Yukarı Bak

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Up (2009 film) sayfasından yönlendirildi)
Yukarı Bak
Up
Film afişi
YönetmenPete Docter
YapımcıJonas Rivera
Senarist
Hikâye (eser)
Oyuncular
MüzikMichael Giacchino
Görüntü yönetmeni
  • Patrick Lin
  • Jean-Claudie Kalache
KurguKevin Nolting
Stüdyo
DağıtıcıWalt Disney Studios
Motion Pictures
Çıkış tarih(ler)i29 Mayıs 2009 (2009-05-29)
Süre96 dakika
ÜlkeABD
Dilİngilizce
Bütçe$175 milyon[1]
Hasılat$731.4 milyon[2]

Yukarı Bak (Özgün adı: Up), 2009 çıkışlı ABD yapımı 3 boyutlu komedi-drama macera türlerindeki animasyon filmi. Film Pixar Animation Studios tarafından yapılmış ve Walt Disney Pictures tarafından dağıtılmıştır. Film Cannes Film Festivali'nde yer aldı ve Kuzey Amerika galası 29 Mayıs 2009 tarihinde gerçekleşti.

Filmdeki Carl Fredricksen karakterini özgün İngilizce versiyonunda Edward Asner, Türkçe dublajlı versiyonunda ise Erol Günaydın seslendirmiştir. Film Türkiye'de 16 Ekim 2009'da gösterime girmiştir.

Gişede başarılı olan ve eleştirmenlerden oldukça iyi yorumlar alan Yukarı Bak, 82. Akademi Ödülleri'nde En İyi Animasyon Filmi ve En İyi Film Müziği ödüllerini kazandı.

Konusu[değiştir | kaynağı değiştir]

Genç Carl Fredricksen utangaç, sessiz bir çocuktur. Ünlü kâşif Charles F. Muntz'a hayrandır. Muntz'un, Güney Amerika'daki Cennet Şelaleleri'nde bulduğunu iddia ettiği devasa kuşun sahte iskeletini üretmekle suçlandığını öğrenince üzülür. Muntz oraya gidip onun canlısını yakalamadan dönmemeye yemin etmiştir. Bir gün Carl, Ellie (Elizabeth Docter) adında enerjik ve biraz da erkeksi hareketleri olan bir kızla arkadaş olur. O da Carl gibi bir Muntz hayranıdır. "Kulüp evini" (çevredeki terkedilmiş bir ev) Cennet Şelalesi manzaralı bir uçuruma taşıma isteğini Carl'a sır verir ve ona kendine yardımcı olması konusunda söz verdirtir. Carl ve Ellie sonunda evlenir ve onarılmış evde birlikte yaşlanırlar. Bu sürede Carl sırayla oyuncak balon satıcısı ve "zookeeper" olarak çalışır. Çocuk sahibi olamayan ikili defalarca Cennet Şelalesi'ne seyahat için para biriktirir; fakat sonunda daha acil ihtiyaçları için harcarlar. En sonunda Carl yaşlılığında yola çıkmaya karar verir; fakat Ellie aniden hastalanıp ölür ve onu yalnız bırakır.

Bir süre sonra, Carl kentsel gelişim tarafından çevrelenen evinde yaşamaya devam eder ve evi satmaya direnir. Posta kutusuna zarar verdiği için bir inşaat işçisini yaralamasıyla sona erer. Bu yüzden mahkeme evi boşaltıp huzurevine taşınmasına karar verir. Fakat Carl'ın aklına Ellie'ye verdiği sözü tutmasını sağlayacak bir fikir gelir: binayı yerinden kaldırmak için binlerce helyum balonu kullanıp evini geçici bir zepline çevirmek. Sonuncu rozeti olan "Yaşlılara Yardım" başarı rozetini kazanmak için Carl'ı rahatsız eden, Russell isimli genç bir Doğa Kaşifi kazara yolcusu olur.

Bir gök gürültülü sağanaktan kurtulduktan sonra, ev Cennet Şelalesi'ne bakan bir dağ geçidinin yanına iner. Carl ve Russell evi, hareketsiz kalması için kendilerine bağlarlar ve balonların havası kaçmadan önce şelaleye varmayı umarak vadinin etrafında yürümeye başlarlar. Daha sonra civcivlerine ulaşmaya çalışan uzun, renkli bir uçamayan kuşla (Russell'ın "Kevin" adını verdiği) ve sonra da konuşmasını sağlayan özel bir tasma takan, Dug isimli bir köpekle arkadaş olurlar.

Carl ve Russell Alpha adlı bir köpeğin önderliğindeki bir sürüyle karşılaşırlar. Onları Dug'ın ustası, yaşlanmış Charles Muntz'a götürürler. Muntz Carl ve Russell'ı zeplinine davet eder. Orada, yıllarının, Cennet Şelalesi'nde devasa kuşu araması rezaletiyle geçtiğini anlatır. Russell'ın safça Kevin'le olan arkadaşlığını açıklaması üzerine, Muntz becomes disturbingly hostile, prompting the pair, Kevin, and Dug to flee, chased by Muntz's dogs. Muntz sonunda onlara yetişir ve Carl'ın evinin altında bir yangın başlatır. Böylece Carl'ı eviyle Kevin arasında bir seçim yapmak zorunda bırakır. Carl, Muntz'un kuşu almasına izin vererek yangını söndürmek için koşar. Carl ve Russell sonunda şelaleye varır; fakat Russell Carl'a kızgındır.

Evine yerleşen Carl üzgün bir şekilde Ellie'nin çocukluk albümüne gömülür. Evlilik fotoğraflarını ve Ellie'den yenisine devam etmesini söyleyen, "macera" için teşekkür notunu görünce şaşırır. Yeniden canlanan Carl Russel'a bakmak için dışarı çıkar ve onu, Kevin'ı kurtarmak için birkaç balonla uçarken görür. Mobilyalarını ve eşyalarını atıp evi boşaltır ve onu izlemeye yola çıkar.

Russell Muntz tarafından ele geçirilir; fakat Carl uçan seplini yönetip Russell'ı da, Kevin'ı da kurtarır. Muntz zeplinin çevresinde onları izler, sonunda Dug, Kevin ve Russell'ı Carl'ın evinde köşeye sıkıştırır. Muntz onlara çok yaklaşmışken, Carl Kevin'ı pencereden dışarı çıkması ve arkasına bağlı olan Dug ve Russell'la birlikte gemiye dönmesi için yemler. Onlardan sonra Muntz da sıçrar, fakat ayağına birkaç balon ip takılır ve düşerek ölür. Halatın kopmasıyla ev gözden uzağa, bulutlara doğru iner. Carl bunun en iyisi olduğunu kabul eder.

Carl ve Russell Kevin'ı civcivlerine kavuşturur. Daha sonra zeplinle birlikte şehre uçarlar. Russell'ın babası oğlunun Kâşif mezuniyetini kaçırınca, Carl Russell'a gururlu bir şekilde son rozetini sunar: üzüm sodası kapağı. Carl bunu Ellie ile ilk karşılaştığında ondan almıştı. İkisi zeplini de yakınlarına park edip dondurmalarıyla birlikte dükkânın dışındaki kaldırıma oturmuş, Russell ve babasının bir zamanlar yaptığı şekilde yapıp eğlenirler. Bu sırada, Carl'ın evi Ellie'ye verdiği sözdeki gibi Cennet Şelalesi'nin yakınındaki kayalığa indiği görülür.

Karakterler ve seslendirenler[değiştir | kaynağı değiştir]

Karakter Seslendiren
Carl Fredricksen Edward Asner
Russell Jordan Nagai
Charles Muntz Christopher Plummer
Dug Bob Peterson
Alpha Bob Peterson
Beta Delroy Lindo
Gamma Jerome Ranft
İnşaat Şefi Tom John Ratzenberger
Haber Spikeri David Kaye
Genç Ellie Elie Docter
Genç Carl Jeremy Leary
Bayan Polis Memuru Mickie McGowan
İnşaat İşçisi Steve Danny Mann
Huzurevi Görevlisi George Donald Fullilove
Huzurevi Görevlisi A.J. Jess Harnell
Omega Josh Cooley
Doğa Kaşifleri Başkanı Pete Docter

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Barnes, Brooks (5 Nisan 2009). "Pixar's Art Leaves Profit Watchers Edgy". The New York Times. 19 Aralık 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Nisan 2009. 
  2. ^ "Up (2009)". Box Office Mojo. Amazon.com. 5 Ağustos 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Ağustos 2011. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]