Vikipedi:Denemelerin değeri

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Vikipedi:DEĞER sayfasından yönlendirildi)

Vikipedi'de bir deneme, bir ya da daha fazla kullanıcının bakış açısına göre Vikipedi'deki süreçleri tanımlamak için yazılmış bir sayfadır. Denemeler herkes tarafından yazılabilir, talimat verebilir veya tavsiye içerebilir, uzun veya kısa metne sahip olabilir, ciddi veya eğlenceli bir dille yazılabilir.

Şu anda pek çok deneme mevcuttur ve bu sayının artması beklenmektedir. Denemelerin popülaritesi ne kadar takip edileceğine ve yönlendirildiğine göre değişir. Vikiproje sayfalarında, bilgi sayfalarında ve şablon dokümantasyon sayfalarında olduğu gibi, denemeler topluluk tarafından resmi olarak onaylanmadığından, görüşmeler sırasında genel olarak sınırlı bir statüye sahiptir.

Denemeler hakkındaki sorular[kaynağı değiştir]

Vikipedi'ye katkı sağlamayı istediğimizde ilk olarak yeni maddeler yazmayı veya mevcut maddeleri geliştirmeyi düşünürüz. Bu buzdağının görünür kısmıdır. "Su altındaki" kısmı da Vikipedi'nin kalite gelişimi için son derece önemlidir. Vikipedi denemeleri buzdağının alt kısımlarında yer alır.

Denemeler politika mıdır?[kaynağı değiştir]

Denemeler; Vikiproje sayfaları, bilgi sayfaları ve şablon dokümantasyon sayfaları gibi, yalnızca yazıldıkları için otomatik olarak politika veya yönerge haline gelmez. Bir deneme veya bilgi sayfası yazmak veya bir şablon ve dokümantasyon sayfası oluşturmak için tek gereken bir kişidir ve o da buradadır. Yürürlükten önce açık bir fikir birliği gerektiren ve o zamana kadar bir öneri durumunda olacak bir politika veya yönergenin aksine, bir denemenin var olması için bir fikir birliğine ihtiyaç duyulmaz; o sadece vardır. Aksine, bir denemede verilen talimatlara veya tavsiyelere uymak, bu seçeneğin akıllıca yapıldığını varsayarsak, isteğe bağlıdır.

Bazı denemeler geçmişte politika veya yönerge olmaları için önerildiler, ancak açık bir fikir birliği sağlanamadığı için bu statüye girdiler. Bazı denemeler ise sonradan politika veya yönergeler haline geldiler veya {{Tamamlayıcı}} ek sayfalar olarak etiketlendiler.

Denemeler politikaları geçersiz kılabilir mi?[kaynağı değiştir]

Hayır. Denemeler ve bilgi sayfaları mevcut politikaları ve yönergeleri geçersiz kılmaz. Onlar sadece mevcut olanlara bir eklentidir. Denemeler, yeni politikalar veya kurallar oluşturma veya var olanları anlamsız hale getirme işlevini yerine getirmez. Politikalar ve kurallar birden fazla yoruma sahip olabileceğinden, denemeler zaten bir şekilde izlenmekte olan politika ve yönergelerin çeşitli yorumlarını göstermeye yarar.

Denemeler ne kadar anlamlıdır?[kaynağı değiştir]

Denemeler, bir politika veya yönerge statüsüne sahip olmamasına karşın, iyi hazırlandıklarında ve doğru yerde kullanıldıklarında altın değerinde olabilir. Buradaki gibi.

Denemeler ve bilgi sayfaları, izlenmesi gereken politikalar veya yönergeler değildir, ancak dikkate değerdir. Bir deneme yazmak için zaman harcayan bir yazar muhtemelen Vikipedi'yi yeterince iyi anlıyordur, Vikipedi'nin düzenlenmesi konusunda yeterli bilgi ve deneyime sahiptir ve iyi niyetle deneme yazıyordur. Denemeler genellikle yeniliğe, doldurulması gereken boşluklara veya Vikipedi'nin prosedürlerinde gerekli gibi görülen diğer iyileştirmelere dayanır. Bir deneme ayrıca, belirli bir durumda bir politikanın veya yönergenin nasıl uygulanacağı konusunda tavsiye verebilir. Birden fazla yazar tarafından düzenlenen denemelere, bakış açısının birden fazla yazarın mevcut olduğunun açık bir işareti olduğu için ekstra olumlu bir değerlendirme verilebilir.

Bir denemenin tam olarak ne kadar değerli olduğunu nasıl söyleyebilirim?[kaynağı değiştir]

Cevap, söyleyemezsin. Hiçbir deneme veya bilgi sayfasının, diğerlerinden daha değerli olmasına dair özel bir durumu yoktur. Bununla birlikte, bir sayfanın ne kadar popüler olduğunu görebilirsiniz.

  1. İstatistiklere bakarak, bir denemenin veya bilgi sayfasının kaç kez görüntülendiğini görebilirsiniz. Ayrıca sayfa istatistiklerine de göz atabilirsiniz. Doğru bir rakam elde etmek için, yönlendirmenin veya kısayolun değil, sayfanın en üstünde göründüğü gibi tam başlığı girmelisiniz.
  2. Bir sayfaya başka hangi maddelerden bağlantı olduğunu görmek için sayfaya gidip "sayfaya bağlantılar" sekmesine tıklayarak veri elde edebilirsiniz. Bu özellik sayesinde, bir sayfanın kendisinin veya kısayolunun başkaları tarafından ne sıklıkta alıntılandığını kontrol edebilirsiniz. Bir kısayolun bağlantısını incelemek için, kısayoldan "sayfaya bağlantılar" sekmesini tıklayabilirsiniz. Bu yöntem de faydalıdır, çünkü kısayollar genellikle sayfaların bölümlerine hedeflenmiş yönlendirmeleri gösterir.
  3. Her denemeye veya bilgi sayfasına ekli bir tartışma sayfası vardır. Bu sayfa, o denemeyle ilgili ne kadar tartışma yapıldığını ve tartışmanın ne hakkında olduğunu gösterecektir. Bu, veri yöntemiyle bir makalenin ne kadar popüler olduğunu göstermez, ancak diğer yazarların sayfadan aldığı izlenimini size gösterir.
  4. Sayfanın değişiklik geçmişi, başkalarının denemeye ilgi duyduğunu gösterebilir, ancak değişiklik olmaması başkalarının ilgilenmediği anlamına gelmez. Bir sayfa düzenleme olmadan uzun bir süre boyunca devam ederse, bunun mutlaka ilgi eksikliği nedeniyle olduğu sonucu çıkarılmaz. Bir deneme gerçekten çok iyi hazırlanmış olabilir ve böyle bir sayfanın düzenlemeye ihtiyacı yoktur.

Denemeleri düzenleme[kaynağı değiştir]

Diğer Vikipedi sayfalarında olduğu gibi denemeler ve bilgi sayfaları da düzenlenebilir. Genişletilebilir, azaltılabilir, değiştirilebilir, birleştirilebilir, ayrılabilir, rastgele belirsizliklerle değiştirilebilir veya gerektiğinde silinebilir (bu nadirdir). Bir deneme herhangi bir şekilde korunmaz (kullanıcı ad alanına yazılanlar hariç) ve IP editörleri tarafından da düzenlenmelerine izin verilir. Maddelerin düzenlenmesi için geçerli olan tüm kurallar, denemeler için de geçerlidir. Denemeler mülkiyete sahip değildir; onları düzenlemek için özel bir izne gerek yoktur. Buna karşın değişiklik yapacak bir yazarın denemenin anlamlarını ve kapsam alanlarını iyi değerlendirmesi ve anlaması beklenir.

Politika ve yönerge sayfalarının aksine, denemeler üzerinde akıllıca yapılan cesur düzenlemelerin ve tartışma yaşanmadan bilgi sayfalarının geri döndürülme olasılığı daha düşüktür.

Denemelere bağlantı verme[kaynağı değiştir]

Şu anda, birçok deneme öksüzdür. Öksüz olmadığını göstermek için diğer maddelerden bağlantı vermeyi tercih edebilirsiniz, ancak sadece bu amacı yerine getirmek için birbirleriyle bağlantı kuran bir grup deneme sayfası oluşturulması tavsiye edilmez.

Denemelere, diğer denemeler ve bilgi sayfalarından veya diğer ilgili politika veya yönerge sayfalarından, çoğu zaman bir şekilde politika ve yönergelerle ilgili oldukları için bağlantı verilebilir. Yeni oluşturulan veya keşfedilen denemenize dikkat çekilmesine yönelik yardımcı tavsiyeler için Yardım:Yeni sayfalara dikkat çekmek sayfasını inceleyin.

Silinme tartışmalarında denemeler[kaynağı değiştir]

Sıkça sorulan soru, bir silme tartışmasında ifade edilen bir görüş için bir denemenin geçerli olup olmadığıdır.

Silme tartışmalarının sonucu oylarla değil, Vikipedi politikaları ve yönergeleriyle belirlenir. Peki bir deneme nerede ortaya çıkar?

Politikalar ve yönergeler gibi, denemeler de amacınıza yönelik bir olgu ifade etmekte yararlıdır. Ancak sadece "şu deneme nedeniyle silinsin/kalsın" şeklindeki basit bir ifade sizin görüşünüzdeki gerekçelere yardımcı olmaz. Alıntıladığınız denemenin neden önemli olduğuna inandığınızı nedenleriyle birlikte belirtirseniz, bakış açınız daha iyi sonuçlandırılma şansına sahip olacaktır. İyi bir sebep verirseniz, silinecek bir makale önermek için bir denemeyi gerekçe olarak kullanabilirsiniz. VP:ÇEKİÇ bunun klasik bir örneğidir.

Birisi gerekçesinin bir nedeni olarak bir denemeyi (veya bir kısmını) alıntılamışsa, bir başkası alıntı yaptıklarının "sadece bir deneme" olduğunu ve bu nedenle tartışmada geçersiz veya anlamsız olduğunu belirtebilir. Gerçek şu ki, denemeler anlamsız değildir ve iyi ifade edilirse sonuca dahil edilir. Başkasının bahsettiği bir denemeye karşı koymak istiyorsanız, bunu yapmanın en iyi yolu, fikrinizin neden daha değerli olduğuna ilişkin bir açıklama ile birlikte başka bir politika, yönerge veya denemeyi belirtmektir.