Türkiye Teknoloji Takımı

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı sayfasından yönlendirildi)
Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı
Kuruluş12 Aralık 2016
TürSivil toplum kuruluşu
AmaçTürkiye'de yaşayan bireylerin özgün teknoloji üretme ve geliştirme süreçlerine katılmalarını sağlamak
Merkezİstanbul, Türkiye
LiderHaluk Bayraktar
Mütevelli Heyeti BaşkanıSelçuk Bayraktar
Resmî siteturkiyeteknolojitakimi.org

Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı, T3 ya da T Küp;[1] Türkiye'deki bireylerin teknoloji ürünlerinin geliştirilme süreçlerine katılmalarını sağlamak, ülke içinde yapılacak araştırma-geliştirme ve girişim faaliyetlerini desteklemek amacıyla 2016 yılında kurulan vakıf.

Tarihçe[değiştir | kaynağı değiştir]

Mütevelli Heyeti Başkanı Selçuk Bayraktar ve Yönetim Kurulu Başkanı Haluk Bayraktar öncülüğünde kurulmuştur.

Vakıf, "Teknoloji Üreten Bir Türkiye Hedefi" ile araştırma-geliştirme projelerinin desteklenmesinden, yetenekli gençlerin tespit edilmesine ve eğitilmesine; teknoloji alanında girişimcilik kültürünün geliştirilmesine kadar çeşitli alanlarda proje geliştirme ve katkı sağlama misyonu açıklamıştır.[2]

Faaliyetler[değiştir | kaynağı değiştir]

Vakıf faaliyet sahasını şöyle açıklamaktadır:[2]

  1. Teknoloji geliştirme alanında öğrencilerden ve gençlerden oluşan teknoloji takımları kurmak, var olan takımları eğitmek, takımlara yönelik yarışmalar ve turnuvalar düzenlemek ve ulusal ve uluslararası yarışmalara katılımlarını desteklemek.
  2. Türkiye'de veya başka ülkelerde eğitim kurumlarında öğrenim gören, araştırma geliştirme yapan çocuklara ve gençlere Türkiye içinde veya dışında destek bursları sağlamak.
  3. Her derece ve türde eğitim kurumları kurmak, inşa etmek, yönetmek, işletmek, eğitim materyalleri geliştirmek veya tedarik etmek, eğitim kurumlarına eğitmen ve öğretmen sağlamak veya bu alanlarda destek olmak.
  4. Teknoloji ve bilim alanında her türlü faaliyette bulunmak, panel, seminer, fuar, konferans ve söyleşiler, yarışmalar düzenlemek, yayın yapmak.
  5. Teknoloji geliştirme alanında çalışan gençlerin, bilim insanlarının ve girişimcilerin araştırma geliştirme süreçlerine destek olmak, Türkiye içinde ve dışında toplantı, seminer, sempozyum, konferans ve yarışmalara katılabilmeleri için onlara maddi destek sağlamak.
  6. Kişilerden ve/veya kurum ve kuruluşları ile proje iş birliklerinde bulunmak.
  7. Ulusal/uluslararası girişim ya da girişimcileri desteklemek, girişimcileri bu alanlarda çalışma ve yatırım yapmaya teşvik etmek.
  8. Teknolojik girişim ve projelerin desteklenmesi amacıyla kuluçka merkezleri ve hızlandırıcı benzeri yapılar kurmak ve yönetmek, bu girişim ve projelere yatırımcıların ortak olmasını teşvik edici çalışmalar yapmak.

Projeler[değiştir | kaynağı değiştir]

TEKNOFEST[değiştir | kaynağı değiştir]

Teknofest Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali, Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ve birçok paydaş kurumun desteğiyle düzenlenen Türkiye'nin ilk ve tek havacılık, uzay ve teknoloji festivalidir.[3]

Deneyap atölyeleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Ortaokul ve lise öğrencilerine 10 temel teknoloji alanında 36 ay boyunca ücretsiz eğitimlerin verildiği teknoloji atölyeleridir.[4] Atölyelerde verilen eğitimler arasında tasarım ve üretim, robotik ve kodlama, elektronik programlama, nesnelerin interneti yer almaktadır.[5] 2017 yılında başlatılan Deneyap Teknoloji Atölyeleri 2020 yılında 363 öğrenci ile ilk mezunlarını vermiştir.[6]

Millî Teknoloji Burs Programı[değiştir | kaynağı değiştir]

T3 Vakfı'nın lisans, yüksek lisans ve doktora öğrencilerine sağladığı burs programıdır. Burs programı kapsamında Eğitmen-Mentor ve Gönüllü olarak iki tür bursiyer seçilir.[7]

T3 Girişim Merkezi[değiştir | kaynağı değiştir]

İleri aşama yüksek teknoloji girişimlerini, ofis alanı, teknik uzman desteği, pilot uygulama imkanı, eğitim, prototipleme atölyesi gibi konularda destekleyen bir programdır. Otonom teknolojiler, yapay zeka ve makine öğrenmesi, nesnelerin interneti, akıllı ağlar, eğitim teknolojileri öncelik tanınan alanlardır.[8][9][10]

Teknolojinin Milli Takımları destek programı[değiştir | kaynağı değiştir]

Robotik, havacılık ve uzay, enerji, otonom sistemleri gibi teknoloji alanlarında uluslararası düzeyde kabul görmüş yarışmalara takım halinde hazırlanan gençlerin projelerine malzeme, ulaşım, teknik danışmanlık, çalışma ortamı desteği gibi destekler sağlamak üzere geliştirilmiş bir programdır.

Bilim Türkiye[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı Senedi". www.turkiyeteknolojitakimi.org. 6 Ağustos 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Eylül 2020. 
  2. ^ a b "Türkiye Teknoloji Takımı". web.archive.org. 6 Ağustos 2019. 6 Ağustos 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Mart 2021. 
  3. ^ "TEKNOFEST | Hakkımızda". www.teknofest.org. 20 Ocak 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Mart 2021. 
  4. ^ "DENEYAP Atölyeleri | Kurumsal". deneyap.org. 27 Nisan 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Mart 2021. 
  5. ^ "Bakan Mustafa Varank, Deneyap Teknoloji Atölyeleri sınav sonuçlarını açıkladı: 50 bin öğrenciye teknoloji eğitimi". takvim.com.tr. 12 Eylül 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Mart 2021. 
  6. ^ "Deneyap Teknoloji Atölyeleri ilk mezunlarını verdi". TRT Haber. 19 Mart 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Mart 2021. 
  7. ^ "Türkiye Teknoloji Takımı". turkiyeteknolojitakimi.org. 10 Kasım 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Mart 2021. 
  8. ^ "T3 GİRİŞİM MERKEZİ". t3gm.org. 22 Eylül 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Nisan 2021. 
  9. ^ Demirel, Fırat. "T3 Girişim Merkezi, yenilikçi girişimleri hızlandırmak için kapılarını açtı". Webrazzi.com sitesi, 21 Eylül 2017. 21 Eylül 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Nisan 2021. 
  10. ^ "T3 Vakfı'nın girişim programı başvuruları başladı". 14 Kasım 2018. 20 Kasım 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Nisan 2021.