Uzak Kentin İnsanları

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Uzak Kentin İnsanları (Köprü)
FormatTV dizisi
TürDram
SenaristSabahat Emir, Mesut Uçakan
YönetmenMesut Uçakan
BaşrolAgah Hün
Asuman Arsan
Ali Karagöz
Tuna Arman
Tuna Arman
Ülke Türkiye
DiliTürkçe
Yapım
YapımcıSalih Diriklik
Gösterim süresi60 dakika
Yapım şirketiTRT
Yayın bilgileri
KanalTRT 1
Yayın tarihi1986

Uzak Kentin İnsanları (Köprü) TRT 1'de 1986 yılında yayımlanmış, Mesut Uçakan'ın yönetmenliğini üstlendiği Türk Dram dizisidir.

Sabahat Emir'in Köprü adlı hikâyesinden senaryolaştırılan ve Atlas/TVS şirketi tarafından TRT Repertuvar Kurulu'na gönderilen proje Ocak ayı içinde onaylanır. Asıl adı "Drama Yapımları Edebî-Sanat Repertuvar Kurulu" olan ve başkanlığını Prof. İnci Enginün'ün yaptığı bu Kurul, TRT'ye kurum içinden veya dışından teklif edilen tüm eserleri inceleyip, uygun bulduklarını çekilmek üzere TV Dairesi Başkanlığı'na sunmaktadır. Kurulda Mim Kemal Öke, Mete Buharalı, Metin Erksan gibi isimler de yer almaktadır.

Çekimlerine Mayıs 1986'da başlanan tek bölümlük filmde Agâh Hün, Asuman Arsan, Ali Karagöz, Tuna Arman, Ayşegül Uygurer ve Burçin Terzioğlu gibi oyuncular rol alır. Salih Diriklik'in yönettiği filmde reji asistanlığını Oğuz Yalçın ve Metin Çamurcu, kameramanlığı ise Ümit Ardabak yapar. Nesiller arasındaki iletişimsizliği, geleneklere bağlı bir baba ile gözü yükseklerde olan oğlu arasındaki çatışmayı anlatan film, Boğaziçi Köprüsü imgesi ile iletişim bağının devam ettirilebileceğine de vurgu yapar. Müzikleri Selahattin İçli tarafından hazırlanan filmin ismi, TRT'nin onayı alındıktan sonra "Uzak Kentin İnsanları" olarak değiştirilir. Böylece, Beylerbeyi'nde yaşayan anne-baba ile Almanya'nın Düsseldorf şehrine yerleşmiş oğulları arasındaki yabancılaşmanın, istendiğinden köprüden geçilerek giderilebileceğine işaret edilmek istenir.

18.Aralık.1986, perşembe akşamı TV-1'de yayınlanan Salih Diriklik imzalı 60 dakikalık filmin konusu aylık TRT bülteninde "insanların birbirleriyle iletişim (köprü) kuramamaları, bencillikleri sebebiyle kendi mutsuzluklarını hazırlamaları, nesiller arasındaki görüş ve düşünce farkının gün geçtikçe çoğaldığı" vurgusuyla anlatılır. Yayınlanan basın eleştirilerinde öncelikle Agâh Hün-Asuman Arsan çiftinin üstün performansına, sonra da aşırılıklara yer vermeyen senaryoya ve yalın anlatıma dikkat çekilir.[1]

Oyuncular[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Fleşbek-Salih Diriklik, 1986 yılı filmleri