Unutursun

Vikipedi, özgür ansiklopedi
""
Uzay Heparı Sonsuza albümünden Zeynep Casalini şarkısı
Yayımlanma5 Aralık 2008 (Radyo)
3 Nisan 2009 (Video)
FormatDijital yükleme, radyo single
TarzPop-rock
Süre4:22
ŞirketUniversal Taxim Edition
YapımcıSezen Aksu - Uzay Heparı

Zeynep Casalini'nin 5 Aralık 2008 tarihinde, bir trafik kazasında yitirilen ünlü müzisyen Uzay Heparı anısına çıkartılan albümde seslendirdiği ve daha sonra bir video klip hazırladığı bir şarkıdır.

Şarkı hakkında bilgi[değiştir | kaynağı değiştir]

Şarkının sözleri Sezen Aksu'ya ait iken, müziği ise hem Sezen Aksu hem de Uzay Heparı imzası taşımaktadır. Şarkı, sanatçının kendi stüdyo albümünde yer almayıp, çeşitli sanatçılar tarafından tekrar yorumlanan Uzay Heparı bestelerinin olduğu ve 5 Aralık 2008 yılında çıkan "Uzay Heparı Sonsuza" albümünde yer almaktadır. Pop-rock olarak değerlendirilebilecek olan parça, elektro gitarın yoğun hissedildiği bir parça olmakla beraber, sanatçının 2.stüdyo albümü "Kim Galip Çıkar"da yoğun olarak hissedilen ve ilk albüme nazaranla daha rock ve sert olan müzikaliteyle paralellikler taşıdığını söylemek mümkündür.

Eleştirmenlerin yorumları[değiştir | kaynağı değiştir]

Radyocu Michael Kuyucu, Casalini'nin yapmış olduğu yorumu oldukça beğenmiş ve şarkı hakkında şunları söylemiştir: "Rock müziğe dümeni iyice kıran Zeynep Casalini "Unutursun" u yorumlamış albümde. Yetmiş sonu seksen başı rock soundu ve ritmi hazırlanmış. Bu kız kesinlikle çok iyi bir şarkıcı, niye popülaritesini arttıramadı diye düşünüyor insan. Şarkıları hissederek adam gibi yorumlayabilen bir yorumcu, hele bir de tonunu tutturdu mu iş tamam oluyor ki bu şarkıda öyle olmuş. Şanda geri plana giden, sololarda kendisini hissettiren bir rock anlayış, başarılı bir düzenleme… En azından şarkıya bir şey katılmış."[1]

Video klip hakkında bilgi[değiştir | kaynağı değiştir]

Powertürk TV ile yapılan yeni yıl sohbetleri videosunda da sanatçı bu parçaya video klibin mutlaka geleceğini söylemiştir.[2] Daha sonrasında ise herhangi bir karar değişikliği olmamış ve şarkıya 12 Şubat 2009 tarihinde İstanbul'da bir video klip çekilmiştir. Powertürk TV Müzik Haber'de yayınlanan habere göre şarkı 16 saat içerisinde tamamlanmış, prodüksiyonunu ve sanat yönetmenliğini Kenan Bahadır Derre'nin üstlendiği klibin yönetmenliğini de Ufuk Çelik üstlenmiştir. Klipte ayrıca çeşitli animasyon çalışmaları da yer almıştır. Bu çalışmalarda yine Ufuk Çelik tarafından gerçekleştirilmiştir. Illüstrasyon çalışması ise Serdar Koçak tarafından hazırlanmıştır.

Video klip, uzun süren post-prodüksiyon çalışmalarının ardından ekranlarda ilk kez 3 Nisan 2009 tarihinde gösterilmiştir.

Liste başarısı[değiştir | kaynağı değiştir]

"Uzay Heparı Sonsuza" albümü genel olarak radyolarda sık çalınmıştır. Ayşe Özyılmazel'in yorumladığı "Biçare", Mustafa Ceceli'nin yorumladığı "Karanfil" ve Gülşen'in yorumladığı "Sakin Ol" resmi Türkiye single listesi olan "Billboard Türkçe Top 20 Listesi"nde önemli liste başarıları elde etmiş ve bu şarkıların video klipleri de ekranda yerini almayı başarmıştır. Yine bu parçalar dışında "Unutursun" parçası da, tıpkı Kenan Doğulu'nun yeniden yorumladığı "Onursuz Olmasın Aşk" isimli parçayla beraber radyolarda Aralık-Ocak döneminde başta Radyo D ve Radyo Moda olmak üzere çok sık yayınlanmış, ancak her iki şarkı da popülaritelerini koruyamayarak Şubat ayı içerisinde listelerde gerilemiştir.

Listeler[değiştir | kaynağı değiştir]

Liste (2009) En
yüksek
Türkçe Top 20 Listesi[3] -
Avrupa Top 100 Listesi[4] -
Power Türk Pop 40 Listesi[5] -
Powertürk TV 40xPop Listesi[6] -
Radyo D Top 40 Listesi[7] 18
Alem FM Top 30 Listesi[8] 21

Video klip[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Uzay Heparı Sonsuza albümü 4 Mart 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Alındı 12 Şubat 2009
  2. ^ Power Türk Yılbaşı 1.Bölüm[ölü/kırık bağlantı] Alındı 12 Şubat 2009
  3. ^ "Billboard Türkçe Top 20 Listesi". 14 Nisan 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Şubat 2009. 
  4. ^ "Avrupa Top 100 Listesi". 1 Kasım 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Nisan 2009. 
  5. ^ "Powertürk Pop 40 Listesi". 25 Şubat 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Şubat 2009. 
  6. ^ "Powertürk TV 40xPop Listesi". 31 Ocak 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Şubat 2009. 
  7. ^ Radyo D Top 40 Listesi 11 Haziran 2010 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Alındı 7 Ocak 2009
  8. ^ Alem FM Top 30 Listesi 9 Haziran 2008 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Alındı 30 Mart 2009