Vikipedi:CGT'nin kötüye kullanımı

Bu sayfa mizahi dille yazılan içerik barındırır. Aynı zamanda ironik tavsiyeler içerebilir.
Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Vikipedi:NİNJA sayfasından yönlendirildi)

Cesur ol, geri al, tartış döngüsünü kötüye kullanan iki tür kullanıcı çeşidi vardır;

  • bir değişiklik (veya geri alma) ninjası
  • bir korsan

Önerilen tavsiyeler işe yaramazsa, maalesef başka bir yerde topluluk desteği aramadıkça, en azından geçici olarak kazanmalarına izin vermekten başka yapabileceğiniz hiçbir şey yoktur.

Değişiklik ninjaları[kaynağı değiştir]

Bu hiyerarşinin ilk üç bölümünde kalmaya çalışın. Ayrıca bakınız: Vikipedi:Anlaşmazlıkların giderilmesi.

Bir fincan çay yudumlayarak, sessizce kendi kendinize bir yazı düzenliyorsunuz. Aniden, HOOP, nereden geldiğini anlamadan geri alındın. Bir değişiklik özeti koyduğunuzdan emin oldunuz, tartışma sayfasında neden değişikliği yaptığınıza dair bir not yazdınız ve geri alan kişiden değiştirmeyi tartışmasını istediniz. Sizi geri alan kişiyi, tartışma sayfasındaki konuşmalarına bir bağlantı içeren bir değişiklik özeti ile geri alırsınız. HOOP, nereden geldiğini anlamadan, başka bir kişi veya muhtemelen aynı kişi sizi tekrar geri alır. Her iki tartışma sayfasına da bilgi notu gönderirsiniz, geri alma işlemlerini tartışmalarını istersiniz, ancak onları hiçbir yerde bulamazsınız. Üçüncü bir geri döndürme yaparsınız ve yine aynı şey olur! Siniriniz bozulmuş şekilde, kullanıcıların katkılarına bakarsınız ve sizi geri aldığından beri, birkaç maddede aynı şeyi yaptığını görürsünüz!

Birdenbire birkaç tane daha ninja gelir - HOOP! ZOOP! BOOP! - her biri bir kerede maddede aniden sakıncalı bir değişiklik serisi yapar ve görünüşte yapabileceğiniz hiçbir şey yoktur!

Değişiklik ninjası izleme listesine bakıyor. Bir şey söylemesini beklemeyin.

Ninja ifadesi, sıfat olarak kabul edilebilecek daha karşıt terimlerin yerine yararlı, doğru ve aynı zamanda kibar bir tanımlamadır. Değişiklik ninjaları genellikle, maddeden maddeye atlayan, VP:TBA'ya aykırı değişiklikler yapan ve gruplaşma yöntemiyle çalışarak başarılı olan kullanıcılardır. Sessizdirler, ancak ölümcüllerdir. Gerçek ninjalar gibi şaşırtıcı bir şekilde doğruluğu, kurnazlığı ve anlamsız beceriyi, duygusuz yıkımı ve kargaşayı aynı anda birleştirirler. Gerek ninjalar, gerekse değişiklik ninjaları gerçek insanlar yerine makinelere benzerler. Birbirlerini tanımak ve saygı duymak konusunda sinsi davranırlar. Onlarla savaş düzenlerseniz, VP:3GK'nın yanlış kullanılması ve yanlış yorumlanmasına bağlı olarak muhtemelen engellenirsiniz.

Bir değişiklik ninjası ile başa çıkmanın anahtarı, onları değişikliklerini tartıştırmaya zorlamaktır. Değişiklik ninjası olmaları için onları çağırın ve VP:CGT hakkında bilgilendirin. Birbiri ardına yapılan geri dönüşler sonrasında neden böyle yaptıklarını tartışmaya çalışmadan, cesur bir değişiklik yapamazsınız.

"Seni her CGT uygulaman için geri alıyorum" diyen bir yazar ninjadır, bu kişiler daha sonra geri aldıkları değişikliklerde önceden tartışılan gerekçeleri ele almazlar. Ninjalığın anonimliğini geliştirmezler ve yıkıcı olmaktan çok engelleyicidirler. Muhtemelen kendilerini Vikipedi'nin sadık savunucusu olarak görürler. CGT'nin amacının C değil T olduğunu anlamaları gerekir. "Bir tartışmaya başlayan ilk kişi CGT'yi en iyi takip eden kişidir."

Bir korsan gözünüze görkemli ve cesur gelebilir. Ama bu onun bir korsan olduğu gerçeğini değiştirmez, tek işi duvar yıkmaktır!

Korsanlar (korsanlık veya duvar yıkıcılık ile uğraşırlar) VP:CGT'yi bir değişiklik ninjasının tam tersine, ancak daha sinir bozucu şekilde kullanırlar.

Maddeler üzerinde bir dizi sessiz değişiklik yapmak yerine, korsanlar tam tersini yaparlar: Düzenli olarak, muhtemelen cesur ve genellikle yoğun tartışmalı bir şekilde, tek bir maddede yapacaklardır. Geri alındıktan sonra, tartışma sayfasında onlarca satırlık uzunca yazılar yazarlar. Bir kişi onlara birkaç cümle ile cevap verir, ancak korsan "Benim anlattıklarıma cevap vermediniz!" diye karşılık verir. Hangi noktalara cevap vermenizi istediğinizi sorduğunuzda "Hepsi!" yanıtı alırsınız. Bu yüzden, korsanların söyledikleri her önemsiz noktaya cevap verme sıkıntısı çekersiniz ve "Değişiklikleri yayımla" tuşuna tıklamak zorunda kalırsınız.

Beş dakika sonra, onlarca satırlık sayfalık başka bir yazı daha görmek için tartışma sayfasına bakın. Yine döngü devam eder. Birkaç cümleyle cevap verirsiniz ve belki de kendileri bile birkaç cümle ile cevap verir, ancak tartışma işi, adeta bir akıl oyunu gibi, anlamlı bir tartışmadan ziyade kimin vazgeçeceğini görmek için "entelektüel bir oyun" olarak devam eder.

Böylece kişiyi geri aldınız ve onlar da sizi geri alır. Ardından "Fikir birliği yok! Değişiklik yapmayı bırak, açıkça söylüyorum!" gibi sözleri duyarsınız.

Bir korsan ile başa çıkmanın anahtarı, korsan olduklarını işaret etmek ve onları görmezden gelmektir. Geri almaya devam ederlerse, üçüncü görüş isteyin veya VP:YDP/3GK sayfasına değişiklik savaşı için rapor verin. Unutmayın, kullanıcıları aşırı gereksiz tartışmalara katılmaya zorlamak için CGT'yi kötüye kullanamazsınız.

Ayrıca bakınız[kaynağı değiştir]