Ulusal Mavi Parkur (Macaristan)

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Macaristan'daki Ulusal Mavi Parkur rotası
Mátra Dağları'nın sırtındaki bir ağaçta iki yüzü işaretleyen standart mavi bir iz (Gazos-kő, arka planda bir köy, Sirok)

Ulusal Mavi Yürüyüş Yolu ya da Ulusal Mavi Parkur, (Macarca: Országos Kék túra, Kéktúra veya basitçe OKT), Macaristan'da Avrupa Uzun Mesafe Yürüyüş Rotası E4'e dahil edilmiş ulusal bir parkurdur. Rota, Avusturya-Macaristan sınırındaki Irottkő Dağı'nın (884 m) tepesinde başlar ve Macaristan-Slovakya sınırındaki Hollóháza köyünde sona erer. (Etkileşimli harita 22 Aralık 2021 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.). Kéktúra (Mavi Yol) adını, üzerindeki iki beyaz şerit arasındaki mavi şeritten alır. Yolun tüm bölümleri halkın kullanımı için ücretsizdir. Herhangi bir ücret ödenmesine veya izin alınmasına gerek yoktur. Ancak, Visegràd ve Nagymaros arasında Tuna'yı geçmek için bilet almanız gereken tek bir feribot vardır.[1][2]

Ulusal Mavi Parkur, rotası boyunca, Macaristan'ın en güzel doğal ve insan yapımı manzaralarını içerir. Güzergah üzerinde bir düzineden fazla kale, gözetleme kuleleri, Macaristan'ın 3 Dünya Mirası Alanı ve Hollókő, Aggtelek Sarkıt Mağarası, Balaton Gölü, Tuna Bendi ve Tapolca Havzası'nın sönmüş yanardağları bulunur.

2020 yılında yapılan son GPS araştırmasına göre toplam uzunluğu 1168.2 olarak ölçülmüştür. Km ve toplam yükseklik değişimi (tırmanış) tüm güzergah boyunca Batı-Doğu yönünde 30.213 metredir.

Tarihçe[değiştir | kaynağı değiştir]

Ulusal Mavi Parkur, yalnızca Macaristan'da değil, tüm Avrupa'da ilk uzun mesafe yürüyüş rotasıydı. Yol ilk olarak 1938'de yürüyüşe açıldı. O dönemde uzunluğu 910 kilometreydi.

Macaristan Demiryolu İşçileri Sendikası Komitesi ilk kez parkurun tamamlandığını 1953'te duyurdu ve ulusal düzeyde tüm güzergahın broşürlerini bastırdı.

Daha sonra, Ulusal Mavi Parkur hareketinin organizasyonu ve kontrolü, 1961'de Macar Rambler's Association "Doğa Dostları" (MTSZ) tarafından devralındı.

Ancak Mavi Yol, 1980'lerin başına kadar Macar TV'nin hakkında bir dizi program yayınladığı zamana kadar yalnızca yürüyüşçüler arasında biliniyordu. Bu dizinin organizatörü ve editörü, o sırada Macar TV'nin "Natura" adlı yazı ofisinde çalışan Pál Rockenbauer'di. Pál, küçük bir ekip kurdu ve National Blue Trail'i doğu-batı yönünde 76 gün boyunca yürüdü. Her şeyi (kameralar, filmler ve diğer ekipmanlar) sırt çantalarında taşıdılar ve herhangi bir dış yardım almadan tüm projeyi üstlendiler.

Çalışmaları çok başarılıydı. Program dizisi, insanların dikkatini Ulusal Mavi Patika'ya çekti. Parkur3 Macaristan'da herkes tarafından tanındı ve birçok kişi onu tamamlamak üzere bölgeye gitti. Pál Rockenbauer 1987'de Naszály Dağı'nın eteğindeki Katalinpuszta köyüne yakın bir noktada yürüyüş yaparken intihar etti. Ulusal Mavi Patika yolunda bulunan ahşap bir sütun onun anısını yaşatıyor.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Kektura.click.hu". 7 Şubat 2005 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  2. ^ "Visithungary.com". 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]