Vikipedi:Vikipedi'nin Ay Yolculuğu

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Vikipedi:AY sayfasından yönlendirildi)

Almanya'nın Berlin şehrinden bir grup bilim meraklısı kendi özel yapım robotlarını geliştirip Ay'a göndermeyi planlıyor. Ve yanlarında Vikipedi'yi de götürmek istiyorlar. Vikipedi'nin 15'inci yıldönümünde küresel yazar topluluğumuzdan zaman (ve uydu) kapsülü olarak Ay'a gönderilecek bir bilgi kapsülü hazırlaması istendi. Oylama sonucuna göre Vikipedi'deki tüm seçkin maddeler ve listeler Ay'a gidecek. Bu VikiProje, Türkçe Vikipedi'deki hazırlıklar için oluşturulmuştur.

Ön bilgiler[kaynağı değiştir]

Voyager 2 uzay aracının Altın Plak ile uzaya insanlıktan bir mesaj gönderilmesinden bu yana 40 yıl geçti. Orada selam sözleri, sesler, görüntüler vardı... fakat insanlığın bilgi birikimi yoktu.

Yarı-Zamanlı Bilimadamları, Google Lunar X Yarışması'nda yarışan beş ekipten biri. Amaçları 2017'e kadar Ay'a ulaşmak; robotlarını güvenli bir şekilde ayın yüzeyine indirip 500 metre mesafe kat ederek Dünya'ya görüntü aktarmasını sağlamak. Bir uzay aracında götürülecek şeyler için fazla yer yoktur. Genelde uçuş yükü denen şey, bilimsel deneyler için kullanılır. Yarı-Zamanlı Bilimadamlarının geliştirdikleri Ay robotunda da bunlara yer var fakat Alman Wikimedia Şubesi, Wikimedia Almanya'nın Vikipedi için kullanılmasını önerdiği bir veri diskini de içermektedir.

Neden basitçe Vikipedi verilerini taslaklayıp diske koymuyoruz? Çünkü kullanılabilir disk alanı çok sınırlı ve -sayfa geçmişleri veya medya dosyaları olmasa bile- geniş dil sürümlerinden birisini bile almaya yetmeyecektir. Daha da önemlisi, Vikipedi gerçekten küresel bir proje ve günümüze kadar neredeyse 300 dilde içerik oluşturulmuştur. Ay'a sadece Vikipedi'nin bir bellek kopyası götürülebilse bile, içeriği insanlığın bilgi birikiminin özetine denk olacaktır. Bu yüzden sadece Vikipedi topluluğunun kalitesini değil farklı yönleri ve pek çok sesi ile kültürel çeşitliliğini taşımalıdır.

Nasıl yapılacak? Nasıl karar verilecek? Projeyi başlatan Wikimedia Deutschland Vikipedi'nin uzay seyahati sürümü konusunda karar vermek için en iyi yolun onun temel ilkelerine dönmek olduğunu düşünüyor: Bu, Dünya'daki tüm Vikipedi topluluklarına bir yaş günü hediyesidir. Bir küresel hareket olarak gelin wiki üzerinde el ele verelim. Bu başlı başına zorlu bir iş çünkü daha önce hiç tüm Vikipedi toplulukları sınırlı yeri ve sınırlı zamanı olan bir proje üzerinde aynı anda çalışıp karar vermeye çağrılmamıştı. Ay robotu uçuş yükü son teslim tarihine uymak için bizim de bir son teslim tarihimiz olmak zorunda. Hedefimiz topluluk tartışmalarını, kararlarını ve içerik hazırlıklarını 2016 Uluslararası Gönüllüler Günü'ne kadar tamamlamak.

5 Aralık 2016. 39 milyon madde, 300 dil, binlerce yazar. Yaklaşık 20 GB'lık veri alanı olan tek bir disk.

Hakkında (meta) - SSS (meta)

Wikimania2016 Vikipedi'nin Ay Yolculuğu sunumu
Yolculuğa adım adım...
  1. Planlar (tamamlandı)
  2. Oylama (tamamlandı)
  3. İşleyiş (1 Temmuz 2016, sürüyor)
  4. Sonlandırma (31 Ekim 2016)

Yapılacak işler[kaynağı değiştir]

  • Diğer dillerde olup Türkçe Vikipedi'de olmayan içeriklerin eklenmesi.
  • Var olan seçkin madde ve listelerin geliştirilmesi, güncellenmesi.
  • Seçkin madde ve liste sayısının arttırılması. Şartları sağlayabilecek maddelerde ve listelerde ilgili değişikliklerin yapılması ve seçkin içerik adaylığına gösterilmesi.
  • Proje ile ilgili VikiSevgi ödüllerinin oluşturulması ve eklenmesi.
  • Deneyimlerin bu projede ve Meta'da burada paylaşılması.

Çalışma[kaynağı değiştir]

Öneriler/Görüşler[kaynağı değiştir]

Wikipedia to the Moon: voting has begun (Köy Çeşmesi'nden kopyalandı)[kaynağı değiştir]

Hello, after six weeks of community discussion about Wikipedia to the Moon, there are now 10 different proposals for content for the mission. Starting today, you can vote for them on Meta-Wiki, and decide what we will work on: a Wikipedia canon, different lists, the Moon in 300 languages, an astronomy editathon, featured articles, articles about technology, endangered things, or DNA-related topics. You can even vote against community involvement. Voting is open until 24 June. Sorry that this message is again in English only, but we are using village pumps to reach as many communities as possible, so that everyone knows they can vote. Best, Moon team at Wikimedia Deutschland 15:31, 10 Haziran 2016 (UTC)

  • Daha çevrilmesi gereken çok fazla içerik var. Hangi konuda bilgilendirme istendiğini anlamadım. --coolland 17:49, 10 Haziran 2016 (UTC)
Yanlış anlaşılmasın :) Proje nedir, ne yapmalı, nasıl katılmalı vs. Sizin daha çok bilginiz vardır.--RapsarEfendim? 18:56, 10 Haziran 2016 (UTC)
  • Olayın özetinin özeti: Google Lunar X PRIZE diye bir yarışması var. Yarışmacıların Ay'a gidecek bir araç tasarlayıp Ay'a indirdikten sonra 500 metre hareket ettirip Dünya'ya fotoğraflar göndermesi gerekiyor. Ay'a gidecek araçlardan birine Vikipedi maddelerini içeren bir disk konulacak. Araç geri dönemeyeceği için Ay'da zaman kapsülü şeklinde saklanmış olacaklar. (Benim anladığım kadarıyla.) Şu anda devam eden kısım gönderilecek maddelerin seçimine ilişkin. En sonda bu projede yer almayalım seçeneği de var. 24 Haziran'a kadar bu aşama devam edecek. --coolland 19:14, 10 Haziran 2016 (UTC)
  • Madde türleri önerisi çoktan alınmış, şu anda ne tip maddelerin yollanacağı oylanıyor. Çok önemli bir konu. Kimler var? Proje sayfası ile yürünebilir. --Evolutionoftheuniverse (mesaj) 21:23, 11 Haziran 2016 (UTC)
@Rapsar --evolutionoftheuniverse mesaj 11:19, 13 Haziran 2016 (UTC)
Ben bir işbirliği projesi falan zannetmiştim :( Organize etseniz bir şeyler biz de parçası olsak güzel olur, Kullanıcı:Cooland, Kullanıcı:evolutionoftheuniverse ve ilgili diğer kullanıcılar.--RapsarEfendim? 11:23, 13 Haziran 2016 (UTC)
Benim de çok hoşuma gitmiş, bir kısım çeviriyi ben yapmıştım; olay şu: Google'un sponsorluğunda düzenlenen "robot yap, uzay aracı ile Ay'a gönder" yarışına katılan Berlinli takım, Wikimedia Almanya ile işbirliği yapmış; kısmet olursa 2017'de aya gidecek uzay aracında Vikipedi verilerini içeren bir veri-diski olmasını planlıyor. Tıpkı 40 yıl önce Voyager 2 uzaya gönderildiğinde onunla Voyager Altın Plak gramafon kayıtlarının gönderilmesi gibi bir şey. Cooland'in dediği gibi bizim uzay aracı dünyadışı uygarlıklar tarafından bulunursa içinde dünyamızı anlatan bir takım kayıtlar olsun diye :) İşte bu Berlinli takım uzay aracındaki Vikipedi veri-diski ile bu işi yapmayı düşünülmüş:) Yalnız tüm veriyi diske koyup göndermek mümkün değil. Diskte yer alacak veriyi seçmeden nasıl bir yöntem uygulanacağı konusunda çeşitli fikirler ortaya atıldı. Simdi fikir ortaya atma aşaması bitti; önerilenler arasında oylama yapılacak. "Her dil topluluğu en iyi 30 maddesini belirlesin, onları diske koyalım" gibi, "soyu tükenmekte olan türler kategorisindeki maddeler gönderilsin" gibi öneriler var...Herkes gidip beğendiği fikrin altına kullanıcı adını yazarak oy kullanabilir! Oylama 24 Haziran'a kadar devam edecek. Herkes rahat oy kullanılabilsin diye eksik yerlerin de Türkçeleştirilmesi iyi olur.--Başak (mesaj) 12:05, 13 Haziran 2016 (UTC)
@Basak @Coolland Oylama sonuçları kendini belli ediyor, maddeleri elden geçirmeye başlasak iyi olacak. Görünüşe göre ya şu an en çok oya sahip seçkin içerikler ya da şu an onun yarısı kadar oya sahip, ikici sırada olan Ay maddesi gidecek, değişebilir tabii bu durum. Ben bir VikiProje hazırlıyorum uygunsa. --evolutionoftheuniverse mesaj 14:25, 13 Haziran 2016 (UTC)
@CRea80 @Khutuck ilgilenirsiniz gibi geldi, ne dersiniz? --evolutionoftheuniverse mesaj 14:25, 13 Haziran 2016 (UTC)
Ay'a Ay maddesini göndermek güzel fikir, ama Dünya maddesini göndersek daha çok işe yarar; Kayseri'ye pastırmayla gitmek gibi bir şey olmuş :) Şaka bir yana, Ay maddesine hepimiz 3-5 kelime eklesek, "Ay'a yazı gönderdik" diyebilsek muhteşem olur. 300 dilde Ay maddesi bence oylamadaki en mantıklı opsiyon.--Khutuckmsj 22:24, 13 Haziran 2016 (UTC)
@Khutuck Aynen, Dünya olsaymış tam bir zaman kapsülü olurmuş. --evolutionoftheuniverse mesaj 22:50, 13 Haziran 2016 (UTC)
Bu arada yalnızca bir oy hakkınız yok, beğendiğiniz her seçeneğe oy verebilirsiniz. Her seçenek için tek oy hakkınız var. Extinction temalı olan iki taneye oy verdim ben örneğin. Bildiğiniz kullanıcıları buraya pingleyin, çoklukta keramet vardır. --evolutionoftheuniverse mesaj 22:50, 13 Haziran 2016 (UTC)
@YenilenebilirAdam @Üçüncü Adam @Bermanya @E4024 İlginizi çeker mi? --evolutionoftheuniverse mesaj 22:54, 13 Haziran 2016 (UTC)
@Evolutionoftheuniverse merhabalar, aşağıdaki duyurumu koyarken görmüştüm henüz inceleme aşamasındayım. Sonuçta sembolik bir olay, Vikipedi giderek hızını kaybetmeden büyüyen bir ortam; bütün maddeleri veya seçkin maddeleri göndermenin özel bir anlamı yok amaç Vikipedi'yi temsil etmek. O nedenle herkesin bir katkıda bulunacağı bir madde ki en mantıklısı Ay maddesini göndermek daha anlamlı diye düşünüyorum. Aşağıdaki enerji ile ilgili duyuruyla, ilgilenir misiniz? İyi çalışmalar. YenilenebilirAdamMESAJ 15:51, 14 Haziran 2016 (UTC)
  • Ay maddesi ve seçkin maddelerin tümünü gönderme konusu için oyumu kullandım. Umarım buradaki tüm vikipedistler konuya ilgi gösterir. İyi vikilemeler. Bora_mesaj gönder 22:59, 13 Haziran 2016 (UTC)
@Bora Teşekkürler ilginiz için. --evolutionoftheuniverse mesaj 23:01, 13 Haziran 2016 (UTC)
@Guyver İlginizi çeker mi? --evolutionoftheuniverse mesaj 15:23, 14 Haziran 2016 (UTC)
Merhaba. Seçkin maddeler ile extinction/DNA maddelerine oy vermeyi düşünüyorum. Ay maddesini yollamak hoş duruyor ancak zaman kapsülü olmayacaktır o takdirde. Bir süredir de astronomi ve Uzay teknolojileri konularındaki makalelerin çevrilmesine ağırlık vermiş durumdayım. Çevirilere elimden geldiğince yardım ederim. Bilgilendirdiğiniz için teşekkür ederim.--guyver 12:45, 15 Haziran 2016 (UTC)
İki oy kullanmıştım, birisi bu seçenekti. Sevindirici güzel haber. Bora_mesaj gönder 20:04, 29 Haziran 2016 (UTC)

Disk alanı[kaynağı değiştir]

Meta'da güncellemek için, seçkin madde ve listelerin göreseller hariç toplamı kaç GB ediyor? --evolutionoftheuniverse mesaj 18:00, 2 Temmuz 2016 (UTC)

Gönüllüler[kaynağı değiştir]

Dilerseniz Babil kulenize gönüllü şablonunu ekleyebilirsiniz: Şablon:Kullanıcı Vikipedi'nin Ay Yolculuğu

Bu kullanıcı bir VikiProje Vikipedi'nin Ay Yolculuğu gönüllüsüdür.

--evolutionoftheuniverse mesaj 19:44, 29 Haziran 2016 (UTC)

Bağlantılar[kaynağı değiştir]