Vikipedi:Araçlar/Pratik menü

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Vikipedi:PM sayfasından yönlendirildi)

Pratik menü, "cactions" araç kutusuna (sayfaların üst bölümüne) sayfa seçeneklerini (ve kullanıcı sayfalarında kullanıcı seçeneklerini) listeleyen açılır menüler ekleyen bir JavaScript betiğidir. Şu an MonoBook ve Modern görünümlerinde sorunsuz çalışmaktadır.

Genel Görünüm[kaynağı değiştir]

Betik, kurulduktan sonra sayfalara yararlı kullanıcı ve sayfa seçenekleri içeren açılır menü bağlantıları yerleştirir.

Kullanıcı seçenekleri, sadece kullanıcı sayfası, kullanıcı mesaj sayfası ve katkılar sayfasında görüntülenmektedir. Sayfa seçenekleri ise, özel sayfalar dışındaki tüm sayfalarında görüntülenir.

Varsayılan MonoBook görünümü kullanımdayken ana sayfada sayfa seçenekleri menüsünün görünümü. Büyütmek için tıklayın.

Bağlantıların üzerine gelinmesi, aşağıdaki menüleri açmaktadır:


  1. ^ a b c Bu menü, kullanıcı ve kullanıcı mesaj sayfalarında "araç kutusu" portletinin yerine geçer. Araç kutusu bağlantıları, yani "geçmiş", "adını değiştir" gibi sekmeler, tbusr değeri true olarak girilmediği sürece gizli kalır.
  2. ^ a b c İtalik yazılan bağlantılar hizmetlilere özgü seçeneklerdir.
  3. ^ Wikimedia Toolserver üzerinde bulunan değişiklik sayaçlarına giden bağlantılardır. Üç farklı sayaç seçeneği mevcuttur. Birinci seçenek Interiot'un sayacı, ikinci seçenek X!'in sayacı, üçüncü seçenek de Vvv'nin sayacıdır.
  4. ^ Wikimedia Toolserver üzerinde bulunan değişiklik özeti kullanımı analiz aracına giden bir bağlantıdır
  5. ^ a b c d e Bu menü, varsayılan olarak "cactions" portletindeki bağlantının yerine geçmektedir. itabs devre dışı ise, bu bağlantı gözükmeyecektir.

Akıllı menüler[kaynağı değiştir]

Bir kullanıcı açılır menüsü AJAX-uyumlu bir tarayıcıda oluşturulduğunda, betik kullanıcı hakkında daha fazla bilgi almak için hızlı bir şekilde MediaWiki API'ya küçük AJAX istekleri göndermektedir (Bant genişliğine dikkat ediyorsanız, bu işlem genellikle 4-8 Kb ekstra trafik yaratmaktadır). Böylelikle kullanıcı özelliklerine göre seçeneklerin görüntülenmesi, gizlenmesi ya da devre dışı bırakılması mümkün olmaktadır.

"Akıllı" kullanıcı menüsü örnekleri:

İlk ekran görüntüsü, hizmetli faaliyet kayıtlarına giden bağlantıları gösteren bir hizmetli kullanıcı sayfasından alınmıştır. İkincisi ise hizmetli olmayan, kullanıcı alt sayfası bulunmayan ve bu nedenle kullanıcı alanı bağlantısı devre dışı kalan bir kullanıcıya aittir.

Üçüncü ekran görüntüsü, bir öncekine benzer şekilde engelli durumda olmayan ve daha önce aldığı bir engel bulunmayan bir kullanıcının sayfasından alınırken, dördüncüsü de engelli durumda olan bir kullanıcının sayfasından alınmıştır.

Özelleştirilmiş bir kısayol portleti örneği.

Eğer isterseniz, xmlhr seçeneğini ayarlayarak betiğin XMLHTTP isteğinde bulunmasını önleyebilir (ve böylelikle akıllı devre dışı kalma işlevini durdurabilirsiniz (daha fazla bilgi için bkz: #Konfigürasyon.

Kısayollar[kaynağı değiştir]

Betik, ayrıca soldaki araç kutusunun altına kişiselleştirilmiş kısayol portleti ekleyebilir. Daha fazla bilgi için bkz: #Konfigürasyon.

Pratik menü betiğini kurmanın en pratik yolu Tercihlerinizdeki Küçük araçlar sekmesini açmak ve listedeki Pratik menü satırının başındaki kutucuğu işaretleyerek sayfayı kaydetmektir.

Betik, küçük araç olarak kurulduğunda varsayılan konfigürasyon ayarlarını kullanacaktır. Eğer betiği özelleştirmek ya da başka bir vikiye kurmak istiyorsanız, aşağıdaki kurulum talimatlarını izlemeniz gerekecektir.

Kurulum[kaynağı değiştir]

Betiği kurmak için kişisel JavaScript sayfanıza aşağıdaki kodu ekleyin:

// Pratik menü - [[VP:PM]]
mw.loader.load('https://meta.wikimedia.org/w/index.php?action=raw&ctype=text/javascript&title=MediaWiki:MoreMenu.import.js');

Çakışmalar[kaynağı değiştir]

Pratik menüyü hem common.js hem de Tercihler menüsündeki küçük araçlar sekmesi üzerinden etkinleştirmek çakışmalara neden olabilmektedir. Bu nedenle sadece bir tanesinin tercih edilmesi gerekmektedir.

Konfigürasyon[kaynağı değiştir]

Betik, aşağıda listelenen konfigürasyon seçeneklerine sahiptir.

  • itabs: Araç, varsayılan olarak mevcut sayfa sekmelerini (geçmiş, adını değiştir, korumaya al, ...) kaldıracak ve sayfa seçenekleri pratik menüsüne taşıayacaktır. Ancak sayfa seçenekleri menüsüne taşımayı önleyerek orijinal sekmeleri kullanmanız mümkündür.
  • Kısayollar: Bu seçenek, kenar çubuğuna bir kısayol kutusu ekler ve bu kutuyu kendi işinize yarayan bağlantılarla konfigüre etmeniz mümkündür.
  • Araç kutusu bağlantıları: Bu seçenek, kullanıcı ve kullanıcı mesaj isim alanlarında araç kutusu içinde yer alan bazı bağlantıların kaldırılmasını önlemektedir. Kullanıcı seçenekleri menüsündeki bağlantılar ayardan bağımsız olarak yerini koruyacaktır.
  • XMLHttp istekleri: Bu seçenek, akıllı menü özelliğiyle ilişkili AJAX isteklerinin devre dışı bırakılmasını sağlayacaktır.

Bu seçeneklerin konfigürasyonu için, aşağıdaki kodu kişisel JS dosyanıza yerleştirin ve italik olan değerleri aşağıdaki tabloya göre değiştirin. Herhangi bir seçeneğin tanımlanmaması halinde varsayılan değer kullanılacaktır.

var cactions = {
    itabs: true,
    svars: [],
    tbusr: false,
    xmlhr: true
};
Değişken Değerler Sonuç
itabs true (varsayılan)
  • Varsayılan sayfa sekmelerini (geçmiş, adını değiştir, izle / izlemeyi durdur, sil / geri getir, vs.) kaldırır
  • Sayfa bağlantılarını pratik menüye ekler
false
  • Sayfa bağlantılarını sayfa pratik menüsüne eklemez
  • Orijinal sayfa sekmelerini korur
svars [] (varsayılan)
  • Kenar çubuğuna bir kısayol kutusu eklenmez
Array([metin1,bağlantı1], [metin2,bağlantı2], ...)
  • Kenar çubuğuna bir kısayollar kutusu ekler
  • Tanımlanan kısayol bağlantılarını oluşturur
tbusr false (varsayılan)
true
  • Araçlar kutusundaki kullanıcı bağlantılarının kaldırılmasını önler.
xmlhr true (varsayılan)
  • Akıllı menü fonksiyonunun parçası olan XMLHttp isteklerini etkinleştirir.
false
  • Akıllı menüleri devre dışı bırakır.


Örnek bir konfigürasyon şu şekilde olacaktır:

// Pratik menü - [[VP:PM]]
importScript('Kullanıcı:Vito_Genovese/Pratik_menü.js')
var cactions = {
    itabs: false,
    svars: Array(
        ['Yeni maddeler',              wgScript+'?title=Special:NewPages&action=view'],
        ['Silinmeye aday sayfalar',    wgScript+'?title=Vikipedi:Silinmeye_aday_sayfalar&action=view'],
        ['Köy çeşmesi',                wgScript+'?title=Vikipedi:Köy_çeşmesi&action=view']
    )
};


Bu ayarlar itabs'ı devre dışı bırakmakta ve Özel:YeniSayfalar, VP:SAM ve VP:KÇ sayfalarına giden bağlantıları içeren bir kısayol kutusu oluşturmaktadır. tbusr ve <xmlhr> değerleri girilmemiştir, bu nedenle varsayılan değerler kullanılır.