Tureng

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Tureng sözlük sayfasından yönlendirildi)
Tureng
SahipÖzgür Süyel
URLhttps://tureng.com/tr/turkce-ingilizce
Site türüİki dilli Türkçe İngilizce sözlük
KayıtGerekmiyor
Başlama tarihi2006 (18 yıl önce) (2006)
Geçerli durumEtkin

Tureng (Türkçe ve İngilizce sözcüklerinin ilk hecelerinden türetilen ad), bir Türkçe çeviri şirketi olan Tureng Çeviri Limitet tarafından sağlanan iki dilli çevrimiçi Türkçe İngilizce sözlüktür. 20 Mayıs 2009 tarihi itibarıyla sitede İngiliz, Amerikan ve Avustralya olmak üzere üç farklı aksanla işitsel söyleyiş ile kullanım alanına göre ulamlara ayrılmış 2.000.000'dan fazla İngilizce ve Türkçe sözcük ve deyim bulunmaktadır.[1][2]

Geçmişi[değiştir | kaynağı değiştir]

Sözlük, çeviri alanında 10 yılı aşkın deneyime sahip Türkçe İngilizce çevirmeni Özgür Süyel tarafından geliştirilmiştir.

Site, Eylül 2006'dan bu yana öncelikle çeviri ve dil hizmetleri sektöründe çalışanlar, akademisyenler, üniversite öğrencileri ve dış ticaret profesyonelleri için geliştirilmiştir.[3]

İçeriği[değiştir | kaynağı değiştir]

Tureng'teki tanımlar, Tureng çeviri ekibi ve Tureng forum kullanıcıları tarafından çevrilen sözcüklere, deyimlere ve ibarelere dayanmaktadır.

Kullanıcı, aranan sözcüğün ilgili tüm sonuçlarını ve o sözcüğün diğer kombinasyonlarını teknik, tüze, tıp ve benzeri kullanım ulamlarında görebilir. Sözlüğün veri tabanının yüksek bir yüzdesi, diğer Türkçe İngilizce sözlüklerde bulunmayan özgün kalıp ve deyimlerdir.[4]

Çoğu sözcüğün birden fazla tanımı vardır ve site, kullanıcıların Google görüntüler, Merriam Webster, dictionary.reference.com, Türk Dil Kurumu ve thefreedictionary.com'daki anlamlarını da arama ve yoklamasına olanak tanır. Ayrıca kullanıcılar sözcük ekleyerek veya düzelterek katkıda bulunabilir. IE8 Accelerator, Google araç çubuğu, iGoogle, Firefox araç çubuğu, cep telefonu sözlüğü ve cep bilgisayarı sürümleri diğer yararlı özelliklerdir.[5]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Hakkımızda". 13 Kasım 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Şubat 2021. 
  2. ^ "Windows 8 için ücretsiz sözlük: Tureng". CHIP Online. 17 Ocak 2014. 20 Ocak 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Haziran 2021. 
  3. ^ "Online Çeviri Yapmak İçin Kullanabileceğiniz En İyi 10 Site". Webtekno. 2 Aralık 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Haziran 2021. 
  4. ^ "Uzaktan Eğitim Sürecini Kolaylaştıracak 15 Mobil Uygulama". Webtekno. 14 Haziran 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Haziran 2021. 
  5. ^ "En iyi çeviri siteleri: Türkçe İngilizce ve diğer diller için en iyi ve doğru çeviri siteleri". Sabah. 14 Haziran 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Haziran 2021. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]