İtalyan bakalit tanksavar mayınları

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Type I bakalit tanksavar mayını sayfasından yönlendirildi)

Bakelite tanksavar mayını type I ve type II II. Dünya Savaşı sırasında İtalyalar tarafından geliştirilen bir tür tahripli tanksavar mayınıdır. Adından da anlaşılacağı gibi yapımında Bakalitten yapılma mayın kasası kullanılmasından ötürü az metalli mayın sınıfına girer. Bu sayede mayın tarama aygıtları tarafından tespit edilmesi engellenmiştir. Asıl kullanım amacı geri çekilme esnasında düşman unsurlarının takibini yavaşlatmaktı.

Type I mayını silindir şeklinde olup ve üst kısmında içerisinde yayla çalışan fünye barındıran kubbe şeklinde bir baskı plakası bulunuyordu. Baskı plakası ve mayının ana gövdesi kanvas kumaşından yapılma bir şerit bir arada tutuyordu. Type II mayınında ise mayının üst kısmını tamamiyle kapatmayan çok daha küçük baskı plakası kullanılmıştır. Diğer tüm özellikleri özdeşti.

Her iki mayını çalıştırılmak ve kapatılmak için pirinçten yapılma ateşleme anahtarı kullanılıyordu.

Mayın üzerinde bulunan baskı plakasına yapılan 490 Newton kuvvetindeki bir basınç plakanın aşağıya doğru hareket etmesine ve altında bulunan fünyeyin harekete geçmesine neden oluyordu. Fünye içerisindeki dokuz adet yaya bağlı iki adet pirinç ateşleme iğnesi bulunuyordu. Baskı plakasına yapılan basınçla yaylar serbet kalıyor ve ateşleme iğnelerini harekete geçiriyordu. İğneler ilk ateşleyicileri yakıyor buda ana patlayıcının infilak etmesine neden oluyordu.

Özellikleri[değiştir | kaynağı değiştir]

  Type I Type II
Çapı 295 mm (11⅝ in) 299 mm (11¾ in)
Boyu 130 mm (5⅛ in) 139 mm (5½ in)
Çalışma ağırlığı 490 N 1,330 N
Patlayıcı içeriği 3.6 kg 3.6 kg

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Landmine and Countermine Warfare, North Africa 1940-1943, Department of the Army