Uganda Planı

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Uganda planı, Doğu Afrika Britanya topraklarının bir kısmının Yahudilere yurt olarak verilmesini içeren plandı.

Öneri ilk olarak 1903'te Britanya Koloni Sekreteri Joseph Chamberlain tarafından Theodor Herzl'in siyonist grubuna yapıldı. Plan bugünkü Kenya'daki Mau Platosunun 13000 km²'sini içine alıyordu. Öneri Rusya'daki Yahudi kıyımına cevap niteliğindeydi ve bu alan onlar için iyi bir sığınma yeri olabilirdi.[1]

Fikir Basel'deki 6. Siyonist Toplantısında ele alındı ve şiddetli bir tartışmaya neden oldu. Bir grup bu teklifi kabul etmenin Filistin'de bir Yahudi devleti kurmayı daha da zorlaştıracağını öne sürdü. Sonunda hareket 299'a 177 oyla kabul edildi.

Sonraki sene 3 adamdan oluşan delegasyon platoyu incelemeye gönderildi. Deniz seviyesinden yüksekliği havayı Afrika'nın diğer bölgelerine nazaran daha ılıman kılıyor ve bu da burayı Avrupalı yerleşimine uygun hale getiriyordu. Bununla birlikte gözlemciler aslan ve diğer tehlikeli yırtıcılarla dolu bir alan buldular. Diğer taraftan bölge Avrupalıların bölgeye gelmesini pek hoş karşılamayacak yoğun bir Maasai nüfusu içermekteydi.

Uganda önerisi II. Dünya Savaşı sırasında Winston Churchill tarafından Nazilerden kaçan Yahudilere bir sığınak olması amacıyla yinelendi fakat Siyonist birlikleri böyle bir fikri kabul etmenin Filistin Mandası'na göçe kısıtlamanın kaldırılmasına yönelik çalışmaları baltalayabileceğinden, sertçe Filistin'e yerleşmeyi önerdi.

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Theodor Herzl's biography at Jewish Virtual Library". 18 Ocak 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Haziran 2008. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]