Vikipedi:Gözetmen isteği

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Vikipedi:GÖİ sayfasından yönlendirildi)

Gözetmenlik hakkında

Gözetmenlik hizmetliler tarafından bile görülmemesi gereken en ciddi içeriğin silinmesi için geliştirilmiş bir önlemdir. Özel hayata müdahale (örn: önemli derecede özel bilgi veya tanıtıcı bilgi) ve iftira gibi durumları kapsar. Gözetmenlik Wikimedia Vakfı’nın fazlasıyla katı gizlilik kuralları çerçevesinde içeriğin sadece, sıkıca denetlenen kısıtlı sayıda kullanıcı tarafından görülebilmesi amacıyla yapılır.

Gözetmenlik yapılabilecek durumlar

  1. Kişiler hakkında kamusal olmayan bilgi. Bu siz ya da bir başkası hakkında özel bilgileri kapsar ve siz ya da bir başkası tarafından herhangi bir Vikipedi sayfasında yayınlanmış olabilir.
    Telefon numaraları, adres, okul veya işyeri bilgileri ya da diğer çevrim içi ve çevrim dışı bilgiler, doğum tarihleri, istenmeden görünmüş IP adresleri ve (gözetmen inisiyatifinde karar verilmek üzere) diğer bilgiler veya tanıtıcı bilgileri içerir ancak sadece bunlar ile sınırlı değildir.
  2. Kişisel bilgi içeren vandalizm, örneğin şahıs hakkında bilgiler veya telefon isteği.
  3. Özel, kişisel ve kamusal olmadığı açık olan bilgiler eğer yüksek derecede hassas ve potansiyel olarak tehlike arz ediyorsa, hatta kişiyi açıkça tanımaya yardım etmiyorsa bile gözetmen inisiyafi ile bilgiler gizlenebilir.
    Gözetmenlik reşit olmayan kişilerin ifşa ettikleri kişisel bilgiler ve kişilerin tıbbı bilgilerini gizlemek için kullanılabilir.
  4. İftira içerdiği açık olan değişiklikler eğer editörel bir sebep yok ise gizlenirler.
  5. Açıkça toplu vandalizm normal şartlarda silme işlemi yeterli ise bu araç ile işlem gerçekleştirilir.
    Günlükler ve kullanıcı kayıtları (Daha sonraki işlemler için geçici olarak yapılır, daha fazla bilgi için bkz. politika)
  6. Diğer istisnai durumlar. Yukarıdaki durumlar dışında istinasi durumlarda.
    İstisnai durumlara örnek olarak; gerçek dünya ile ilgili karalama kampanyası yapılması ayrıca bunun hiçbir proje değeri taşımaması ve yoksaymak ya da silmek gibi işlemlerin yetersiz kalması. Bu durumda kolluk kuvvetleri de olaya dahil olacaklardır.

Gizleme, gözetmenin inisiyatifinde olan bir araçtır. Eğer şartlar sağlanmıyor ise gizleme yapılması olası değildir. Bunun yerine bütün kullanıcılardan gizlenmeyi sağlayan hızlı silme talebinde bulunabilirsiniz. Silinen içerik sadece hizmetliler tarafından görülebilir.

İhtiyaç duyulan bilgiler

Gözetmenler silinmesi istenen bilginin URL'sine (tam link) ihtiyaç duyarlar ve (eğer bariz değilse) silinmesi gereken bilginin ve sebebinin açıkça belirtilmesi gerekir.

  • Farkı veya ilgili sürüm tarihlerini e-mailinizde belirtin. Bu zaman kazandıracaktır.
  • Eğer çok fazla ilgi çekmeyecek ise ilgili sürümü geri alın veya silin (ve bize haber verin). Bu içerik gizlenene kadar herkes tarafından görülebilir olmasını engelleyecek ve daha önemlisi ileride yapılacak değişikliklerde bunun devam etmesini engelleyecektir. "Gizleme bekliyor" gibi kelimelerden kaçının ve değişiklik özetini olağan şekilde doldurun.


Bir gözetmen ile iletişime geçmek

Herhangi bir anda, herhangi bir kullanıcı gizlenmesi gereken içerik için bilgi verebilir. Sizin için en hızlı ve kolay olan yolu seçebilir veya birden fazla yol kullanabilirsiniz.

Email:
Gözetmenlerin e-posta grubuna e-posta gönderebilirsiniz.
Bu muhtemelen gözetmenlik talebi için en hızlı yollardan biridir. Lütfen açıklayıcı bir konu başlığı yazın.
IRC:
Eğer IRC kullanıyor iseniz, bir gözetmenle iletişime geçmek veya gözetmen bulmak için Vikipedi'nin resmi kanallarını kullanabilirsiniz -
  • Kahyalar aynı zamanda gizleme yapabilir, ancak genellikle Vikipedi'nin kendi gözetmenleri olduğu için bu yetkilerini kullanmayacaklardır. Gerçekten acil bir durumda IRC'de kahyalar kanalından yardım isteyebilirsiniz.
Eğer etrafta bir gözetmen var ise sonuç son derece hızlı olacaktır. Sürümleri veya sürüm farklarını kanalda herkesin görebileceği şekilde yazmayınız, gözetmenlere özel olarak açıklayınız..
Direkt kişisel iletişim:
Eğer bir gözetmeni tanıyor iseniz ve herhangi bir şekilde direkt olarak iletişime geçebiliyorsanız bu yolu kullanabilirsiniz. İsteklerin belirli bir yol ile yapılması mecburi değildir. Ancak gözetmen müsait değilse e-mail yollamak sorununuzun çözülmesini sağlayacaktır. Gözetmenlik yetkisine sahip kullanıcıların listesi burada listelenmiştir.


Diğer bilgiler

Daha fazla bilgiyi ilgili politika sayfasında bulabilirsiniz. Gizleme aynı zamanda Wikimedia Vakfı konseyinin tavsiyesi ile telif hakkı ihlalleri için kullanılabilir.

Bu sayfanın içeriği ve kolayca kötüye kullanılabilecek olması sebebiyle lütfen korumayı kaldırmayınız.