Ullapool

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Ullapool (İskoç Galcesi: Ulapul), Inverness'ın 45 mil (72 km) kuzeybatısındaki Ross ve Cromarty, Kuzey İskoçya'da yer alan 1.541 nüfuslu bir köydür. Küçük boyutuna rağmen kilometrelerce uzunluktaki en büyük yerleşim yeri ve önemli bir liman ve turistik yerdir. Kuzey Atlantik Akıntısı, sıcaklığı düşürerek Ullapool'u geçer. Kasabada birkaç Cordyline australis (Yeni Zelanda lahana ağaçları) yetiştirilir ve genellikle palmiye ağaçları ile karıştırılır. Kasaba, Inverness'tan A835 yolu üzerindeki Loch Broom'da yer almaktadır. Ullapool Nehri köyün içinden akar.

Tarihçe[değiştir | kaynağı değiştir]

Loch Broom'un doğu kıyısında, Ullapool, 1788 yılında İngiliz Balıkçılık Derneği tarafından bir ringa balığı limanı olarak kuruldu. Thomas Telford tarafından tasarlandı. O zamandan önce kasaba sadece 20 haneden biraz fazla olan önemsiz bir mezraydı. Liman, balıkçı limanı, yat limanı ve feribot limanı olarak kullanılmaktadır. Limandaki feribotlar, Dış Hebridler'deki Stornoway'e gider.

Köy, tarihsel olarak kuzey Ross-shire'a dağılmış birçok ayrı yerleşim bölgesinden oluşan bir ilçe olan Cromartyshire'deydi. 1890'da Cromartyshire kaldırıldı ve çevredeki Ross-shire ile birleştirildi.

Viktorya döneminin levha tektoniği kavramının gelişimine katkıda bulunan önemli keşiflerinin çoğu bu alanda yapıldı ve hala düzenli uluslararası jeoloji konferansları düzenleniyor. Ullapool, İskoçya'daki en önemli jeolojik sıcak nokta olarak tanımlanmaktadır.

Parlamento, 1890'larda Ullapool'dan Garve'deki ana Kuzey İskoçya ağına bir demiryolu için izin verdi, ancak yetersiz fon nedeniyle program terk edildi.

Ullapool ismi, muhtemelen Eski İskandinav dilinde "Yün çiftliği" veya "Ulli'nin çiftliği" anlamındaki kelimeden türetilmiştir.

Yer şekilleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Ullapool'u çevreleyen bölgeye engebeli dağlar hakimdir ve özellikle batıda Bheinn Ghobblach, güneybatıda An Teallach (her ikisi de körfez boyunca), güneydoğuda Loch Broom'un başına yakın Beinn Dearg ve kuzeyde Ben Mhòr na Còigich bulunuyor. An Teallach, bölgeye hakim olan ve neredeyse yatay olarak katmanlı olan Torridonya kumtaşından oluşan bir dağdır. Dağ, zorlu bir tırmanış ve en yakın yoldan birkaç mil uzakta, bu nedenle çıkış başlamadan önce uzun bir yürüyüş yapılması gerekiyor. Yürüyüşçü, çevrenin, özellikle denizin ve batıdaki adaların, aynı zamanda güneydeki muhteşem manzaralar ve ıssız Whitbread vahşi doğasıyla ödüllendirilecek.

An Teallach'ta Sgurr Fiona ve Corrag Bhuidhe zirveleri

Kültür[değiştir | kaynağı değiştir]

Ullapool, müzik, sanat ve performans merkezi olarak güçlü bir üne sahiptir.

Köyde bir Telford Kilisesi'nde yer alan küçük bir müze olan An Talla Solais, sık sık değişen sergileri ve atölyeleri olan bir sanat merkezi, bir yüzme havuzu ve fitness merkezi ve çeşitli barlar, pansiyonlar, restoranlar ve oteller bulunmaktadır. Yürüyüşçüler, vahşi yaşam meraklıları ve diğer tatilciler için bir merkezdir ve Birleşik Krallık'ın muhteşem ve uzak bir kesiminde yer almaktadır.

Ullapool

Her yıl Mayıs ayında, çeşitli yazarların ilgisini çeken ve hem İskoç Galcesi hem de İngilizce çalışmalarıyla üç günlük Ullapool Kitap Festivali düzenlenmektedir. Macphail Centre'da, çoğu İskoç ulusal şirketleri tarafından yapılan, ancak bazıları küçük temsilcilerden ve seyahat eden Edinburgh Fringe sanatçılarından gelen düzenli müzik, dans ve tiyatro gösterileri programına ev sahipliği yapan bir tiyatro vardır. Çoğunlukla, herhangi bir haftadaki performans sayısı, Köy Binası ve diğer mekanların taşması anlamına gelecektir.

Tall Ships, Temmuz 2011'de köy ve çevresi için önemli bir olay olan Ullapool'u ziyaret etti.

Ullapool, Lochbroom Camanachd shinty ekibinin evidir.

Müzik[değiştir | kaynağı değiştir]

Ullapool'daki ana sokak.

Yıl boyunca yerel salonlarda ve otellerde, özellikle Ceilidh Place ve Arch Inn'de çok sayıda küçük fèise ve müzik festivali düzenlenmektedir. Ullapool Gitar Festivali, her yıl Ekim ayı başında düzenlenir ve hafta sonları çeşitli mekanlarda yüksek kalibreli sanatçıların ilgisini çeker. Amerikalı rockgrass grubu Hayseed Dixie ve yerel organizatör Robert Hicks tarafından 2005 yılında oluşturulan Loopallu Festivali, çok iyi karşılandı ve festival sırasında köyün büyüklüğünü iki katından fazla artıran önemli bir bölgesel yıllık etkinlik haline geldi. 2007 yılında, ikinci gece başrolde The Saw Doctors, Dreadzone ve Franz Ferdinand dahil olmak üzere birçok grubun ilgisini çekti. Yerel barlarda sınır etkinlikler de var. The Pigeon Detectives, Köy Merkezi'nde konser verdi. 2008'de Amy MacDonald ve 2007'de Paolo Nutini Ceilidh Place'de konser verdi. Mumford & Sons ayrıca Ullapool'da iki kez konser verdi.

Ullapool ayrıca 102.2 ve 96.8 FM'de ve çevrimiçi yayın yapan Lochbroom FM adlı kendi radyo istasyonuna sahiptir. Progamlama, çoğunlukla Gairloch'daki Two Lochs Radio tarafından sağlanıyor.

Popüler kültürde[değiştir | kaynağı değiştir]

Yakındaki bir tepeden (Maol Calaisceig) Ullapool'un görünümü

Ullapool, çok oyunculu video oyunu Team Fortress 2'de Demoman'ın memleketi olarak ve Demoman'ın ekipmanında sahip olmayı seçebileceği bir oyun içi yakın dövüş silahı, "Ullapool Caber" 'ın adında bahsediliyor.

Marvel çizgi romanlarının çeşitli X-Men serilerinde, mutant kurt adam Rahne Sinclair'in Ullapool'lu olduğundan bahsediliyor.

Feribot hizmeti[değiştir | kaynağı değiştir]

Ullapool Feribot Terminali

1970'te Ross ve Cromarty konsey, Kyle of Lochalsh'dan 71 mil (114 km) uzaklıkta olan Stornoway'e olan feribot hattı yerine Stornoway'den 43 mil (69 km) uzaklıktaki Ullapool'da yeni bir 460.000 £ (2019'da 7.167.700 £ 'a eşdeğer) feribot terminali oluşturmak için oy kullandı. Feribot terminali, A893 ile A835 ana yoluna bağlıdır. Terminalde Caledonian MacBrayne, Isle of Lewis'te Stornoway'e bir ro-ro gemisi işletiyor.