Uluslararası Akdeniz Oyunları Komitesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Comité international des Jeux méditerranéens
Kuruluş1 Ocak 1948
TürSportif federasyon
MerkezYunanistan Atina
Üyeler24 ülke UOK'ları
Resmî dillerFransızca
BaşkanCezayir Ammar Addadi
Resmî sitehttp://www.cijm.org.gr/

Uluslararası Akdeniz Oyunları Komitesi, CIJM (Fransızca'dan resmî adıyla Comité international des Jeux méditerranéens), Akdeniz Oyunları'na başkanlık eden, onu düzenleyen ve örgütleyen Ulusal Olimpiyat Komitelerin tarafından oluşturulan uluslararası bir kuruldur.[1] İsrail ve Filistin dışında Akdeniz'e kıyısı olan ülkeler ile Akdeniz'e kıyısı olmayan San Marino, Makedonya, Sırbistan ve Andorra ülkelerinin ulusal Olimpiyat komitelerinin oluşturduğu toplam 24 üyelik bir uluslararası spor komitesidir.

Üyeler[değiştir | kaynağı değiştir]

24 katılımcı ulusu gösteren harita

Akdeniz'e kıyısı olup oyunlara dahil olmayan sadece iki ülke İsrail ve Filistin'dir. Oyunların XVII.si düzenlendiği esnada Başkan Addadi her iki ülkenin ulusal olimpiyat komitelerinin üyelik için başvuruda bulunduklarını ve bu konunun Haziran 2013'te Tarragona'da yapılacak Olağanüstü Genel Kurul Toplantısı'nda netlik kazanacağını belirtti.[2]

Sırbistan Akdeniz'le doğrudan bir bağlantısı olamamasına rağmen geçmişte Karadağ ile yapmış olduğu birlikten (Sırbistan-Karadağ) dolayı UAOK'nin bir üyesidir. Yine Akdeniz'e doğrudan bir kıyısı olmayan San Marino ve Andorra ülkeleri de tarihsel ve kültürel açıdan Akdeniz ülkeleri olarak görüldükleri için UAOK'nin üyeleridir.

Makedonya 2013 Akdeniz Oyunları ile ilk kez Akdeniz Oyunlarına katıldı.[3]

Zaman zaman Uluslararası Akdeniz Oyunları Komitesi'nin Akdeniz'e kıyısı olmayıp kültürel ve tarihsel açıdan diğer Akdeniz ülkeleri ile ilişkisi olan Bulgaristan ve Portekiz gibi ülkelerin ulusal olimpiyat komitelerinin de birliğe dahil edilerek genişlemesi tartışılmaktadır.

Bayrak[değiştir | kaynağı değiştir]

Komitenin bayrağının ve ambleminin şekli Akdeniz'i temsil eden mavi zemin üzerine yine Akdeniz'e kıyısı olan Afrika, Asya ve Avrupa kıtalarını temsilen üç Olimpiyat halkasından oluşmaktadır.

Her bir Akdeniz Oyunlarını düzenleyen komiteler etkinliklerinin logolarında Uluslararası Akdeniz Oyunları Komitesinin amblemini kullanmak zorundadır.

Yapı[değiştir | kaynağı değiştir]

UAOK'yi oluşturan ana organlar:

  • Genel Kurul
  • Yürütme Kurulu
  • Danışma Kurulu
  • Başkanlık
Başkan Amar Addadì  Cezayir
Başkan Yardımcısı Raffaele Pagnozzi  İtalya
Başkan Yardımcısı Gen. Mounir Sabet  Mısır
Genel Sekreter Minos Kiriyaku  Yunanistan
Mali İşler Sorumlusu Kikis Lazaridis  Kıbrıs Cumhuriyeti
Üyeler Togay Bayatlı  Türkiye
Ivan Curkovic  Sırbistan-Karadağ
Lino Farrugia Sacco  Malta
Gen. Suhal Huri  Lübnan
Henri Serandour  Fransa
Dr. Abdilhamid Slama  Tunus
Dr. Nur Al Huda Karful  Suriye
Dr. Theresa Zabell  İspanya
Yb. Mustafa Zikri  Fas
Onursal Başkan Mohamed Mzali  Tunus

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "International Committee of Mediterranean Games". cijm.org.gr. 22 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Aralık 2012. 
  2. ^ "Amar Addadi: "Mersin, sizleri ağırlamaya hazır!"". mersin2013.gov.tr. 24 Mayıs 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Mayıs 2013. 
  3. ^ "Mediterranean Games" (PDF). Cijm.org.gr. International Committee of Mediterranean Games. Erişim tarihi: 18 Ocak 2012. [ölü/kırık bağlantı]

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]