Turgutlu, Sungurlu

Vikipedi, özgür ansiklopedi
20.21, 7 Mayıs 2016 tarihinde Peykbot (mesaj | katkılar) tarafından oluşturulmuş 17063245 numaralı sürüm (muhtarlık bölümü silindi)
Turgutlu
Harita
Çorum
Çorum
ÜlkeTürkiye Türkiye
İlÇorum
İlçeSungurlu
Coğrafi bölgeİçanadolu Bölgesi
Nüfus
 (2014)
 • Toplam70
Zaman dilimiUTC+03.00 (TSİ)
İl alan kodu0364
Posta kodu19327
Resmî site
[1]

Turgutlu, Çorum ilinin Sungurlu ilçesine bağlı bir köydür.

Coğrafya

Çorum iline 96 km, Sungurlu ilçesine 26 km uzaklıktadır.

TARİHİ: Köyün kurulduğu tarih kesin bilinmemekle beraber;köyde yaşayan yaşlı insanların anlattıklarından köyün 1800 lü yılların hemen başlarında kurulduğu tahmin edilmektedir.Ancak köyün muhtelif yerlerindeki gavur mezarlarından ve bazı kalıntılardan anlaşıldığına göre mevcut bulunan insanların atalarından ÖNCEDE burada insanların yaşamış oldukları anlaşılmaktadır.

”Rivayetlere göre köye ilk yerleşenlerin TÜRKMEN oldukları develeriyle ve koyun sürüleriyle konar-göçer bir hayat sürdükleri anlatılmaktadır.

Köyümüzün 1,5-2 km güneydoğu istikametinde Çağlamaz (Çağnemez)mevkiinde Kaçak kazıcıların peşinde olduğu Roma Lahiti yetkililer tarafından gün yüzüne çıkarıldı. Roma döneminde mezar olarak kullanılan Lahit ile birlikte içerisinde kadın insan iskeleti parçaları ile bir gümüş sikke, birer altın küpe ve yüzük bulundu.

Çağlamaz Tümülüs’ünde bulunan Lahti’nin, 1900 yıl öncesinden kaldığı tahmin ediliyor.Yani M.S. 96-98 yılları arasında yaşayan Roma İmparatoru Kral NEVRA zamanından kalma olduğu lahitte çıkarılan sikkeden anlaşılmıştır Lahit“Yerel taş ustaları ve sanatçılar tarafından yapılmış en erken örnekleri olması açısından büyük önem arz etmektedir". Lahit’in 1900 yıllık bir tarihi eser olduğunu söyleyen görevliler, Çorum’da bulunan en büyük lahit olduğunu belirtti.))

İSMİNİN MENŞEİ: Köyün ismi ile ilgili iki rivayet vardır.Birincisi:1800 lü yılların hemen başlarında köyümüze yerleşen TÜRKMEN lerin 4 veya 5 kişi oldukları, ahalisi ile birlikte develeri ve koyun sürüleriyle kendilerine sürekli yaşayabilecekleri bir yer aradıkları şimdiki köyün bulunduğu yere gelince ((( Eskiden Budaközü şimdiki ptt santralinin olduğu yerden akarmış otlar yılgınlar kamışlar camız boyu varmış)))içlerinden sözü geçen birisi yüksek bir sesle DUUUUR burası GUTLU olacağımız yer demiş.İkinci rivayet ise bu TÜRKMEN lerin başlarındaki kişi Durgut isminde otoriter Osmanlı bir kadınmış. Bilindiği üzere köyümüzün ismi önceleri Durgutlu idi sonradan Turgutlu olarak değiştirildi.(//Yazan:Ömer BEZENK // Kaynak:Muttalip BİKE,İsmet BEZENK, Musa BEZENK // )

YEMEKLERİ : Köyün yemek kültürü fazla zengin değildir.Başlıca yemekleri;bulgur köftesi((bulgur,tavuk eti,kurusoğan,çörekotu ve reyhandan yapılır))çullama çorbası,bulamaç çorbası,çıtak tarhanası,toyha aşı,yarma aşı,düğün yahnisi,yayla çorbası kombe sirkenpancarı bükmesi,yumurta bükmesi vb sayılabilir

İKLİM :İçanadolu iklimi etki alanı içerisindedir. (yazları sıcak yağış az;kişları kuru soğuk,yağmurlu, kar eskisi kadar yağmaz azda olsa yağar,don aralık,ocak ve şubat aylarında görülür.iklim özelliği açısından içanadolu İklimi ile Karadeniz İklimi arasında bir iklim görülür.)

NÜFUS :Köyümüzün nüfusunu yazlık ve kışlık olmak üzere ikiye ayırabiliriz.Kış ayında köyde sadece yaşlı insanlar kalıyor yaklaşık 50 kişi,yaz mevsiminde ise yazlıkçılar ilkbahar mevsimiyle beraber gelmeye başlıyor. Yaz tatilini köyde değerlendirmek amacıyla , bahçe ekmek amacıyla, kendini biran önce köyünün toprağına atmak isteyen kışı şehirde geçirmiş yaşlı büyüklerimiz, okulların tatil olmasıyla küçük kardeşlerimiz ve yeni yeni emekli olan büyüklerimiz de yeni evler yaparak artık onlarda yazlıkçı olarak nisan dan ekim e kadar köyde kalıyorlar.köyümüzün nüfusu yaz ın yaklaşık olarak 200-250 den aşağı düşmüyor.Görülen o ki bu nüfus yakın zamanda kış ın 100-150 kişi yazın ise 250- 300 kişiyi bulacak. Bu bir öngörü tabiki 10.12.2010 cuma;

Yıllara göre köy nüfus verileri
2007 75
2000 149
1997 172

EKONOMİ :Köyün ekonomiisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır. (Köyün arazi yapısı düz olmasından dolayı her ne kadar sulu tarım yapılamasada tarıma elverişlidir.Buğday,arpa çok az ayçiçeği,mercimek ekilir.Köylüler kavun karpuzu sadece yemek amacıyla ekerler ama son yıllarda özellikle kavun ekerek bu işten de gelir sağlayan köylülerimiz var)

Altyapı bilgileri

Köyde, ilköğretim okulu vardır ancak kullanılamamasının yanı sıra taşımalı eğitimden yararlanılmaktadır. Köyün içme suyu şebekesi var. kanalizasyon şebekesi var. Köye ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır.

Dış bağlantılar

Şablon:Portal