Ufaklık

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Ufaklık
Junior
Junior film posteri
YönetmenIvan Reitman
YapımcıIvan Reitman
Yazar
Oyuncular
MüzikJames Newton Howard
Görüntü yönetmeniAdam Greenberg
Kurgu
StüdyoNorthern Lights Entertainment
DağıtıcıUniversal Pictures
Çıkış tarih(ler)i23 Kasım 1994 (1994-11-23)
Süre109 dakika[1]
ÜlkeAmerika Birleşik Devletleri
Dilİngilizce
Bütçe$60 milyon[1]
Hasılat$108.4 milyon[1]

Ufaklık (İngilizce özgün adıyla: Junior) yönetmenliğini ve yapımcılığını Ivan Reitman'ın üstlendiği ve başrollerini Arnold Schwarzenegger, Danny DeVito ve Emma Thompson'ın paylaştığı 1994 Amerikan komedi filmidir.

Film, yeni geliştirilen bir ilaç beklentisinden erkek hamileliği geçirmeyi kabul eden Avusturyalı-Amerikalı bir bilim insanı olan Alex Hesse'yi konu alıyor.[2]

Film, 23 Kasım 1994'te Şükran Günü'nden bir gün önce Amerika Birleşik Devletleri'nde karışık tepkilerle gösterime girdi ve Reitman'ın Schwarzenegger'in başrol oynadığı önceki filmlerinin gişe performansıyla eşleşmedi: DeVito ve Schwarzenegger'in bir komedi ikilisi olarak rol aldığı 1988'deki Twins ve 1990'daki Kindergarten Cop.

Schwarzenegger ve Thompson, performanslarıyla Altın Küre Ödülü'ne aday gösterildi. Filmin tema şarkısı, Patty Smyth'in "Look What Has Done" herkes tarafından tanındı ve En İyi Orijinal Şarkı dalında Akademi Ödülü'ne aday gösterildi.

Konusu[değiştir | kaynağı değiştir]

Avusturyalı araştırma genetikçisi Dr. Alex Hesse (Arnold Schwarzenegger) ve Obstetrik olan meslektaşı Dr. Larry Arbogast (Danny DeVito), düşük yapma olasılığını azaltmak için tasarlanmış bir doğurganlık ilacı olan "Expectane" yi icat eder. Gıda ve İlaç Dairesi tarafından onaylanmayan ilaçla Hesse ve Arbogast, ilacı test edemez ve araştırmalarına devam edemez. İnceleme kurulu başkanı Noah Banes (Frank Langella), Arbogast'a FDA'nın insan deneylerini reddetmesine rağmen, ekibin yumurta kriyojenik departmanından genetikçi Dr. Diana Reddin'den (Emma Thompson) bir bağış aldığını bildirir.

Hesse, Avrupa'da yeniden başlamayı planlıyor, ancak Arbogast, Kanadalı Lyndon Pharmaceutical firmasının gönüllü bulmaları koşuluyla onlara fon sağlamayı teklif ederek deneyi hala gerçekleştirebileceklerini öne sürüyor. Hesse, hamile bir kadının onaylanmamış bir ilacı alma olasılığını düşünür, ancak Arbogast gönüllünün cinsiyetini çıkarmayı önerir ve Hesse'yi "Junior" kod adlı bir yumurtayla hamile kalmaya ikna eder.

O gece Hesse, potansiyel çocuklarının kendi yüzünün olduğunu hayal eder. Haftalar geçtikçe, Arbogast'a ağrıyan meme uçlarından şikayet eder ve durmadan yürüyüşler, masajlar ve kestirmeler hakkında konuşur. Televizyon reklamlarını izledikten sonra baba olmayı düşünen Hesse, hıçkırarak ağlamayı keser.

Hesse'nin deneyi bitirme ve sonuçları Lyndon Pharmaceutical'a bildirme zamanı geldince, Hesse ilacı almaya devam eder ve hamileliği sona erdirmeye karar verir; Başlangıçta sinirlenen Arbogast, bunu gizli tutmayı kabul eder. Hesse, Reddin ile bir ilişki geliştirir ve hamile olduğunu Arbogast'ın eski karısı Angela'ya açıklar.

Reddin, "Junior" yumurtasının kendisine ait olduğu ortaya çıktınca şaşırır ve sinirlenir ve Banes deney için kredi almaya çalışır. Kadın kılığına giren Hesse, erkeksi görünümünü anabolik steroid kullanımına bağlayarak anne adayları için bir sığınakta saklanır. Reddin ziyarete gelir ve Hesse'ye kimin hamile olduğunun bir önemi olmadığını çünkü kendisinin baba, kadının da anne olduğunu söyler. Arbogast, deneyin verilerini, Hesse ve Arbogast ile ortak olmayı kabul eden Lyndon Pharmaceutical'a açıklar.

Hesse, doğumun başlangıcından itibaren karın ağrısı yaşar ve Arbogast ve Reddin'i çağırır. Reddin tatile giderken, Arbogast bir doktor arkadaşına acil sezaryen için hazırlık yapmasını söyler. Bir hastane çalışanı, medyayı ve Üniversite Dekanını çağıran Banes'e kulak misafiri olur ve dünyanın ilk hamile erkeği için kredi alma umuduyla uyarır. Bir meslektaşı tarafından uyarılan Arbogast, Hessen'in özel bir sezaryene izin vermesi için bir tuzak kurar. Arbogast geldiğinde, medya sadece hamile Angela'yı görür ve Dekan tarafından kovulan Banes'i gözden düşürür.

Reddin ve Hesse, yangın merdiveninden hastaneye girerler ve acil sezaryen ameliyatı olur. Angela'yı bekleme odasında tutmak için gönderilen Reddin, onu doğum yaparken bulur ve doğumuna yardımcı olur. Hesse sağlıklı bir kız çocuğu doğurur ve Arbogast, Angela'ya kasılmalarında yardımcı olan Reddin'e geldiğini söyler. Reddin, Angela'yı Arbogast ile bırakır ve Hesse'nin Junior adını verdiği bebeği görmek için acele eder. Arbogast, Angela'nın çocuğunu teslim eder ve çocuk Jake'i kendi çocukları gibi yetiştirmek için uzlaşırlar.

Aileler hep birlikte tatile giderler ve Junior ile Jake'in doğum günlerini kutlarlar. Reddin ikinci çocuğuna hamiledir ve Angela başka bir bebek istediğinden ancak tekrar hamileliğe katlanmak istemediğinden bahseder; hepsi isteksiz olan Arbogast'ı çocuğu taşıması için ikna etmeye çalışır.

Oyuncular[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b c "Junior". Box Office Mojo. 9 Aralık 2002 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Mart 2019. 
  2. ^ Walker, Michael (20 Kasım 1994). "MOVIES : High Atop Mount Goofiness : When it comes to taking an unlikely premise--say, a pregnant Schwarzenegger--and turning it into a blockbuster comedy, nobody's earned his stripes like Ivan Reitman". Los Angeles Times. 4 Kasım 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Aralık 2010. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]