Uzaktan eğitimin ticari ortamlardaki uygulamaları

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Bilgi, günümüz ekonomisinde toplumların rekabet güçlerini ve gelişmişlik düzeylerini belirleyen en önemli unsur haline gelmiştir. Bilgi ekonomisine geçişte eğitimden sağlığa kadar her alanda bilişim teknolojileri kullanılarak insan kaynaklarının geliştirilmesi ve yaşamboyu eğitim öncelikli önem taşımaktadır (2. Bilişim Şurası, 2004).

Gelişen ve değişen teknolojik yapılanmalar küresel eğitimde yaygın ve ortak çözümlerin geliştirilmesine olanak verirken, aynı zamanda bireylerden beklentilerin hızla artmasına, eğitim kalitesinin uluslararası standartlar içinde değerlendirilmesine yol açmaktadır (Erbarut, 2003).

Yüz yüze eğitimin (örgün eğitim) temel öğesi olan öğrenci-eğitimci iletişiminin, uzaktan eğitimde kısmen yerini alabilmesi için, yeni yaklaşımlardan yararlanılmalıdır. Uzaktan eğitim teknolojisi, uzaktan eğitimi, yüz yüze eğitime bir alternatif olarak sunmak için, büyük bir hızla gelişmektedir.

Uzaktan Eğitimin Sektör Haline Gelmesi[değiştir | kaynağı değiştir]

Günümüzde eğitim giderek salt kamusal bir görev olmaktan çıkarak bir hizmet haline gelmeye başlamıştır. Eğitim günümüzde hizmet sektörünün önemli bir parçasıdır. Bu durum uzaktan eğitim için de geçerlidir. Çeşitli uzaktan eğitim uygulamalarının başarılı olmaları ve bundan kaynaklı hızla artan talep uzaktan eğitime yönelik yatırımları artırmış, bu alandaki ticari faaliyetler hızla çoğalmıştır. Örneğin, IDC araştırma şirketinin teknoloji ve e-iş danışmanlarına göre, gelecek 10 yıl sonuna kadar, dünyada, şirketlere zaman ve mekana bağlı olmayan sürekli e-learning olanağı sağlayan ve sayıları bugün 2000 civarında olan kuruluşların sayısının 3700’e ulaşması bekleniyor. Farklı sektörlerdeki birçok şirket uzaktan eğitim ve e-öğrenme yöntemini kendi çalışanlarına uygulayarak ciddi anlamda tasarruf sağlamaktadır.[1]

Uzaktan eğitim, Dünya çapında bir pazar haline gelmiştir ve bu pazar her yıl yaklaşık olarak %100 büyümektedir. 1999 yılında 1.1 milyar$ olan ABD kurumsal uzaktan eğitim pazarının bu yıl itibarıyla 11.4 milyar$’a çıkması tahmin edilmektedir.[2]

Uygulamalar[değiştir | kaynağı değiştir]

Resmi kurumların ve şirketlerin öncülük ettiği ilk deneyimlerin başarılı olması, her geçen gün artan sayıda yeni proje ve uzaktan eğitim programının uygulanmasını sağlamıştır. Özellikle şirketler kendi çalışanlarına eğitim vermekte ya da eğitim kurumları aracılığıyla bunu gerçekleştirmektedir. Özellikle ABD ve Avrupa'daki üniversitelerde olmak üzere tüm dünyada uzaktan eğitim alanında önemli başarılar elde ediliyor. Türkiye'de de çok daha yeni olmasına rağmen böyle bir başarıdan söz etmek mümkündür. Aşağıda örnek olarak verilen uygulamalar bunun göstergesidir. Bu üç örnekten başka Türkiye ve Dünyada daha birçok başarılı proje mevcuttur.

Başarılı Örnekler[değiştir | kaynağı değiştir]

Finansbank E-Ticaret ve İhracat Eğitimi[değiştir | kaynağı değiştir]

Türkiye'deki büyük bankalardan biri olan Finansbank, yine kendi tarafından geliştirilmiş olan video derslerden oluşan bir eğitim programını müşterilerine gönderdi. Program kapsamında, uluslararası ticaretle ilgili temel kavramlar, uluslararası ticarette sözleşme kavramı ve taraflar, uluslararası ticarette kullanılan belli başlı belgelerin kullanım özellikleri, avantajları ve dezavantajları; uluslararası ticarette bankalar arası ödeme şekilleri ve tarafların yükümlülükleri, avantajları ve dezavantajları; uluslararası ticarette kullanılan teslim şekilleri ve tarafların yükümlülükleri gibi konulara yer verildi.

Sözleşmeler, belgeler, teslim ve ödeme şekli gibi temel kavramlar, detaylı ve anlaşılması kolay bir yöntemle sunulmuş, böylece kullanıcıların uluslararası ticaretin genel yapısını kavraması hedeflenmiştir. İçerik tamamen görsel ve sesli anlatımla zenginleştirilmiş ve video ve sunum teknikleriyle geliştirilmiştir. Hem web hem de CD ortamında kullanılmıştır.[3]

Express Kargo'da Eğitim ve İletişim Portalı[değiştir | kaynağı değiştir]

2.000 çalışanıyla taşımacılık sektörünün önemli firmalarından olan Express Kargo çalışanlarını eğitim ve iletişim portal çözümleriyle dijital ortamda buluşturuyor. Portal içerisine işe yeni alınan elemanların eğitimini hızlandıracak bir eğitim programı sokuldu. Çeşitli video ve animasyonların yoğun olarak kullanıldığı bu uygulama çeşitli davranış simülasyonlarını da içeriyor. Projeyi yürütenler Türkiye'nin dört bir yanına dağılmış tüm kadronun eğitimi standart ve çok daha verimli bir hale getirildiğini belirtiyor. Portal içerisinde kullanıcıların kendi açılış sayfalarını özelleştirebildiği, Forum, Ajanda, İlan panosu, Kütüphane ve RSS haber kaynaklarının da bulunduğu kişisel verimliliği artıran çeşitli bölümler de bulunuyor.[4]

Türk Telekom Akademi E-öğrenme Portalı[değiştir | kaynağı değiştir]

Türkiye'nin önemli telekomünikasyon kuruluşlarından Türk Telekom çalışanların eğitimine yönelik kapsamlı bir proje başlattı. Aralık 2007'de hayata geçen ve Türk Telekom ile tüm bağlı iştiraklarının çalışanları için tasarlanan "Türk Telekom Akademi" e-Öğrenme projesi sayesinde, eğitim planlama faaliyetleri İnsan Kaynakları süreç ve sistemleri ile ilişkili bir şekilde sürdürülmeye başlandı.

Türk Telekom Akademi Eğitim Portalı açıldıktan sonraki ilk 2 hafta içinde 40 bin civarında ziyaretçi sisteme girdi. İlk 7 ayda toplam eğitim saati 73.834'e ulaşırken, portalin hit sayısı 380 bini aştı. Projeyi yürütenlere göre eğitim tamamlama oranı dünya ortalamasında yüzde 10 iken, Türk Telekom'da ilk 7 ay içerisinde bu oran yüzde 35’i buldu. Bu yüksek oranlar projenin başarılı olduğu şeklinde yorumlanıyor. Projenin başarılı olduğunun gözlemlenmesi sonucu Türk Telekom’a bağlı TTnet, Avea, Argela, Innova, Sebit şirketleri çalışanlarının ve Türk Telekom ve TTNet bayi kanallarının da yararlanacağı daha geniş ölçekli bir yapıya dönüştürülmesi hedefleniyor.

Bu genişleme kapsamında ilk aşamada 15 bin Türk Telekom grubu çalışanı ile 15 bin bağlı ortaklar ve bayi çalışanları olmak üzere Türkiye'nin her yerinden; "Türk Telekom Akademi" eğitim portali aracılığıyla çalışan eğitim planlamalarına, eğitim takvimlerine ve e-öğrenme eğitimlerine ulaşabilecek. Bunun yanında eğitimlerin sunulduğu platformun güçlü teknik altyapısı sayesinde eğitimleri alan kullanıcıların sayısı, aldıkları eğitimler, eğitimleri tamamlama durumları ve başarı durumları ölçümlenerek, raporlanabilecek.[5]

İlgili Maddeler[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ http://www.hizliegitim.com/tr/article.asp?ID=458[ölü/kırık bağlantı]
  2. ^ "Uzaktan Eğitim Modeli ve Tarım Sektörü". 2 Ocak 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Temmuz 2008. 
  3. ^ "Finansbank E-Ticaret ve İhracat Eğitimi". 11 Ekim 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Ağustos 2008. 
  4. ^ "Express Kargo'da Eğitim ve İletişim Portalı". 10 Ekim 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Ağustos 2008. 
  5. ^ http://www.kobiegitim.com/tr/article.asp?ID=540[ölü/kırık bağlantı]