Ukulan

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Ukulan - Türk, Altay ve Yakut mitolojilerinde Su Tanrısı. Ukulan (Ukula, Ukulo, Ukun) Han olarak da anılır. Suyun temizliğini ve balıkları korur. Balıkları çoğaltır.[1] Balık tutmadan önce kendisinden izin istenir ve balık avının uğurlu geçmesi dilenir. Suyu kirletenlere ve gölleri kurutanlara[2] kızar ve onları cezalandırır. Kışın ırmağın buz tutmuş kısmı üzerinde ateş yakılmasını hoş karşılamaz ve böyle yapanlara kin besler. Kendisi için zaman zaman sıfat olarak "Küğöh Bolloh" (Yakutça: Күөх Боллох, "Gök Bulah") ifadesi kullanılır.

Etimoloji[değiştir | kaynağı değiştir]

(Uk/Uğ) kökünden türemiştir. Moğolca Ukağah fiili yıkamak demektir,[3] Uha ise Buryatçada su anlamına gelir. Ug/Uk ise Moğolca ve Türkçede bir şeyin kökeni, kaynağı demektir ve su da her şeyin kökeni olarak görülür.

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Türk Söylence Sözlüğü, Deniz Karakurt, Türkiye, 2011 (OTRS: CC BY-SA 3.0) 27 Aralık 2019 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  2. ^ "Anadoluda Su Kültünün İzleri, İskender Oymak" (PDF). 2 Mayıs 2012 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Aralık 2011. 
  3. ^ "Mongolian Dictionary, Andras Rajki ("ugaah") (İngilizce)". 16 Aralık 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Ocak 2012. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]