Uluslararası Standart Müzik Numarası

Vikipedi, özgür ansiklopedi
European Article Number ile hazırlanmış 13 rakamlı bir ISMN örneği

ISMN, (Uluslararası Standard Müzik Numarası, İngilizce International Standard Music Number), ISO Standard 10597'ye dayanan bir numaradır. Numara 1993 tarihinde ISBN sistemine benzer bir sistem olarak yaratıldı; aslında ISMN, on haneli sayıların karıştırılmaması için küçük değişiklikler içeren ISBN'den başka bir şey değildir.

ISBN sisteminin kapasitesi çok büyük ise de dünya çapındaki yayınların kapasitesi de bir o kadar büyük. ISBN'in büyük bir kısmı halihazırda tanımlanmış ve ayıilmış olduğu için, bu sayının bir de çok miktardaki müzik yayınlarını kapsaması güç olurdu. İşlevsel bir sistemi tıkamak yerine, ikinci bir on hanelik sete başlamak daha mantıklı göründü.

ISMN basılı müziğin yanı sıra konuyla ilişkili bibliyografik verilerin işlenmesi ve kullanımın düzenlemek için tasarlandı. ISMN uluslararası 13 hanelik barkod ile uyumludur.

ISMN yayımcı tanımlayıcıları International ISMN Music Publishers' Directory içinde listelenecektir; bu da uluslararası müzik ticaretini kolaylaştıracaktır.

ISMN tek tek şirket katalogları yerine kapsamlı bir ticaret rehberi olan Music in Print için olmazsa olmaz koşuldur. Bu rehber pazarlama ve satış alanında yeni bakış açıları getirecektir.

ISMN bir şirket ya da ulusal bir sistem değil, uluslararası bir sistem olduğu için uluslararası dayanışma ve bilgi değişimini sağlar.

ISMN küresel bir bağlamda EDI (Elektronik Veri Değişimi) için gereklidir.

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]