Vikipedi:VikiFauna

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Vikipedi:Fauna sayfasından yönlendirildi)

Bir VikiFauna, bir Vikipedi denemesinde Vikipedi hakkında diğer editörlerin anlamaya yardımcı olabilecekleri daha fazla şey iletmek için kullanabileceği bir karakterizasyondur. VikiFauna, Vikipedi ve kullanıcılarının Vikipedi içerisindeki hal ve davranışları ile ilgilidir ayrıca bu proje, WikiFauna makalelerinin yazımını ve düzenlenmesini koordine etmeye, organize etmeye ve yönetmeye yardımcı olan bir kaynak olarak hizmet eder.

Dahil edilme kriterleri[kaynağı değiştir]

VikiFauna sayfaları Vikipedi alanındaki denemelerdir ve Vikipedi denemelerine ilişkin tavsiyelere uymalıdır. Buna ek olarak, VikiFauna açıklaması, Vikipedi'deki politikalar, eylemler veya düşünceler dahil olmak üzere bazı editörlerin yaygın olarak görülen insani yönlerini ele almalıdır. Topluluk genelinde görülebilen geniş düzenleme çeşitlerini vurgularken, bir VikiFauna sayfası genel bir düzenleme çeşidinin açıklamasına yer verebilir. VikiFauna editörlerin düzenleme alışkanlıklarıyla ilgili olduğu için bir kesim editörlerin kişiliğine yönelik genel bir tanım yapabilir ve genel bir editör davranışını tanımlayabilir. Vikipedi'nin en önemli kaynağı katkıda bulunan editörlerdir. VikiFaunaları değerlendirirken, içeriğin editörlerin duyguları üzerindeki etkisini ve içeriğin onları Vikipedi'den uzaklaştırabileceğine ya da Vikipedi'de katkıda bulunmalarını teşvik edebileceğini göz önünde bulundurun. VikiFauna'ya dahil edilen makaleleri Şablon:VikiFauna'ya ekleyebilirsiniz. Dahil etme kriterlerini karşılamayan WikiFauna makaleleri iyileştirilebilir veya Vikipedi silme politikası gereğince silinebilir.

Bir VikiFauna:

  • Vikipedi'nin hedefleri ile yakından ilgili bazı eğitimsel ve yansıtıcı değerlere sahiptir.
  • Ansiklopedi'nin gelişiminde yararlı olabilir.
  • Ansiklopedi'yi geliştirmek için samimi ve gerçek bir çaba meydana getirebilir.
  • Editörler arasında işbirlikçi bir ruhu teşvik etmek için tasarlanmış bir tutum ifade eder.

Bir VikiFauna şunları içermemelidir:

  • Ansiklopedinin inşasında yararlı olamayacak şekilde belirsiz olmamalıdır.
  • Ciddi sorunları kasten uygunsuz bir mizahla ele almamalıdır.
  • Ansiklopediyi geliştirmeye yönelik özgünlükten yoksun olmamalıdır.
  • Kaba veya agresif olmamalı. VikiFauna'nın bir durumu alevlendirmek, herhangi bir editörü küçümsemek ya da karşıt farklı bir görüşü korumak için bir editörü reddedecek şekilde, bir editöre yönelik VikiFauna denemesi yazılmamalıdır.
  • Bu davranışlar VikiFauna ile özdeşleştirilen bir editöre karşı başkalarının da olumsuz tutumlar sergilemesine hizmet eder ve VikiFauna içerisinde kabul görmez.

Klasik VikiFauna[kaynağı değiştir]

Bu VikiFaunalar Türkçe Vikipedi içerisinde açılmış ilk VikiFaunaları kapsar ve genellikle daha büyük bir editör grubuna hitap eder.

VikiVampir[kaynağı değiştir]

VikiVampirler, Türkçe Vikipedi'de VikiFauna'nın ilk örneklerindendir.Vikipedi'yi geliştirmek için sahne arkasında çalışan bir editör topluluğudur.İnsanlığın birçoğunun Vikipedi'den yararlandığını düşünen bu tür editörler, Vikipedi'de doğrulanabilir ve kaliteli içeriklerin yer almasını desteklerler. Nezaketi ilke edinen bu VikiFauna türü ayrıca Vikipedi'nin geliştirilmesi ve Vandalizmin önüne geçilmesi için büyük bir çaba harcarlar.

VikiPeri[kaynağı değiştir]

VikiPeriler, genelde dağınık makaleleri düzenleyen, imla ve ifadeyi düzelten, veya renk ve resim ekleyerek Vikipedi'yi güzelleştiren bir türdür.

VikiCüce[kaynağı değiştir]

VikiCüceler, ilgi beklemeden maddelerde ufak ve yararlı değişiklikler yapan bir türdür.

VikiCan[kaynağı değiştir]

VikiCanlar Vikipedi içerisinde yer alan en genç türdür.