Tyre Nichols'un Öldürülmesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Ohio Statehouse'da Tyre Nichols Protestosu

7 Ocak 2023'te Memphis, Tennessee'de Memphis Polis Departmanından beş siyahi polis memuru bir trafik çevirmesi sırasında 29 yaşındaki siyahi Tyre Nichols'u acımasızca dövdü. Tyre hastaneye kaldırılmasına rağmen üç gün sonra yaralarına yenik düştü ve hayatını kaybetti. Olay, memurların dikkatsiz araç kullandığı iddiasıyla Tyre'ı durdurması ve ona biber gazı ve şok tabancası kullanmasıyla başladı. Tyre kaçmayı başardı ancak yakalandı ve üç dakika boyunca yumruklar, kafasına tekmeler ve copla vurularak dövüldü. Görüntüler Tyre'ın memurlara hiç karşılık vermediğini gösteriyor.[1][2][3] Vücut kamerası ve güvenlik kamerası görüntülerinin yayınlanmasının ardından, beş memur 20 Ocak'ta işten çıkarıldı ve daha sonra tutuklanarak cinayet, adam kaçırma, saldırı ve görevi kötüye kullanmakla suçlandı. Tyre'ı hastaneye götüren ambulansta bulunan iki itfaiyeci de soruşturma süresince görevden alındı. Tennessee Soruşturma Bürosu ve Amerika Birleşik Devletleri Adalet Bakanlığı olayla ilgili soruşturma başlattı.[4]

Yaşanan trajik olaylar Memphis'te ve Amerika Birleşik Devletleri genelinde geniş çaplı protestolara yol açarken, toplum Tyre için adalet arayışına girdi.

Tepkiler[değiştir | kaynağı değiştir]

Protestolar[değiştir | kaynağı değiştir]

Columbus, Ohio'da protesto

Olayın polis kamerası görüntüleri 27 Ocak'ta kamuoyuna açıklanırken, videonun günün ilerleyen saatlerinde yayınlanması kararının olası bir sivil kargaşayı önlemek için alındığını belirtildi. Bu hareket Memphis'te protestolara yol açtı ve şehrin ana otoyolu I-55 üzerinde barikatlar kurulmasına neden oldu. Takip eden günlerde New York, Chicago, Washington, D.C., Philadelphia, Los Angeles, Portland, Atlanta, San Francisco, Boston, Baltimore ve Newark dahil olmak üzere ülkenin dört bir yanındaki şehirlerde gösteriler patlak verdi.[5][6]

Diğer tepkiler[değiştir | kaynağı değiştir]

Tyre Nichols'un ölümünün ardından ABD Başkanı Joe Biden Nichols ailesiyle görüşerek barışçıl protesto çağrılarını desteklediğini ifade etti. Biden ayrıca polis suiistimallerini ele almayı amaçlayan George Floyd Polislikte Adalet Yasası'nı geçirmek için Kongre'deki çabaları yenileme niyetinde olduğunu açıkladı.[5]

Çok sayıda polis memuru da yaşanan trajediye tepki gösterdi. Memphis Polis Şefi Cerelyn Davis New York Emniyet Müdürü Keechant Sewell ve Chicago Emniyet Müdürü David O. Brown videoda gösterilen eylemleri kınarken, yaşanan trajediyi temel insanlık suçu olarak kabul eden bir video açıklaması yayınladı. Fraternal Order of Police de olayı suç teşkil eden bir saldırı olarak kınayan bir açıklama yayınladı.  Black Lives Matter Global Network Vakfı, ırkları ne olursa olsun tüm polislerin kapitalizmin çıkarlarını temsil ettiğini ve devlet onaylı şiddeti sürdürdüğünü vurgulayan bir açıklama yayınladı.[7][8]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Tyre Nichols: Mum calls for peace ahead of police bodycam footage release". ITV News (İngilizce). 27 Ocak 2023. 27 Ocak 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Ocak 2023. 
  2. ^ Sullivan, Becky (27 Ocak 2023). "Memphis braces for the release of Tyre Nichols arrest footage". NPR. 27 Ocak 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Ocak 2023. 
  3. ^ Clifford, Tyler (27 Ocak 2023). "Five ex-Memphis police officers were charged with murder in death of Tyre Nichols". Reuters. 26 Ocak 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Ocak 2023. 
  4. ^ "Statement from United States Attorney Kevin G. Ritz". Department of Justice. 18 Ocak 2023. 18 Ocak 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Ocak 2023. 
  5. ^ a b Sainz, Adrian (27 Ocak 2023). "Memphis authorities release video in Tyre Nichols' death". AP News (İngilizce). 28 Ocak 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Ocak 2023. 
  6. ^ Oladipo, Gloria (28 Ocak 2023). "'We're tired of being beaten': protesters across US call for justice for Tyre Nichols". The Guardian. 29 Ocak 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Ocak 2023. 
  7. ^ Anuta, Joe; Goldenberg, Sally (27 Ocak 2023). "New York mayor confers with White House ahead of expected Tyre Nichols protests". Politico. 29 Ocak 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Ocak 2023. 
  8. ^ Berman, Mark (28 Ocak 2023). "As Memphis reckons with Tyre Nichols's death, police shutter unit involved in case". The Washington Post. 28 Ocak 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Ocak 2023.