Two Cars in Every Garage and Three Eyes on Every Fish

Vikipedi, özgür ansiklopedi
"Two Cars in Every Garage and Three Eyes on Every Fish"
The Simpsons bölümü
Bölüm no.2. sezon
4. bölüm
YönetmenWesley Archer
SenaristSam Simon ve John Swartzwelder
Yayın tarihi1 Kasım 1990
ÖdüllerEnvironmental Media Ödülleri
Bölüm kronolojisi
← Önceki
"Treehouse of Horror"
Sonraki →
"Dancin' Homer"
Simpsonlar bölümleri listesi

"Two Cars in Every Garage and Three Eyes on Every Fish", Amerikan animasyon dizisi Simpsonlar'ın ikinci sezonunun dördüncü bölümüdür. Bu bölüm, yapım kodu olarak ikinci sezonun ilk bölümüdür. Bölüm, ilk olarak 1 Kasım 1990 tarihinde Fox Broadcasting Company'de yayınlanmıştır. Bölümde Bart, Springfield Nükleer Enerji Santrali'nin yakınında bulunan nehirden üç gözlü bir balık yakalar. Santralde yapılan inceleme sonucunda çok sayıda güvenlik ihalinin ortaya çıkması üzerine Mr. Burns, santralin kapatılmasını önlemek amacıyla şehrin belediye başkanına gider. Seçimden önceki gecede Burns, Simpson ailesi ile beraber televizyonda da yayınlanan bir akşam yemeği yemek ve seçmene olan yaklaşımını göstermek zorundadır. Marge, Burns'ün siyasi kampanyasını Blinky'nin (Bart'ın nehirde yakaladığı üç gözlü balık) kafasını göstererek bozar.

Bölüm Sam Simon ve John Swartzwelder tarafından yazılmış, Wes Archer tarafından yönetilmiştir. Bu bölümün, dizinin ikinci sezonunun ilk bölümü olarak yayınlanması amaçlanmıştı; ancak Bart'ın bu dönemdeki popülaritesi nedeniyle bu bölüm yerine Bart Gets an F bölümü açılış bölümü olarak yayınlanmıştır. Bölüm, çeşitli Amerikan filmlerine göndermeler içermektedir. 1941 yapımı Yurttaş Kane ve 1946 yapımı Şahane Hayat filmleri, ağırlıklı olarak göndermelerin yapıldığı filmlerdir.

Gazeteciler, bu bölümün Amerikan siyasetini ve çevrecilik fikrini hicvettiğini söylemiştir. Bölüm, yayınlandığı yıl içinde en iyi çevreci mesajları veren televizyon bölümü olduğu için 1991 yılında Environmental Media Ödülü'nü kazanmıştır. Bölümün yayınlandığı tarihten beri Blinky karakteri, çeşitli haber başlıklarında radyoaktif kirliliği ve mutasyonu anlatmak için kullanılmıştır.

Bölüm, Amerikan siyasetine yönelttiği hiciv sayesinde televizyon eleştirmenlerinden olumlu tepkiler almıştır. Bölümün reytingi 15.8 olarak ölçülmüştür ve bu rakamla Simpsonlar, yayınlandığı hafta Fox'un en çok seyredilen yapım olmuştur.

Bölümün Konusu[değiştir | kaynağı değiştir]

Bart ve Lisa, Springfield Nükleer Enerji Santrali'nin yakınında bulunan nehre balık avlamaya giderler. Yapımcı Dave Shutton, Bart'ın üç gözlü balığı yakalamasının ardından Bart'ın ve Lisa'nın yanına gelir. Blinky olarak adlandırılan balığın manşetlere çıkmasının ardından şehrin belediye başkanı Mary Bailey, nükleer santralin mutasyona yol açmış olabileceği şüphesi nedeniyle santrale denetim ekibi gönderir. Denetim ekibi, santralde 342 farklı güvenlik açığının olduğunu ve bu açıkların giderilmesinin 56 milyon Amerikan dolarına mal olacağını Mr. Burns'e söylerler. Bu durumun üzerine kendinden geçen Burns, nükleer santralin kapatılmasını önlemek için Homer'ın önerdiği belediye başkanlığı adaylığı önerisini kabul eder.

Burns'ün siyasi danışmanları, mevcut belediye başkanı Mary Bailey'in olumlu bir izlenime sahip olduğunu, buna karşın kendisininse birçok kişi tarafından olumsuz görüldüğünü Burns'e söylerler. Blinky üzerine yürütülen tartışmayı bastırmak amacıyla Burns, Charles Darwin'i canlandıran bir oyuncuyla beraber televizyona çıkar ve Blinky'nin mutasyona uğramadığını, bu canlının bir evrimsel sıçrama geçirdiğini söyler. Burns, Mary Bailey'e karşı yapılan karalama kampanyasıyla ve vergileri düşüreceğine dair ettiği yeminle anketlerde Bailey'i yakalar. Danışmanları, Burns'e seçimden önceki gece bir orta sınıf aile ile yemek yemesini önerir. Santralin monitörlerinde yapılan tarama sonucunda Burns, bu yemek için Homer'ı seçer.

Homer, Burns'ün siyasi kampanyasını bozmak amacıyla zekice bir plan yapar ve Simpson ailesinde bölünmeye neden olacak bir akşam yemeği düzenler. Homer Burns'ü savunurken, Marge ve Lisa ise Burns'e karşı çıkmaktadır. Yemekten önce Burns'ün danışmanları, sorulacak olan soruları yazılı olarak aileye verir. Bu durumun üzerine Lisa, yaşanan siyasi maskaralık nedeniyle hayal kırıklığına uğrar. Marge'ın Blinky'yi akşam yemeği olarak servis etmesi üzerine herkes şaşırır. Balığı yutmak mümkün olmadığı için de Burns, balğı tükürür. Canlı yayında yaşanan bu durum, Burns'ün siyasi kampanyasına zarar verir ve Mary Bailey, seçimleri kazanır. Bu durumun üzerine öfke nöbeti geçiren Burns, Simpson ailesinin mobilyalarını parçalar ve Homer'a, yaşadığı süre boyunca hayallerinin gerçekleşmeyeceğini söyler.

Bölümün Yapımı[değiştir | kaynağı değiştir]

Bölüm Sam Simon ve John Swartzwelder tarafından yazıldı ve Wes Archer tarafından yönetildi. Blinky, Homer's Odyssey bölümünde kısa süreliğine de olsa görülmüştü. Yapımcılar, Blinky'nin tasarımını beğenmişti ve dizinin bu bölümünü Blinky'ye adamaya karar vermişlerdi.[1]

Mary Bailey ve Dave Shutton karakterleri, bu bölüm ile dizide ilk kez yer almışlardır.[2] Harry Shearer tarafından seslendirilen Dave Shutton karakterinin ismi, John Swartzelder'ın bir arkadaşı tarafından konulmuştu. Bu karakterin rolü, bu bölümden itibaren azaltıldı.[3] Mary Bailey karakteriyse "Bart ve. Lisa vs. the Third Grade" ve "The Seven-Beer Snitch" gibi bölümlerde de yer aldı.[4]

Tracey Ullman Show ve ve Simpsonlar'ın ilk sezonu boyunca Bart karakteri, televizyondaki en popüler karakter haline geldi ve "Bartmania" olarak adlandırılmaya başlandı.[5] İlk sezonun başarısı üzerine Fox, NBC'nin o dönemdeki en başarılı programı olan The Cosby Show'un izleyicilerini kapabilmek için Simpsonlar'ın yayın saatini değiştirdi.[6]

Bölümdeki Kültürel Referanslar[değiştir | kaynağı değiştir]

Bölümün ismi, Herbert C. Hoover'ın 1928 seçimlerinde kullandığı bir siyasi reklamdan alınmıştır. Reklamın gerçeği "Her tencerede bir tavuk ve her bahçede bir araba (A chicken in every pot and a car in every backyard.)." şeklindeydi.[7] Bölümün çeşitli bölümlerinde, 1941 yapımı Yurttaş Kane filmine göndermeler bulunmaktadır. Mary Bailey karakteri, 1946 yapımı Şahane Hayat filmindeki George Bailey karakterinin karısının ismini taşımaktadır.[8] Burns'ün siyasi kampanyası sırasında kullandığı tank sürme klibi, Michael Dukakis'in 1988 başkanlık seçimlerinde yürüttüğü kampanyayla benzerlik göstermektedir.[9] 25 Haziran 1992 tarihinde, bölümün yeniden gösteriminde yeni bir kara tahta şakası kullanılmıştır ve tahtada bu sefer "It's Potato, Not Potatoe" yazmaktadır. Bu şaka, eski ABD Başkan Yardımcısı Dan Quayle'in 1992'de bir ilkokul öğrencisinin patates (potato) sözcüğünü doğru yazdığı halde "potatoe" olarak düzeltmesinie yapılmış bir göndermedir.[10]

Bölüme Yöneltilen Tepkiler[değiştir | kaynağı değiştir]

Bu bölüm ile Simpsonlar, yayınlandığı hafta en çok reyting alan on dokuzuncu yapım oldu. Nielsen reytinglerine göre bölüm 15.8'lik bir reytinge ulaştı; bu rakamın yaklaşık olarak 14.7 milyon haneye karşılık geldiği tahmin edilmektedir. Simpsonlar, o hafta Fox'un en çok izlenen yapımı olmuş olsa da The Cosby Show, 20.2'lik reyting ile Simpsonlar'ı geride bırakmıştı.[11] Bu bölüm ile Simpsonlar, "en iyi bölümlü komedi" dalında Enviromental Media Ödülü'nü kazanmıştır.[12]

Bölüm, yayınlanmasının ardından televizyon eleştirmenleri tarafından genellikle olumlu tepkiler almıştır. I Can't Believe It's a Bigger and Better updated Unofficial Simpsons Guide isimli kitabın yazarları olan Warren Matyn ve Adrian Wood, bu bölümün siyasi hicve muhteşem bir örnek oluşturduğunu belirtmişlerdir.[13] Los Angeles Daily News gazetesinin yazarlarından Phil Rosenthal, bölümün Amerikan siyaseti için "muhteşem bir hançer" olduğunu belirtmiştir.[14]

The Miami Herald gazetesinin yazarlarından Hal Boedeker, bölümün Amerikan halkına ve Amerikan siyasetine yönelik iyi niyetli hicve sahip olduğunu yazmıştır.[15] The Record gazetesinin yazarlarından Virginia Mann, bölümün içerdiği sosyal ve politik "imaların", çocuklardan ziyade yetişkinlere yönelik olduğunu belirtmiş ve bölümü "muhteşem" olarak yorumlamıştır.[16] The Washington Post gazetesinin yazarlarından Tom Shales, bölümün "tam isabet bir siyasi hiciv" olduğunu yazmıştır.[17] Entertainment Weekly dergisinin yazarlarından Ken Tucker, bölümü "ustalıklı" diyerek yorumlamıştır.[18]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Groening, Matt (2002). The Simpsons season 2 DVD commentary for the episode "Two Cars in Every Garage and Three Eyes on Every Fish" (DVD). 20th Century Fox". 8 Ağustos 2018 tarihinde |arşiv-url= kullanmak için |url= gerekiyor (yardım) arşivlendi. 
  2. ^ Richmond & Coffman 1997, p. 43. 
  3. ^ Reiss, Mike (2002). The Simpsons season 2 DVD commentary for the episode "Two Cars in Every Garage and Three Eyes on Every Fish" (DVD). 20th Century Fox.
  4. ^ Jean, Al (2002). The Simpsons season 2 DVD commentary for the episode "Two Cars in Every Garage and Three Eyes on Every Fish" (DVD). 20th Century Fox.
  5. ^ Cassidy, John (1990-07-08). "Cartoon leads a revolt against apple-pie family — Simpsons". The Sunday Times.
  6. ^ Jean, Al. (2002). Commentary for "Bart Gets an F", in The Simpsons: The Complete Second Season [DVD]. 20th Century Fox. ^
  7. ^ "new york times article hundreds seized as east zone spies november 17 1953 unclassified cia". U.S. Intelligence on Europe, 1945-1995. 4 Kasım 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Kasım 2021. 
  8. ^ "ABC News/Washington Post Poll, October 1990". ICPSR Data Holdings. 3 Mayıs 1991. 4 Kasım 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Kasım 2021. 
  9. ^ "John Richmond, Spring/Summer 1997". John Richmond, Spring/Summer 1997. 2019. doi:10.5040/9781350948365. 
  10. ^ "Robot gives oral care research some bite". Veterinary Record. 181 (20): 523-523. Kasım 2017. doi:10.1136/vr.j5320. ISSN 0042-4900. 
  11. ^ Nielsen Ratings /Oct. 29-Nov. 4". Long Beach Press-Telegram. November 7, 1990. pp. C12.
  12. ^ Blakesley Lindsay, Elizabeth (Mayıs 1999). "The Internet Movie Database (IMDb)9952The Internet Movie Database (IMDb). The Internet Movie Database Ltd, http://www.imdb.com". Electronic Resources Review. 3 (5): 56-57. doi:10.1108/err.1999.3.5.56.52. ISSN 1364-5137.  |başlık= dış bağlantı (yardım)
  13. ^ Martyn, Warren; Wood, Adrian (2000). "Two Cars in Every Garage, Three Eyes on Every Fish". BBC. Retrieved 2009-05-12.
  14. ^ Rosenthal, Phil (November 1, 1990). "'Cosby', 'Simpsons', Delivers More Than Laughs Tonight". News & Record. pp. B6.
  15. ^ oedeker, Hal (October 11, 1990). "The New Family Feud Tonight". The Miami Herald. pp. 1G.
  16. ^ Mann, Virginia (October 11, 1990). "Rueful Bart Retains Old 'Simpsons Bite". The Record. pp. F18.
  17. ^ Shales, Tom (October 11, 1990). "They're Scrapping Again — But This Time It's A Ratings Fight". Washington Post. pp. C1.
  18. ^ Tucker, Ken (November 2, 1990). "The Simpsons — TV Review". Entertainment Weekly. Retrieved 2008-10-20