Uluslararası Matematik Olimpiyatları listesi

From Vikipedi
Jump to navigation Jump to search

Uluslararası Matematik Olimpiyatları (UMO) her yıl düzenlenen iki gün süren dünya çapındaki lise öğrencilerinin katıldığın en eski uluslararası bilim olimpiyatıdır.[1]

Geçmiş olimpiyatlar[edit | edit source]

Soldan sağa ;Gabriel Carroll, ABD, Reid Barton, ABD, Zhiqiang Zhang, Çin, ve Liang Xiao, Çin, 2001 yılında en iyi derece yapan grup
#[2] Şehir/Şehirler Ülke Tarih[1] Kaynaklar
 1   Braşov ve Bükreş Romanya   1959 23 Haziran30 Haziran 
[3]
 2   Sinaia Romanya   1960 18 Temmuz25 Temmuz 
[3]
 3   Veszprém Macaristan   1961 6 Temmuz16 Temmuz 
[3]
 4   České Budějovice Çekoslovakya   1962 7 Temmuz15 Temmuz 
[3]
 5   Varşova ve Varşova Polonya   1963 5 Temmuz13 Temmuz 
[3]
 6   Moskova Sovyetler Birliği   1964 30 Haziran –- 10 Temmuz 
[3]
 7   Berlin Alman Demokratik Cumhuriyeti   1965 13 Temmuz13 Temmuz 
[3]
 8   Sofia Bulgaristan   1966 Temmuz 3Temmuz 13 
[3]
 9   Cetinje Yugoslavya   1967 7 Temmuz13 Temmuz 
[3]
 10   Moskova Sovyetler Birliği   1968 5 Temmuz18 Temmuz 
[3]
 11   Bükreş Romanya   1969 Temmuz 520 Temmuz 
[3]
 12   Keszthely Macaristan   1970 Temmuz 822 Temmuz 
[3]
 13   Žilina Çekoslovakya   1971 10 Temmuz21 Temmuz 
[3]
 14   Toruń Polonya   1972 5 Temmuz17 Temmuz 
[3]
 15   Moskova Sovyetler Birliği   1973 5 Temmuz16 Temmuz 
[3]
 16   Erfurt ve Doğu Berlin Alman Demokratik Cumhuriyeti   1974 4 Temmuz17 Temmuz 
[3]
 17   Burgas ve Sofia Bulgaristan   1975 3 Temmuz16 Temmuz 
[3]
 18   Lienz Avusturya   1976 2 Temmuz21 Temmuz 
[3]
 19   Belgrat Yugoslavya   1977 Temmuz 1Temmuz 13 
[3]
 20   Bükreş Romanya   1978 3 Temmuz10 Temmuz 
[3]
 21   Londra İngiltere   1979 30 Haziran9 Temmuz 
[3]
 22   Washington Birleşik Devletler   1981 Temmuz 8Temmuz 20  [3][4]
 23   Budapeşte Macaristan   1982 Temmuz 5Temmuz 14 
[3]
 24   Paris Fransa   1983 Temmuz 3Temmuz 12 
[3]
 25   Prag Çekoslovakya   1984 Haziran 29Temmuz 10 
[3]
 26   Joutsa Finlandiya   1985 Haziran 29Temmuz 11 
[3]
 27   Varşova Polonya   1986 Temmuz 4Temmuz 15 
[3]
 28   Havana Kuba   1987 Temmuz 5Temmuz 16 
[3]
 29   Sydney ve Canberra Avustralya   1988 Temmuz 9Temmuz 21 
[3]
 30   Brunswick Almanya Federal Cumhuriyeti   1989 Temmuz 13Temmuz 24 
[3]
 31   Pekin Çin   1990 Temmuz 8Temmuz 19 
[3]
 32   Sigtuna İsveç   1991 Temmuz 12Temmuz 23 
[3]
 33   Moskova Rusya   1992 Temmuz 10Temmuz 21 
[3]
 34   İstanbul Türkiye   1993 Temmuz 13Temmuz 24 
[3]
 35   Hong Kong Çin[5]    1994 Temmuz 8Temmuz 20 
[3]
 36   Toronto Kanada   1995 Temmuz 13Temmuz 25   [6] 
 37   Mumbai Hindistan   1996 Temmuz 5Temmuz 17   [7] 
 38   Mar del Plata Arjantin   1997 Temmuz 18Temmuz 31   [8] 
 39   Taipei Tayvan   1998 Temmuz 10Temmuz 21   [9] 
 40   Bükreş Romanya   1999 10 Temmuz22 Temmuz   [10] 
 41   Daejeon Güney Kore   2000 13 Temmuz25 Temmuz   [11] 
 42   Washington ABD   2001 1 Temmuz14 Temmuz   [12] 
 43   Glasgow Birleşik Krallık   2002 19 Temmuz31 Temmuz  [13]
 44   Tokyo Japonya   2003 7 Temmuz19 Temmuz   [14] 
 45   Atina Yunanistan   2004 6 Temmuz18 Temmuz   [15] 
 46   Mérida Meksika   2005 8 Temmuz19 Temmuz   [16] 
 47   Ljubljana Slovenya   2006 6 Temmuz18 Temmuz   [17] 
 48   Hanoi Vietnam   2007 19 Temmuz31 Temmuz   [18] 

Ayrıca bakınız[edit | edit source]

Kaynakça[edit | edit source]

  1. ^ a b "Old IMOs". University of Eindhoven. 25 Aralık 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi.  Cite error: Invalid <ref> tag; name "eind" defined multiple times with different content
  2. ^ "Year by Year International Mathematical Olympiads". Canadian Mathematical Society. 9 Temmuz 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Şubat 2008. 
  3. ^ a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z aa ab ac ad ae af ag ah ai Lord 2001, ss. 1–3
  4. ^ The 1980 IMO was canceled due to political problems in Mongolia, the planned host country.
  5. ^ At the time of the olympiad, Hong Kong was not possessed by the People's Republic of China.
  6. ^ "IMO 1995". Canadian Mathematical Society. 9 Temmuz 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Mart 2008. 
  7. ^ "IMO 1996". Canadian Mathematical Society. 9 Temmuz 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Mart 2008. 
  8. ^ "IMO 1997". Argentina. 3 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Mart 2008. 
  9. ^ "IMO 1998". Republic of China. 27 Ekim 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Mart 2008. 
  10. ^ "IMO 1999". Canadian Mathematical Society. 9 Temmuz 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Mart 2008. 
  11. ^ "IMO 2000". Wolfram. 10 Haziran 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Mart 2008. 
  12. ^ "IMO 2001". Canadian Mathematical Society. 17 Haziran 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Mart 2008. 
  13. ^ Andreescu, Titu (2004), USA & International Mathematical Olympiads 2002 (İngilizce), Mathematical Association of America, ISBN 978-0883858158 
  14. ^ "IMO 2003". Japan. 2 Mayıs 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Mart 2008. 
  15. ^ "IMO 2004". Greece. 4 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Mart 2008. 
  16. ^ "IMO 2005". Mexico. 12 Haziran 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Mart 2008. 
  17. ^ "IMO 2006". Slovenia. 17 Haziran 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Mart 2008. 
  18. ^ "IMO 2007". Vietnam. 17 Haziran 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Mart 2008. 

Dış bağlantı[edit | edit source]