Ultra maraton

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Ultramaraton sayfasından yönlendirildi)
Wyoming Ultra maratonundan bir koşucu.

Ultra maraton ya da Ultra uzun mesafe, geleneksel maratondan daha uzun mesafelerde koşma sporudur.

Tomoe Abe, 100 km.'yi 6:33:11'lik dereceyle koşarak kadınlar arasında 100 km. ultra maraton rekorunu kırmıştır.[1] Sporda, bedensel ve zihinsel dayanıklılık çok önemlidir. Zorlu arazilerde arttırılan sürelere idman yapmak, kalbi ve kasları güçlendirir. Ağırlık taşımak da gücü arttırır.

Kurallar[değiştir | kaynağı değiştir]

Kurallar etkinlikten etkinliğe değişir; ancak yüksek bitkinlik riski göz önüne aldığından her koşucunun, aralarda kendisiyle ilgilenen bir ekibi vardır. Koşucular, tamamen kendi güçleriyle ilerlemelidirler ve yapay soğutucu ya da havalandırma sistemleri kullanmaları yasaktır; ancak hafif koşu kıyafeti, şapka, güneş gözlüğü kullanmalı ve bolca su taşımalıdırlar. Bazı yarışlarda katılımcıların süratlerini ayarlayan refakâtçi bir koşucuya izin verilir. Yarışmacıların katettikleri yolu denetlemenin mümkün olmadığı arazi koşularında koşucular, yol boyunca, süre hesaplamalarının yapıldığı noktalara rapor vermek durumundadır.

Ultra koşuculuğun pek çok türü vardır. En yaygın yarışmalar, 42 km'lik geleneksel maratondan daha uzun mesafelerin kimi zaman zorlu arazilerde koşulduğu, olağanüstü dayanıklılık başarılarıdır. Etkinlik, ya 50 km gibi belirlenmiş mesafelerde, ya da 24 saat, 3 veya 5 gün gibi belirlenmiş zaman aralıklarında yapılan koşularla gerçekleşir.

Koşu yerleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Ultra maratonlar atletik pistlerde, yollarda, toprak pistlerde ve açık arazilerde koşulur. Bazıları salt dayanıklılık sınamalarıyken diğerleri farklı zorluklar içerir. Kaliforniya'daki Ölüm Vadisi'nde (en: Death Valley) başlayan 215 km'lik Badwater Ultra maratonu, 2,6 km'lik tırmanışla yakıcı sıcak altında koşulur. Koşular; sıcak çöllerde ya da kutuplarda yapılabilmektedir.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "IAAF: 100 km World and Area Records". 13 Ağustos 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Eylül 2009. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]