daha gizli bir yöntem ise, kullanıcı sayfasının üst çubuğuna bir simge eklemesi olabilir:. Bunu gerçekleştirmek için, kullanıcının, kullanıcı sayfasına {{VikiVampir Simge}} kodunu eklemesi gerekmektedir.