Uluslararası Güvenli Yönetim Kodu

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Uluslararası Emniyet Yönetim Kodu veya ISM Kodu (İngilizce: International Safety Management Code), gemilerin emniyetli yönetimini ve deniz kirliliğini önlemeyi hedefleyen uluslararası standarttır. Uluslararası Denizcilik Örgütü IMO'nun 4 Kasım 1993 tarihinde aldığı kararla ortaya çıkmıştır.

Deniz taşımacılığının ve ticaretinin güvenliği için bir takım önlemler alınması gerekliliği; yine IMO'nun 1948 Kongresi'nde belirlenmiş ve IMO'ya bir inceleme yetkisi tanımıştır.

Bu karara göre;

  • 1994 yılının Eylül ayında Estonia adlı yolcu gemisinin kazası üzerine yolcu gemileri için ISM Kodu uygulamasını 1 Haziran 1994'te başlatmıştır.
  • Yük gemilerinin 500 grt ve üstündekiler için 1 Haziran 2002 yılında, 150-500 grt arasındaki yük gemileri için 1 Haziran 2006 tarihinde yürürlüğe girecektir.

ISM Kodu, 13 maddelik bir kararname olup; ilk on iki maddesi deniz emniyeti ve gemilerin yaptığı deniz kirliliğini önlemektir. 13. maddeyse bayrak hükûmeti, yetkileri ve bir kuruluş tarafından yapılacak sertifika, tahkik etme ve kontrollerle ilgilidir.

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]