Marsupilami

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Uzun Kuyruk Marsupilami sayfasından yönlendirildi)
Marsupilami
Yayım bilgileri
YayımcıMarsu Productions (1987'den beri)
İlk görünümSpirou (31 Ocak 1952)
YaratanAndré Franquin

Marsupilami ya da Uzunkuyruk hayali bir çizgi roman karakteri. André Franquin tarafından oluşturulmuştur. İlk kez 31 Ocak 1952 tarihinde Spirou adlı çizgi roman dergisinde yayınlamıştır.

Franquin, 1968 yılında Marsupilami serisi üzerinde çalışmayı bırakmıştır. 1980'lerin sonunda Marsu Productions yeniden Marsupilami'yi yapmaya başlamıştır. 1992 yılında Disney tarafından da çizgi dizisi yayınlanmıştır.[1] Mart 2000'de Canal J, Cactus Animation, Alican Edebali ve Marsu Productions ortaklığıyla yeniden çizgi dizisi yaratılmış; bu seri 52 bölüm sürmüştür.

Türkiye'de Marsupilami 60'lar ve 70'lerde yayınlanmıştır.Spirou adlı çizgi roman dergisinde adı "Tıknaz" olarak çevrilmiştir.,

1. Sezon[değiştir | kaynağı değiştir]

Marsupilami'nin ilk sezonu 18 Mart 2000'de Kanal J'de gösterildi . Cactus Animation, Marathon Prodüksiyon ve Marsu Productions tarafından üretilmiştir . Marathon'un serisi, orijinal Marsupilami çizgi roman serisine, Disney tarafından yapılan önceki Marsupilami animasyon çalışmalarından çok daha sadıktır (1992 serisi Disney's Raw Toonage ve onun spin- off'unda yer aldı ).

Bu ilk sezonda Marsupilami, tek başına veya ailesiyle (eşi Marsupilamie ve üç gençleri, Bibi, Bibu ve Bobo) maceralara atıldı. Örneğin, bir bölümde bir grup sirk hayvanını kurtardı, onları şehre geri götürdü ve sirkin kapanmasını engelledi. Bir diğerinde, sürekli düşmanı olan avcı Bring M. Backalive tarafından yakalanan gençlerinden birini kurtarmak için tekrar şehre gitmek zorunda kaldı.[2]

2. Sezon[değiştir | kaynağı değiştir]

Mon ami Marsupilami (arkadaşım Marsupilami olarak çevrilmiştir) adlı ikinci sezonda, Marsupilami ve ailesi, yanlarında yaşamaya başlayan bir insan ailesi olan Du Jardin ile en iyi arkadaş olurlar. Amanda, Marsupilami araştırmacısı, kocası David ise evden çalışan bir bilgisayar teknisyeni ve iki çocuğu var, Teo ve Zoe. Teo ve Marsupilami en iyi arkadaşlar olurlar ve hem yeni arkadaşlar hem de Backalive gibi eski düşmanlarla birçok maceraları vardır.

Sezon 3-4[değiştir | kaynağı değiştir]

Üçüncü iki sezonda, fauna ve florasını incelemek için ormanda bir yıl yaşayacak olan Hector ve teyzesi Diane adında bir preteen çocuk yer alır. Marsupilami ailesinin en iyi arkadaşları olurlar. Başlıca düşmanları, Palombya ormanını dümdüz etmeyi ve yerine Devort Şehri megalopolünü inşa etmeyi planlayan megalomanyak sanayici ve ormandan nefret eden Felicia Devort ve onun iki uşağı Stroy ve Blouprint'tir.

Sezon 5[değiştir | kaynağı değiştir]

Komşularımız Marsupilamis'e çevrilen beşinci ve son sezonda, veteriner Bernard Vanderstadt ve dört çocuğu Sarah, Iris, Isidore ve Zoe ile birlikte yaşayan Marsupilami ailesi yer aldı. Anneleri Caroline, onlarla sık sık telefonla iletişim kurar, ancak son üç bölümde yer alır. Backalive bir kez daha ortaya çıkıyor.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Marsupilami (television)". D23. 6 Eylül 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  2. ^ "Table 2: IMDB results". dx.doi.org. 23 Şubat 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Ağustos 2023. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]