İçeriğe atla

Unutma Beni (film, 2014)

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Unutma Beni
Still Alice
Yönetmen
Yapımcı
Senarist
  • Richard Glatzer
  • Wash Westmoreland
UyarlamaUnutma Beni
Lisa Genova
Oyuncular
MüzikIlan Eshkeri
Görüntü yönetmeniDenis Lenoir
KurguNicolas Chaudeurge
Stüdyo
  • Killer Films
  • Lutzus-Brown
  • BSM Studio
  • Big Indie Pictures
  • Shriver Films
DağıtıcıSony Pictures Classics
Çıkış tarih(ler)i8 Eylül 2014 (2014-09-08) (TIFF)
16 Ocak 2015 (2015-01-16) (ABD)
13 Şubat 2015 (2015-02-13) (Türkiye)
Süre101 dakika[1]
Ülke ABD
Dilİngilizce
Bütçe4 milyon dolar
Hasılat44,8 milyon dolar

Unutma Beni (İngilizce özgün adı: Still Alice) Richard Glatzer ve Wash Westmoreland tarafından yazılıp yönetilen 2014 tarihli bağımsız bir filmdir. Film, Lisa Genova'nın 2007'de çıkan Unutma Beni (İngilizce özgün adı: Still Alice) adlı çok satan romanından uyarlanmıştır. Filmde Julianne Moore, 50. doğum gününden kısa bir süre sonra erken başlangıçlı ve genetik Alzheimer hastalığı teşhisi konan bir dilbilim profesörü olan Alice Howland'ı canlandırıyor. Alec Baldwin'in Alice'in kocası John'u oynadığı filmde Kristen Stewart, Kate Bosworth ve Hunter Parrish, Alice'in çocukları çocukları Lydia, Anna ve Tom'u canlandırıyor.

Yapımcı Lex Lutzus ve James Brown, Genova'nın romanın film uyarlaması için Glatzer ve Westmoreland'e gittiler. Glatzer'e o zamanlar amyotrofik lateral skleroz (ALS) tanısı yeni konmuştu. Julianne Moore, başrol için ilk tercihleriydi. Moore, rolüne hazırlanmak için aylarca Alzheimer hastalığını araştırdı. Film Mart 2014'te New York'ta 4 milyon dolarlık bir bütçeyle çekildi.

Unutma Beni, dünya prömiyerini 8 Eylül 2014'te Toronto Uluslararası Film Festivali'nde yaptı. Film, Sony Pictures yapım şirketinin hacklenmesiyle çalınan ve 27 Kasım 2014'te internete sızdırılan birkaç filmden biriydi. Film, 16 Ocak 2015'te sinemalarda gösterime girdi ve uluslararası gişede 43,9 milyon dolar hasılat elde etti. En İyi Kadın Oyuncu Akademi Ödülü de dahil olmak üzere çok sayıda ödül kazanan Moore'un performansı iyi yorumlar aldı. Moore, aldığı Akademi Ödülü'nü Mart 2015'te ALS'den ölen filmin yönetmeni Glatzer'e adadı. Film, sinema kuruluşu National Board of Review'ın seçtiği yılın en iyi 10 bağımsız filmi listesinde yer aldı.

Columbia Üniversitesi'nde dilbilim profesörü olan Alice Howland, 50. doğum gününü doktor kocası John ve üç yetişkin çocuğuyla kutlar. Dersteyken bir kelimeyi unutması ve kampüsünde koşu yaparken kaybolması nedeniyle doktora giden Alice'e erken başlangıçlı ve genetik kökenli Alzheimer tanısı konur. Alice'in büyük kızı Anna ve oğlu Tom, aynı genetik hastalığı taşıyıp taşımadıklarını öğrenmek için genetik test yaptırırlar. Alice'in oyuncu olmak isteyen küçük kızı Lydia ise testi yaptırmamaya karar verir.

Alice'in hafızası gerilemeye başlar ve genç bir kızken trafik kazasında kaybettiği annesi ve kız kardeşinin hayalini görür. Telefonuna her sabah yanıtlamak için hayatıyla ilgili bazı temel soruları kaydeder. Odasına uyku haplarını saklar ve gelecekteki kendisinin izlemesi için bir video kaydeder. Videoda artık telefondaki sorulara cevap verememeye başladığında uyku haplarını alıp intihar etmesini söyler. Hastalığı ilerledikçe üniversitedeki derslerini veremez hale gelir ve işini kaybeder. Alzheimer'ın etkilerinden dolayı kendi evinde banyoyu ararken kaybolur. Lydia'yı bir tiyatro oyunundan sonra kuliste ailecek ziyaret ettikleri zaman tanıyamaz.

Alice'in kocası John'a, Minnesota'daki prestijli Mayo Clinic'ten bir iş teklifi gelir. Alice ondan bu işi ertelemesini ister ancak John işi kabul etmek ister. Doktorunun önerisi üzerine Alice, Alzheimer ile ilgili bir konferansta hastalıkla ilgili deneyimi hakkında bir konuşma yapar ve konuşmanın sonunda ayakta alkışlanır.

Alice, telefonundaki soruları yanıtlamakta zorlanmaya başlar. Telefonunu kaybeder. John bir ay sonra telefonu dondurucuda bulur. Ancak Alice telefonunu bir gün önce kaybettiğini sanıyordur. Alice ve John, yeni doğan ikiz torunlarıyla tanışmak için hastanede Anna'yı ziyaret eder, ancak Alice kızını tanımaz.

Lydia ile bilgisayarda yaptığı görüntülü görüşme bittikten sonra Alice, intihar talimatlarını içeren videoyu yanlışlıkla açar. Biraz zorlansa da hapları bulur ve tam yutacakken bakıcısının eve gelmesiyle dikkati dağılır ve hapları yere düşürür. Sonrasında ise hapları neden aradığını unutur.

Karısının durumunun her geçen gün kötüleştiğini izlemeye dayanamayan John, Minnesota'ya taşınır. Bunun üzerine California'da yaşayan Lydia, Alice'e bakmak için eve geri döner. Lydia ona Amerika'daki Melekler adlı tiyatro oyununun bir bölümünü okur ve ona bu bölümün ne hakkında olduğunu sorar. Zar zor konuşabilen Alice, tek bir kelimeyle yanıt verir: "sevgi".

Oyuncu Rol
Julianne Moore Alice Daly Howland
Alec Baldwin John Howland
Kristen Stewart Lydia Howland
Kate Bosworth Anna Howland-Jones
Hunter Parrish Tom Howland
Shane McRae Charlie Jones
Stephen Kunken Dr. Benjamin
Victoria Cartagena Profesör Hooper
Seth Gilliam Frederic Johnson
Daniel Gerroll Eric Wellman
Erin Darke Jenny
Kristin Macomber Anne
Caridad Montanez Elena
Eha Urbsalu Bayan Daly (Alice'in annesi)
Julianne Moore'un filmdeki oyunculuğu geniş çapta beğeni topladı ve kariyerinde ilk defa En İyi Kadın Oyuncu Akademi Ödülü'nü kazandı. Moore'un öncesinde 4 adaylığı bulunmaktaydı.

Julianne Moore, Glatzer ve Westmoreland'in başrol için ilk tercihleriydi.[2] Moore rolüne Alzheimar hastalığı ile ilgili belgeseller izleyerek ve Alzheimar hastası insanlarla konuşarak hazırlandı.[3] Çekimlerin çoğu New York şehrinde gerçekleştirildi.[4]

Unutma Beni, dünya prömiyerini 8 Eylül 2014'te Toronto Uluslararası Film Festivali'nde yaptı.[5] Filmin ABD'deki dağıtım haklarını satın alan Sony Pictures Classics, filmin o yılki Akademi Ödülleri'nde aday gösterilebilmesi için Aralık 2014'te bir haftalık gösterime soktu.[6] Sony ile anlaşma yaptıktan sonra, Westmoreland ve Glatzer, kısmen Glatzer'in kötüleşen sağlığı nedeniyle, filmin mümkün olduğunca erken yayınlanmasını istediler.[7] Film, 16 Ocak 2015'te sınırlı salonda gösterime girdi ve 197 bin dolar hasılat topladı. 20 Şubat'ta ise geniş gösterime girdi ve dünya çapında 43,88 milyon dolar hasılat elde etti.[8]

Film yorumlarının toplandığı web sitesi Rotten Tomatoes'da Unutma Beni, %85 eleştirmen puanına ve %85 seyirci puanına sahip.[9] Metacritic'te ise filmin 100 üzerinden 72 eleştirmen puanı ve 10 üzerinden 7,9 seyirci puanı var.[10] Alice Howland rolüyle Julianne Moore, En İyi Kadın Oyuncu kategorisinde Akademi Ödülü, BAFTA Ödülü, Altın Küre Ödülü, Ekran Oyuncuları Derneği Ödülü, Eleştirmenlerin Seçimi Film Ödülü de dahil olmak üzere birçok ödül kazandı.

  1. ^ "Still Alice (12A)". British Board of Film Classification. 25 Şubat 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Aralık 2014. 
  2. ^ Trunick, Austin (20 Ocak 2015). "Julianne Moore, Kristen Stewart, and Kate Bosworth on "Still Alice"". Under the Radar. 22 Ocak 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Nisan 2017. 
  3. ^ Smith, Nigel M. (12 Aralık 2014). "How Julianne Moore Pulled Off Her Devastating Performance in 'Still Alice'". IndieWire. 16 Kasım 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Nisan 2017. 
  4. ^ Buckley, Cara (26 Kasım 2014). "Yearning to Make the Connection". The New York Times. 28 Kasım 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Nisan 2017. 
  5. ^ "Julianne Moore Movie 'Still Alice' Headed For Awards-Season Run". Deadline Hollywood. 12 Eylül 2014. 12 Eylül 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Aralık 2014. 
  6. ^ "'Still Alice' Lands Oscar-Qualifying Run for Julianne Moore". Variety. 26 Eylül 2014. 7 Kasım 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Nisan 2017. 
  7. ^ "Richard Glatzer and Wash Westmoreland on the catharsis of 'Still Alice'". Los Angeles Times. 12 Mart 2015. 13 Mart 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Nisan 2017. 
  8. ^ "Still Alice (2015)". Box Office Mojo. 19 Ekim 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Nisan 2015. 
  9. ^ "Still Alice". Rotten Tomatoes. 11 Eylül 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Eylül 2019. 
  10. ^ "Still Alice". Metacritic. 7 Ekim 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Nisan 2017. 

Dış bağlantılar

[değiştir | kaynağı değiştir]