Uma Narayan

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Uma Narayan (d. 16 Nisan 1958), Hint feminist bilim insanı ve Vassar College'da felsefe profesörü.

Kariyeri[değiştir | kaynağı değiştir]

Narayan, feminizmi sadece Batı düşüncesi olarak görür ve Doğu Hint feminizmini Batılı modellere dayandıran varsayımlara meydan okur. Yersiz Kültürler: Kimlikler, Gelenekler ve Üçüncü Dünya Feminizmi yazdığı kitaplardan bazılarıdır. Buna ek olarak, Narayan “Batılılaşma”yı oluşturan yönergelerin yeniden köklü bir şekilde incelenmesi gerektiği savunur.

Narayan, Mary L. Shanley ile Siyasal Kuramı Yeniden Yapılandırma: Feminist Bakış Açısı’nı; Julia Bartkowiak ile Çocuk Sahibi Olmak ve Yetiştirmek’i ve Sandra Harding ile Uzaklaşan Merkez: Çok kültürlü, Sömürgesiz ve Feminist Dünya için Felsefe’yi yazmıştır. Şu anda; Andrew C. Mellan Beşeri Bilimler Topluluğu’nda ve Vassar Üniversite’nde profesördür.

Eğitim[değiştir | kaynağı değiştir]

Narayan Bombay Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi’nde Felsefe lisansını yaptı. Daha sonra Poona Üniversitesi'nde ise Sosyal Bilimler Yüksek Lisans yaptı. Doktorasını 1990’da Rutgers Üniversitesi’nde yaptı.

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

Genel
  •  Vassar Biyografisi
  •  Rambles Kültür-Sanat Dergisi
Özel

Narayan, Uma (1997), “Tartışmalı Kültürler: “Batılılaşma”, kültürlere saygı, “Üçüncü Dünya feministleri”, Nicholsan, Linda, İkinci Dalga: Feminist Teoride Okuyucu, New York: Routledge, s. 396-412, ISBN 9780415917612