μTorrent

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(UTorrent sayfasından yönlendirildi)

µTorrent
uTorrent yazılımının arayüzü.
Geliştirici(ler)BitTorrent, Inc.
Güncel sürüm3.4.2 / 6 Şubat 2015
Önizleme sürümü3.4.2 Beta
Programlama diliC++
İşletim sistemiWindows / Mac
TürTorrent
LisansÜcretsiz
Resmî sitesiBirinci: www.utorrent.com

µTorrent (veya uTorrent, mikroTorrent) Microsoft Windows için küçük boyutlu ve hızlı bir BitTorrent istemcisidir. Programın 3.2 sürümü yaklaşık 733kB boyutundaki çalıştırılabilir bir dosyadan oluşur. Kullanıcılara Azureus, BitComet gibi torrent istemcilerinin işlevselliğini bilgisayar kaynaklarını mümkün olduğunca az kullanarak vermeyi amaçlar. kullanarak yazılmıştır. Türkçe dil desteğine sahiptir.

Program 2005'teki ilk sürümünden bu yana aktif olarak geliştirilmektedir. Başlangıçta Ludvig Strigeus tarafından geliştirilmiş olmasına rağmen, 7 Aralık 2006'dan beri kod BitTorrent, Inc. tarafından işletilmekte ve desteklenmektedir.[1] Kod ayrıca BitTorrent, Inc. tarafından μTorrent'in yeniden markalanmış bir sürümü olan BitTorrent istemcisinin 6.0 ve üzeri sürümlerinin temeli olarak kullanılmıştır. Tüm sürümler C++ programlama dilinde yazılmıştır.[2]

Torrent mantığı[değiştir | kaynağı değiştir]

Program, dosyaya sahip dünyadaki kaynaklardan (seeder) ve eşlerden (peer) size verilerin parça parça indirilmesini sağlar. Siz de aynı şekilde sahip olduğunuz parçaları o anda indirme yapan kullanıcılara gönderirsiniz. Dosyanın tamamına sahip olduğunuz anda siz de bir kaynak(seeder) olursunuz. Kullanıcılar indirdikleri dosya hakkında değerlendirme yapabilmektedir.

Anahtar kelimeler[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Seeder: Dosyanın tamamını indirmiş ve onu paylaşan kullanıcı.
  • Peers: Dosyayı indiren (Aynı zamanda gönderebilen) kullanıcı.
  • Ratio: Dosyayı ne kadar yollayıp ne kadar aldığınızı gösteren oran.
  • Tracker: O dosyaya sahip kullanıcıların bulunması amacıyla torrent sitelerinin programa ilettiği yoldur.
  • Avability: Kullanılabilirlik, Bu sayı, kendiniz ve bağlı olduğunuz eşler arasında bir dosyanın kaç benzersiz kopyasının olduğunu gösterir. Sayı 1'den küçükse, büyük olasılıkla torrent'i tamamlayamazsınız.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "BitTorrent Inc Buys uTorrent * TorrentFreak" (İngilizce). 27 Mayıs 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Mayıs 2023. 
  2. ^ "The Programming Languages Beacon". www.mentofacturing.com. 17 Şubat 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Mayıs 2023. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]